Voorbereidingen voor een verre reis met gezin mamameteenblog.nl

Voorbereidingen voor een verre reis met een gezin

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

De eerste maand is alweer voorbij van ons tropische avontuur in Suriname met ons gezin. En wat is deze voorbij gevlogen. De weken voor vertrek waren weken van voorbereidingen en inpakken. Deze weken hebben we ontdekt of we van al die voorbereidingen de vruchten plukken.

Voorbereidingen voor verre reis met gezin mamameteenblog.nl

Budget voorbereidingen

Het moment dat je weet dat je een verre reis wilt maken, komt het aan op het inventariseren van het budget en van de vrije dagen.Volgens de wet heb je in Nederland recht op een x aantal vrije dagen wanneer je in loondienst bent. Maar voor een reis langer dan 3 weken is het noodzakelijk akkoord te krijgen van je werkgever. Het kan zijn dat er vervanging geregeld moet worden.

In mijn geval is dit niet relevant, daar ik geen vaste werkgever meer heb en overal kan bloggen. Voor mijn partner ligt dit anders. Hij heeft een vaste baan en met alleen zijn vakantiedagen kunnen we niet een reis van 3 maanden maken. Maar ivm met de nog overgebleven dagen voor het ouderschapsverlof komen we al een heel eind. Het voordeel van het gebruiken van de ouderschapsverlofdagen brengt nog een gunstige regeling met zich mee wat betreft salaris. Hierdoor krijgen we toch nog elke maand wat inkomsten en dat icm met wat spaargeld en de verwachtte, lagere kosten voor levensonderhoud komen we met ons budget rond.

Nu is mijn partner heel erg van het budgetteren en heeft alles tig keer nagerekend, overdacht en nogmaals nagerekend, zodat we echt een realistisch budget hebben. Denk hierbij aan huisvesting voor de komende maanden, reis en vervoerskosten en geld voor je levensonderhoud, zoals eten en drinken en eventuele extra uitstapjes.

Travel is the one thing you buy that makes you richer

Visum en reispapieren

Binnen de EU heb je alleen een paspoort of een ID-kaart nodig. Maar buiten de EU heb je vaak een visum nodig voor een verblijf in een land. Om te controleren of dit nodig is voor de bestemming die je in gedachten hebt, kun je dit navragen bij de ambassade of het consulaat van het desbetreffende land waar je graag heen wilt.

Een overzicht van de ambassades en contactgegevens vindt je hier. 

Bedenk dat het aanvragen van een visum wat tijd in beslag kan nemen. Wil je dit uit handen geven kun je ook gebruik maken van een Visumbureau. Deze regelt alles rondom het visum voor je en je krijgt het visum dan binnen een paar dagen thuisgestuurd. Let wel op dat er dan extra kosten boven op de kosten van het visum komen, maar het regelen wordt je dan wel lekker uit handen genomen.

Voor Suriname kunnen we dit op Schiphol regelen. Wel even op tijd aanwezig zijn ;).

Belangrijk om te weten is dat bij het binnenkomen van een land er nogmaals gecontroleerd wordt. Vergeet dus niet ook de documenten bij de hand te hebben die nodig kunnen zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je trouwboekje wanneer je kinderen hier staan bijgeschreven, eventuele hotelreserveringen etc.

Uit eigen ervaring: Check meteen even hoe lang je paspoort nog geldig is. Meestal moet een paspoort bij het inreizen van een land, langer dan 6 maanden geldig zijn. 

Reisverzekering

Nu je kunt boeken wordt er ook gevraagd naar een eventuele reisverzekering. Het is handig om van te voren uit te zoeken wat past bij jou of jullie situatie. Zo hebben hebben wij gekozen voor een doorlopende reisverzekering. Dit is al gunstiger wanneer je minimaal twee keer per jaar op vakantie gaat. Een voordelige en goede verzekering kun je vinden via de vergelijkingssite van Independer.nl.

Gezondheid en vaccinatie

Je gezondheid is onbetaalbaar, zeker op reis.

Als voorbereiding heb ik een eigen EHBO-kit samengesteld om mee te nemen, deze neem ik altijd mee op reis. Hier zal ik snel een artikel aan besteden. Daarnaast hebben we geïnformeerd bij de huisarts voor de eventuele inentingen.

Let op: Vaak blijkt dat bepaalde vaccinaties al gegeven zijn bij kinderen, denk aan DKTP/ DTP, dubbelop heeft dan geen zin. En malariatabletten zijn alleen nodig bij het betreden van een bepaald gebied in het land.

Zo hadden wij alleen de gele koorts vaccinatie nodig voor ons allen. Bij het inenten kregen we meteen ook een heleboel tips en trucs mee om de hygiene zo hoog mogelijk te houden.

Ook de kinderen horen nu eens van een ander: Handen wassen 🙂

Huisvesting

Bij het boeken van je reis kun je kiezen voor een combinatie van een (vlieg-)reis en accommodatie of alleen een vliegreis. De accommodatie of huisvesting kun je dan zelf regelen door bijvoorbeeld via een site als booking.com of Hotels.com. Via deze sites hebben wij al heel wat fijne accommodaties voor een voordelige prijs mogen boeken in het buitenland.

Voor Suriname hebben we losse tickets geboekt en hebben we via kennissen en vrienden accomodatie kunnen boeken. Het gemak wanneer je al eerder ineen land bent geweest!.

Veiligheid

Houd je altijd aan de regels van een land. Zeker in het verkeer. Gebruik autogordels, ook al is het misschien niet verplicht en gebruik een helm bij je scooter of brommer. Een goede tip van een lieve vriendin is dat je moet proberen zo min mogelijk op te vallen. Dus ga niet in een gloednieuwe landrover rijden als iedereen in je omgeving in een vijfdehands Starlet rondrijdt. Het geeft de indruk dat je veel geld hebt en dat trekt niet de juiste personen aan.

Bezoek geen plaatsen die onprettig of zelfs gevaarlijk kunnen zijn. En ga niet geld pinnen op een onoverzichtelijke plek in het donker.

Omdat we met kinderen reizen kijk ik ook altijd waar het ziekenhuis of medische post zich bevindt wanneer we in een nieuwe omgeving zijn. Tenslotte zit een ongeluk in een klein hoekje en het geeft mij meteen een inschatting van reistijd, mochten we er onverwacht naar een ziekenhuis moeten.

Vervoer en internationaal rijbewijs

Mocht je een auto willen huren of een brommer, zorg dan dat je een internationaal rijbewijs in je bezit hebt. Deze kun je bij in Nederland kopen bij het ANWB kantoor. Neem wel je huidige rijbewijs mee!

Zelf heb ik hem trouwens vergeten. Wat ik niet zo erg vind, want hier rijden ze links van de weg en dat ben ik niet zo gewend. Manlief vindt het overigens geen probleem. Dus ik heb geen internationaal rijbewijs nodig gehad tot nu toe.

Inpakken

Begin op tijd met je voorbereidingen met een lijstje voor het inpakken of verzamelen van je spullen. Denk aan eventuele extra spullen, zoals een muskietennet, waterschoenen, extra medicatie, hoed/ pet etc. Lees hier hoe ik zelf heb ingepakt voor onze reis van drie maanden naar Suriname met kinderen!

Communicatie en internet

En dan als laatste, maar niet onbelangrijk onderdeel van je voorbereidingen. Bedenk hoe je wilt communiceren met het thuisland. Kijk of je je mobiele abonnement moet aanpassen en/ of je bundel moet opwaarderen. Misschien kun je een simkaartje kopen in het land waarje naartoe gaat met een belbundel of internetbundel.  Handig om eventueel ter plaatse zaken te regelen zoals bevestiging van een retourvlucht of een nieuwe accommodatie.

Voor Suriname hebben wij een twee-landen Sim gekocht bij het Kruitvat en vervolgens deze opgewaardeerd bij Telesur. En dat werkt echt heel goed.

Denk ook aan een koptelefoon, tablets, opladers en eventueel een losse oplader voor in de auto.

Tot nu toe zijn de voorbereidingen het zeker waard geweest. Yes! Maar mochten er nog tips bijkomen voor de voorbereidingen dan zal ik ze toevoegen en mocht jij nog een goede voorbereidingstip hebben, dan hoor ik het graag!

Dit artikel bevat afbeeldingen van shutterstock.com.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
zweten en zweetgeur mamameteenblog.nl

Zweten is goed | Maar wat is het en wat doe je tegen de zweetgeur?

Afgelopen dagen zat ik zit thuis met een fikse keelontsteking. Voor wie dat nog nooit heeft gehad, dat betekent: dikke keel, pijn bij het slikken, opgezette klieren, lamlendig gevoel en koorts. En vooral de koorts brak me op. Het continue wisselen tussen warm en koud en het uitbreken van zweet vond ik lastiger dan die

Lees verder »
waarom educatief speelgoed mamameteenblog.nl

Educatief speelgoed: Waarom de keuze zo belangrijk is!

Speelgoed, je kunt er deze tijd van het jaar niet omheen! Wordt je er al een beetje gek van? De brievenbus zit vol met speelgoedfolders, de televisie draait overuren met hun speelgoedreclames en je kinderen jengelen vragen om speelgoed. Yep, het is weer die tijd van het jaar. Speelgoed is niet verkeerd. Iedereen weet dat

Lees verder »
Invlechten haar tutorials mamameteenblog.nl

Invlechten haar | De beste tutorials op Youtube

Mijn dochters en hun haren. Dat is hier best wel een dingetje in huis. Vanaf het allereerste begin mocht ik er nooit zoveel aanzitten. Haartjes kammen, schattig staartje in of invlechten haar, vergeet het maar. Een enkel keertje mocht ik eraan zitten, maar dan was een eventueel staartje er ook binnen 10 minuten weer uit.

Lees verder »
reden vloerkleed mamameteenblog.nl

Waarom zou je kiezen voor een vloerkleed in je woonkamer?

Het is geen grapje, maar ik denk dat manlief 5 jaar heeft moeten wennen aan het idee van een vloerkleed in ons huis. DE reden: geen idee, oud bollige uitstraling misschien of geen idee wat de voordelen konden zijn voor een vloerkleed? Het was voor mij echt geduld oefenen, maar ook goed voor mij om

Lees verder »
alternatieven marktplaats mamameteenblog.nl

De 7 beste websites om je spullen te verkopen!

We zijn alweer ruim een jaar terug uit Suriname, wat zeg ik, alweer anderhalf jaar. En we zijn druk met de voorbereidingen om terug te gaan naar Suriname. Dit keer voor 2 jaar. We willen ons huis verhuren voor die tijd en proberen nu in hoog tempo ons huis verhuur klaar te krijgen. Daarnaast is

Lees verder »

Plaats een reactie

Lees vorig bericht:
Tips kindvriendelijke badkamer mamameteenblog.nl
Tips voor de ideale kindvriendelijke badkamer

Een nieuw huis betekent in veel gevallen ook een nieuwe badkamer. En mocht je dan met gezinsuitbreiding in je hoofd...

Sluiten