Last Updated on 20 augustus 2024 by Barbara
Af en toe gebruik ik een voorverpakte mix voor appeltaart, maar dat is alleen wanneer ik in tijdnood kom. Want de allerlekkerste appeltaart bak ik het liefst helemaal zelf zonder pakjes of zakjes. En met de mogelijkheid om eventueel te spelen met wat lekkere toevoegingen. Vandaag deel ik met jullie het recept voor de lekkerste appeltaart met mijn tips voor extra ingrediënten voor dat lekkere smaakje.
Tip voor nog een heerlijk recept: Ken je het recept al voor de Finse Plaatkoek?
Inhoud
Benodigdheden voor de appeltaart
- Taartvorm met doorsnede van ongeveer 24 cm
- Beslagkom
- Schoon werkblad
- Deegroller
Ingrediënten voor het deeg
- 200 gram zachte boter (plus ongeveer 25 gram extra voor het invetten van de bakvorm)
- 160 gram bruine basterdsuiker
- half theelepeltje kaneelpoeder
- 300 gram witte bloem
- mespuntje
- zout
- 1 ei
- paneermeel voor het bestuiven
Ingredienten voor de vulling van de appeltaart
- 100 gram rozijnen
- rum
- 8 stuks (Jonagold) zoetzure appels
- 100 gram gepelde walnoten
- 4 eetlepels suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 3 theelepels kaneelpoeder
Ingrediënten voor de klassieke topping of de kruimellaag
- 1 ei voor het bestrijken van het deeg
- poedersuiker
Bereiding Appeltaart
Voorbereiding
Begin met het invetten van de bakvorm en bestuif deze met wat bloem. Zet hem daarna even opzij. De oven dient voorverwarmd te worden op 180 °C, maar doe dit pas wanneer je het deeg gaat uitrollen.
Bereiding taart
Je kunt de zachte boter met de bruine basterdsuiker en het kaneelpoeder mengen in de beslagkom. Met een zeef voeg je de bloem met een snuf zout boven het botermengsel en het ei toe. Meng en kneed het deeg tot een soepele deegbal en laat deze afgedekt minimaal 15 minuten rusten in de koelkast.
Verwarm de oven op 180 °C en rol ongeveer 2/3 deel van het deeg uit. De springvorm bekleed je met het deeg en let er hierbij goed op dat de bodem en de zijkanten bedekt zijn. Om een plakkerige bodem te voorkomen strooi je een laagje paneermeel over de bodem.
De springvorm zet je het beste in de koelkast om verder te rusten.
Bereiding vulling
Extra tip: Met rum kun je de appeltaart net dat beetje extra geven. Bij ons is deze extra smaak de favoriet van iedereen. Hoe? Door in een kommetje de rozijnen in wat rum te laten wellen (minimaal een half uur, maar mag ook langer).
De appels kun je nu schillen en in partjes in en kom doen. Meng ze met de gewelde rozijnen, suiker, vanillesuiker en kaneel. Nu maak je de beslissing of je gaat voor de klassieke topping (kruispatroon of een kruimel topping)
Extra ingrediënten: Voeg bij de vulling eventueel wat walnoten, beetje geraspte gember(1/2 el), honing (1 el), custardpudding(1 el), abrikozenjam(1 el) of wat geraspte citroenschil. Niet allemaal te gelijk, maar kies voor 1 of 2 extra ingrediënten.
Bereiding topping
Voor het klassieke kruispatroon rol je het resterende deeg uit. Snij het in reepjes en leg deze kruislings over de taart heen. Voor een mooi bruin korstje bestrijk je het deeg met een losgeklopt ei.
Voor een appelkruimel topping meng je het deeg met wat bloem in gelijke hoeveelheid als het deeg. Voeg dit steeds stapsgewijs toe en meng tussendoor steeds heel goed door. Je zult zien dat er vanzelf een kruimel patroon ontstaat die je kunt uitstrooien over de taart.
Extra ingrediënten: Voor een extra feestelijk uiterlijk kun je kiezen om er nog een handje amandelen over te strooien!
Het afbakken van de taart
Nu is de taart klaar voor het afbakken. Plaats de taart in het midden van de voorverwarmde oven(180 °C) op het rooster voor 35-40 minuten.
Zodra de taart klaar is, kun je hem ongeveer een half uurtje laten afkoelen. De taart kun je nu extra versieren met wat poedersuiker.
Eet smakelijk!
- Zuurdesembrood bakken bij warm weer of in de tropen | Het recept
- Zo maak je de lekkere, gezonde gerechten voor jouw kind! [TIPS]
- Recept voor een heerlijke vegan sinaasappelbananencake
- Met deze 5 tips krijg je weer een schone barbecue
- Wanneer kies je voor rood, en wanneer voor wit?
- Een kookboek schrijven? Zó doe je dat!