Moet ik een visum aanvragen voor mijn vakantie?

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 8 januari 2024 by Barbara

Een van de dingen die we moesten regelen voor onze lange reis naar Suriname was het aanvragen van een visum. Uit onze reiservaringen weet ik dat dit een belangrijk onderdeel is van de voorbereiding voor een reis naar het buitenland. Zo was het bijvoorbeeld ook nodig dat wij en de kinderen een geldig paspoort hadden; nog een half jaar geldig bij aankomst. Niet iets wat je last minute wilt regelen. Vervolgens hadden we deze paspoorten ook nodig voor het aanvragen van de visums. Maar wat is een visum en hoe weet je of je er 1 nodig hebt voor jouw vakantie? En hoe lang van tevoren kun je een visum aanvragen? In dit artikel geef ik je de nodige informatie over het wel of niet nodig hebben van een visum.

VISUM AANVRAGEN mamameteenblog.nl

Wat is een Visum?

Een visum is een officieel document om een land binnen te reizen en in dat land te verblijven. Het wordt door het land waar de reiziger naartoe gaat afgegeven. Vaak heb je dit nodig buiten de EU en voor Turkije. Meestal krijg je dit in de vorm van een document, stempel of sticker in je paspoort.

VISUM AANVRAGEN VOOR VAKANTIE MAMAMETEENBLOG.NL

Een visum of een Esta/ Eta?

Een ESTA heb je nodig voor Amerika; het is een vereiste toestemming om Amerika binnen te mogen reizen. Deze moet je vooraf moet aanvragen. Het is een middel zodat Amerika weet wie er binnenkomt in hun land. Een Eta is eenzelfde toestemming, maar dan voor Canada. Een visum heb je voor de USA alleen nodig als je langer dan 90 dagen daar wilt verblijven en als de reden anders is dan vakantie of zakelijk. Het is dus niet hetzelfde als een visum.

Wat is de geldigheidsduur?

De geldigheidsduur kan per land verschillen en is ook afhankelijk van de tijdsduur van je verblijf. Zo hadden wij er voor Suriname één nodig voor 90 dagen. Maar je kunt ook voor minder dagen een visum aanvragen.

Hoe weet je of je een visum nodig hebt voor jou reis?

Voor veel landen buiten de Europese Unie heeft men er één nodig, maar om dit te controleren kun je op de site van Buitenlandse zaken afdeling reisadvies buitenlandse zaken controleren of dit nodig is.

Wist je bijvoorbeeld dat je ook voor Turkije een visum nodig hebt?

Visum op de luchthaven regelen?

Je kunt soms ook je visum regelen op het vliegveld. Is dat handig? Voor Suriname is dit bijvoorbeeld mogelijk op Schiphol (tot juli 2018, daarna via de Ambassade van Suriname). Maar het kost wel extra tijd en geduld (de wachtrij is vaak lang). Daarnaast ben je ook afhankelijk van de openingstijden van de eventuele bureaus die dit regelen. Je hebt het echt nodig voordat je het land binnengaat en is toch echt het beste om van tevoren regelen, is mijn ervaring. Het is tenslotte een toestemming van het land waar je naar toe wilt reizen. Een bezoekje naar het consulaat van het desbetreffende land is een manier om de aanvraag te regelen. Ook dit kost extra tijd en georganiseer om voor jezelf en voor je hele gezin dit te regelen. Er zijn makkelijkere manieren.

Online je Visum regelen?

Toch zijn er snelle en efficiëntere manieren om het te regelen. Je kunt dit namelijk ook online regelen, of te wel het e-visum.

Via Visumbuitenland.nl kun jij online in 3 stappen jouw e-visum regelen.

HET VISUM AANVRAGEN VAKANTIE MAMAMETEENBLOG.NL
  • Invullen van de gegevens
  • Online betaling
  • Ontvangen van het document via e-mail

Wat kost een visum?

De kosten voor een e-visum zijn per land verschillend. Maar op de site van Visumbuitenland.nl kun je de kosten terugvinden.

Hebben mijn kinderen er ook één nodig?

Ja. Ook je kinderen hebben er één nodig. En dat betekent automatisch dat je kind ook een paspoort nodig heeft. Zonder paspoort kun je namelijk geen visum aanvragen. Wanneer je kinderen nog staan bijgeschreven op het paspoort van de ouder, jouzelf of je partner, kun je er geen aanvragen.

Let ook op dat als maar 1 van de ouders of voogden meereist met het kind naar het buitenland er een officiële verklaring of toestemming van de andere ouder of voogd meegeven moet worden. Dit document of formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland is belangrijk en zal bij elke controle worden opgevraagd, zonder dit document kun je je reis niet maken. Je kunt dit document online opvragen bij de rijksoverheid.

Een tip mocht je getrouwd zijn, neem dan ook je trouwboekje mee. Of op zijn minst een kopie ervan. Regelmatig is hier bij ons om gevraagd wanneer we bij de douane stonden.

Voor wie kan ik een visum aanvragen?

Wanneer je online je visum regelt, kun je het alleen voor jouzelf en jouw huisgezin aanvragen. Ga je dus met meerdere gezinnen op reis, dan dient ieder gezin voor zichzelf het reisdocument aan te vragen.

Een spoedaanvraag?

Heb je op korte termijn een reis geboekt en een visum nodig? Via Reisadvies spoedaanvraag kun je ook online met spoed een aanvraag indienen. Hier vind je bijvoorbeeld de mogelijkheid tot een spoedaanvraag voor een visum voor Turkije.

Tot zover de informatie!

Nog een prettige reis gewenst!

Photo by Agus Dietrich on Unsplash