Gestoofde Peertjes, lekker en makkelijk recept

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 8 december 2021 by Barbara

Nog nooit had ik gestoofde peertjes gemaakt, ze stonden nog wel op mijn lijstje van recepten die ik ooit nog eens wil gaan maken, maar op de één of andere manier kwam het er niet van. Verkeerde seizoen, geen zin of niet alle ingrediënten in huis. Maar in de supermarkt kwam ik nog een hele zak peertjes tegen. En zonder al te veel na te denken, heb ik hem zo in het wagentje gekieperd. Ha, nu moet ik wel, dacht ik nog.

recept gestoofde peertjes mamameteenblog.nl

Maar thuis gekomen hebben ze toch nog zeker een week in een la gelegen, heel zielig, bij de uien. Vast niet de beste plek, maar ik wist niet zo snel waar anders en op de fruitschaal, tja dan was hun lot niet anders dan die van de bananen of de appels. Goed ik dwaal af, ik moest eerst nog een goed recept voor ze opduikelen, niet te moeilijk en het liefst met gangbare ingrediënten.

peertjes mamameteenblog.nl

Ondertussen had ik ze al op het menu gezet voor deze week, zodat ik ze wel moest gaan maken. Ik vond het ook nog wel lastig om te bedenken wat je erbij kunt eten, want peertjes zijn in principe een bijgerecht. Het moest iets zijn dat de peertjes wel tot hun recht deed komen en niet onbelangrijk, wat de kinderen ook lekker vinden. En dat laatste valt me vies tegen de afgelopen tijd. Wat de 1 lust, lust de ander weer niet en andersom, best een gepuzzel om een voedzame maaltijd op tafel te zetten als het liefste wat de meiden willen eten Patat, Pizza, Pasta of Pannenkoeken is. (Valt het jullie ook op dat alles met een P begint?)

Uiteindelijk heb ik gekozen voor draadjesvlees of suddervlees. En terwijl de dames (de peertjes) al lekker in de winterzon zoet lagen te wezen, heb ik een paar recepten tot een eigen recept getransformeerd. En ja, ik ga het hier ook delen met jullie.

Het Recept voor Gestoofde Peertjes:

Benodigdheden:

 • Schilmesje
 • Grote braadpan

Ingrediënten:

 • 1 citroen, alleen de schil (3 à 4 schilletjes), dus goed schoonmaken
 • 250 ml wijn of rode druivensap (bij het druivensap kun je naar wens nog 20 gram extra suiker toevoegen)
 • 1 kg stoofpeertjes, ik had  de Gieser Wildeman
 • 80 gram rietsuiker
 • 1 kaneelstokje of een flinke eetlepel kaneelpoeder
 • 3 à 4 kruidnagels
 • 1 laurierblad
 • optioneel: 1 steranijs
 • optioneel: scheut balsamicoazijn
 • in plaats van de kruiden er los bij te doen, kun je er ook voor kiezen om er 1 à 2 eetlepels koekkruiden bij te doen.

Het recept voor koekkruiden kun je hier vinden.

Bereiding:

 • Schil de Peertjes en laat het steeltje eraan zitten.  En stop ze in de pan.
geschilde peertjes mamameteenblog.nl
 • Voeg de wijn toe en vul de pan met water tot alle peertjes mooi ondergedompeld zijn. Voeg daarna de kaneel toe, het laurierblad, de suiker, de steranijs en de schil van de citroen, ongeveer 3 à 4 schilletjes. Leg de deksel op de pan en laat de peertjes in ongeveer een uur op een zacht vuur stoven.
Gestoofde Peertjes mamameteenblog.nl
 • Na ruim een uur zijn ze klaar. Nu kun je ze meteen serveren. Dit kun je op een bordje doen met een beetje opmaak, zoals wat balsamicoazijn erom schenken of wat basilicumblaadjes voor de kleur.

Mu zijn jullie vast ook benieuwd wat de kinderen ervan vonden. Ik zal eerlijk zijn, er was er één die de peertjes vies vond en er was er één die het vlees vies vond. Ik was tevreden.

Hebben jullie als eens gestoofde peertjes geprobeerd en hoe vielen de peertjes bij jullie in de smaak?

Meer inspiratie nodig voor een lekker recept:

3 gedachten over “Gestoofde Peertjes, lekker en makkelijk recept”

 1. Met kerstkoekjes kruiden gemaakt, peertje geschild, door de helft gesneden en klokhuis eruit.\Heerlijk! Bijzonder om er een laurierblaadje bij in te doen.

  Beantwoorden
 2. Bedankt voor je recept ga dit zeker proberen.
  Ik maak ze als volgt. Een grote kookpot goede klont boter en de goedgewassen peertjes met hun poep in de boter zetten. Water toevoegen tot de buikjes onderstaan. Voeg dan twee lepels siroop twee lepels bruine Candy suiker toe. Een koffie lepel azijn om het zoete wat af te nemen. Voeg ook kaneel stok toe en zet dan het deksel op de pot helemaal dicht. Afhankelijk van de dikte van de peertjes laat ik ze ongeveer drie kwartier stoven. Kijk af en toe of er nog genoeg vocht in zit. De saus zal lekker ingedikt zijn en smullen maar samen met een bolletje ijs

  Beantwoorden

Plaats een reactie