Uitgaanstip met kinderen | Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen

Last Updated on 16 augustus 2024 by Barbara

Samen met mijn man en kinderen een dagje naar het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Na een heerlijk weekendje in Ermelo mochten we; aansluitend op een zonnige maandag in de grote vakantie; een bezoekje brengen aan het Zuiderzeemuseum. En natuurlijk kunnen jullie het verslag teruglezen op Mamameteenblog.nl.

HET ZUIDERZEEMUSEUM mamameteenblog.nl

Meer over het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen

Het Zuiderzeemuseum bestaat uit 2 delen. Het binnenmuseum en het buitenmuseum. Het binnenmuseum biedt door verschillende tentoonstellingen, fotografie en veel historie een kijkje in de geschiedenis van het leven rond de Zuiderzee. Voor de jonge bezoekers zijn er ook leuke interactieve ontdekkingstochten.
Daarnaast biedt het museum ook het buitenmuseum, het openlucht deel, en wegens het mooie weer hebben wij hier de meeste tijd doorgebracht.

Wanneer je Mamameteenblog vaker bezoekt, zul je ook vast zijn opgevallen dat je hier de afgelopen jaren niet heel veel museumbezoek tegenkomt. Dat komt enerzijds doordat wij in het pre-kinderen-tijdperk niet vaste museum bezoekers waren en we met kinderen dit een echte onderneming vinden. Toch kan ik niet anders zeggen dat dit museum ons meer dan blij verrast heeft.

Onze reis naar het Zuiderzeemuseum

In de ochtend mochten wij tot 10uur in ons huisje blijven en zijn we van daaruit,
van Ermelo via Lelystad over de Houtribdijk richting Enkhuizen gereden. Een leuke rit, met veel vogels en water om ons heen, was er veel te zien onderweg. En meteen een bijzondere indruk over het onderwerp van het museum, de Zuiderzee, het voormalige IJsselmeer.

UITJE MET KINDEREN HET ZUIDERZEEMUSEUM MAMAMETEENBLOG.NL

Bij aankomst bij het museum bleek dat er meerdere entree mogelijk zijn. Plan je plek van aankomst met de routeplanner van het museum. Vanaf het entreepaviljoen bij de dijk, als vanaf het NS-station in het centrum van Enkhuizen naar het buitenmuseum vaart de museum boot naar het buitenmuseum. Dit duurt ongeveer 15 minuten.

Helaas waren wij niet op de hoogte van het veerbootje. Wij kwamen binnen via de stadsingang, zonder veerpontje, ongeveer 15 minuten lopen vanaf het centraal station. Dit vonden de kinderen en wij trouwens ook hartstikke leuk en maakte het gemis van het pontjevaren jammer, maar een stuk minder erg.

De tour door het museum

Met een handige plattegrond vonden we al snel onze weg en zag ik mijn kinderen genieten, lekker slenteren en rondrennen door de straatjes van het dorpje. Alsof je een reis hebt gemaakt terug in de tijd. En doordat het museum een ruime opzet heeft voelt het alsof je er bijna alleen rondloopt. Er waren ook geen wachttijden en je kunt overal makkelijk bij. Er staan overal zitbankjes en er zijn special routes aangelegd voor rolstoelen en kinderwagens.

Als eerste hebben we het dorpje bezocht, hier kun je heel veel huisjes binnenlopen en kun je zien hoe het leven rondom de Zuiderzee zich afspeelde. Zo kom je veel verschillende ambachten tegen, maar ook de architectuur van de bouwwerken en de scheepvaart geven een indruk hoe het leven toen was. Het leuke is dat er veel demonstraties worden gegeven, waardoor er veel interactie is met de bezoekers en de zogenaamde bewoners. Door de prettige uitleg, weten we nu hoe een wijnvat wordt gemaakt. Mijn kinderen vonden dat prachtig!

Activiteiten van het Zuiderzeemuseum

Er zijn echt veel leuke activiteiten voor de kinderen, zoals o.a. zeep maken, klederdracht en klompen passen, touwslaan maken, oud-Hollandse spelletjes. En bij de waterwerken kun je bootje varen en spelen met water. En volgens mij mis ik er nog een paar. Er is ook zoveel te doen en te zien.

UITJE MET KINDEREN HET ZUIDERZEEMUSEUM ENKHUIZEN MAMAMETEENBLOG.NL

Ondertussen zijn we bij de waterwerken aangekomen en hebben we op het water echt ons best gedaan. Tijd voor verfrissing! Bij een rustig terrasje zijn we heerlijk een koel drankje gaan drinken en ijsje gaan eten.

Na nog een rondje te hebben gelopen door het dorpje werden de kinderen moe en zijn we ons langzaam richting de uitgang gaan begeven. En natuurlijk hebben we nog even de zelfgemaakte zeepjes opgehaald!

Met allemaal blije gezichten zaten we in de auto richting huis.
We waren het er allemaal mee eens wat een leuke dag het is geweest en dat we hier graag een keer terugkomen.

Extra informatie:

Ben je ook enthousiast om te gaan?

Dit jaar heeft het museum de publieksprijs gewonnen van beste uitje van de provincie Noord-Holland.

Het is zeker de moeite waard!

Lees hier nog wat extra tips.

-Er zijn meerdere ingangen. Let goed op welke ingang je wilt gebruiken voor de eventueel parkeermogelijkheden.
-Er zijn meer dan genoeg toiletten verspreid over het terrein.
-Hoewel wij zelf onze broodjes meehadden, waren er genoeg eetgelegenheden met lekkere keuzes en ook betaalbaar.
-Entreeprijzen: Een kaartje kost voor een volwassen 16 euro en 10 euro voor een kind. Wanneer je met een gezin komt, kun je ook gebruik maken van de familiekaart, deze kost € 42,50 voor 2 volwassenen en 2 kinderen van 4 t/m 12 jaar

Voor een goede indruk zie het Filmpje Zuiderzeemuseum

Lees ook: