ontbijt FODMaP mamameteenblog 2

Mijn favoriete glutenvrije ontbijtjes

glutenvrije-ontbijtjes-mamameteenblog.nl_
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

“Zonder ontbijt ga je de deur niet uit!” zei mijn moeder altijd. Dat ging ik natuurlijk nóóit tegen mijn kinderen zeggen. Fail. En als zij het moeten kan ik natuurlijk niet achterblijven en niks eten. Boterhammetje, crackertje of een schaaltje kwark maar toen kwam de FODMaP periode. Glutenvrije, lactosevrije en nog meer voedingsmiddelen wat liever niet mag . Op ontdekkingstocht dus naar lekkere, gezonde, voedzame en (redelijk) snelle ontbijtjes. En dat bleek helemaal niet zo moeilijk…

 

glutenvrije-ontbijtjes-mamameteenblog.nl_

Ontbijten, waarom is het zo belangrijk?

De hele nacht heeft je lichaam het zonder eten moeten stellen. Hoewel je het innerlijke stemmetje misschien niet altijd hoort vragen, nee sméken je ingewanden ’s ochtends om aanvoer van voedingsstoffen. Ze willen aan de slag! Het ontbijt is de brandstof die je lichaam nodig heeft om de motoren aan te zetten. Darmen, hersens, verbranding en nog veel meer gaan aan de slag om jou je fit en energiek te laten voelen.
Mensen die hebben ontbeten zijn scherper, hebben een betere stoelgang en hebben vaak een gezonder gewicht dan niet-ontbijters.

Maar wat als je ’s ochtends nou écht geen hap door je keel krijgt? Geen paniek. De ontbijt-brigade kan dan wel panisch doen over het MOETEN ontbijten maar niks MOET. Het grote gevaar zit erin dat als je niet ontbijt je tegen de tijd dat je trek krijgt (meestal een uurtje of 2 later) grijpt naar ongezonde ‘rommel’. De oplossing is heel simpel. Neem je ‘ontbijt’ mee en eet dat dus op het moment dat je wel trek krijgt.
Ik heb een periode gehad dat ontbijten ook écht niet ging. Een skinny biscuitje gedipt in de thee lukte wel en dat was mijn start van de dag. Een uurtje later had ik dan echt wel zin in eten en dan nam ik dus alsnog mijn ontbijt. En ik leef nog steeds en ontbijt inmiddels weer 😉

Laat het lós…..

Op zoek naar FODMaP proof ontbijtalternatieven. Als een volleerde Elsa liet ik het idee van het standaard hollandse ontbijt van een boterhammetje met kaas, pindakaas of hagelsag los. Helemaal niet nodig. Dus Elsa jurk weer uit en de boel realistisch bekijken.
Voor crackers vond ik een alternatief in maiswafels en glutenvrije crackers van Albert Heijn.
Dit is geen gesponsord blog maar ik vond bij Appie best heel veel lekkere FODMaP proof producten. Spelt afbakbroodjes bijvoorbeeld. 180 graden 6 minuutjes in de Airfryer en ze zijn perfect! Fijn dus voor de zondagochtend als de rest van de familie aanvalt op de kaiserbrötchen. Maar er kan meer!

Ontbijt Top 3 FODMaP proof

 

 1. Walnootmuffins met pure chocola.

glutenvrije muffin ontbijtje mamameteenblog.nl 2

Smeuiig, vol aroma én vullend! Het vraagt enige planning, meestal maak ik een stuk of 8 muffins en die zijn hier de volgende dag op. De rest van het gezin vinden ze namelijk ook erg lekker en hoe leuk is het om te ontbijten met iets heel erg lekkers. Alleen mag er van deze ontaarde moeder dan geen slagroom op, dat is dan wel flauw. De volwassenen eten er 2 en de kinderen hebben er aan 1 genoeg.
De chocola is overigens geen vereiste om de muffin lekker te maken. Zonder walnoten en chocola zijn ze ook al heerlijk! Het recept vind je hier

 

 

 

2. Soya yoghurt met maiscornflakes en chocola.

glutenvrije ontbijt FODMaP mamameteenblog 2

Voor die dagen dat ik geen tijd/zin had om de vorige dag al iets voor het ontbijt te maken. Yoghurt naar smaak in een schaaltje, cornflakes erop kieperen en als je dat lekker zou vinden chocolade schaven als toevoeging.

 

 

 

 

 

 

3. Soja kwarktaart

glutenvrije ontbijtje kwarktaart glutenvrij lactosevrij mamameteeblog 1

Niet het meest suikerbewuste ontbijt maar met een bodem van echt lekkere glutenvrije biscuitjes wel een ontbijtfeestje! En nee er mag geen slagroom op, die zit er al in 😉 Soja slagroom uiteraard!

 

 

 

 

 

 

 

4. Spelt broodje met jonge kaas en een eitje

De onbetwiste weekend-winnaar! Het liefst op bed geserveerd met een krantje of goed boek.

Wellicht heb je met mijn top 4 enige inspiratie opgedaan. Op Instagram deel ik regelmatig (onder andere) wat er zoal op mijn bordje ligt dus als je op zoek bent naar meer ideeën volg mij gerust!

Wat is jouw favoriete (glutenvrije) ontbijt?

Meer inspiratie nodig voor een lekker recept:

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
slank geheim mamameteenblog.nl

Het geheim van slanke mensen, in dit artikel onthuld!

3 manieren hoe etiketten lezen je daarbij helpt. Een aantal jaren geleden was ik voor de zoveelste keer aan de lijn. Op dieet. Aan het opletten. Geef het een naam. Ik wilde gewoon afvallen en horen bij de slanke mensen. One way or another. Een onderdeel van mijn strategie is dat ik de etiketten vrij

Lees verder »
trouwlocatie inspiratie mamameteenblog.nl

Tips en inspiratie voor de styling van de trouwlocatie

Je bruiloft is een van de mooiste dagen van je leven. Bij het organiseren van deze dag komt veel kijken. Zo zijn er beslissingen over de datum, kleding, de gasten en de trouwlocatie. Laat dat laatste 1 van de belangrijkste dingen zijn die je op tijd moet regelen voor de huwelijksdag. Je trouwlocatie is afhankelijk

Lees verder »
voorkomen hoofdluis mamameteenblog.nl

Hoofdluis verslaan en voorkomen! Hoe?

De vakantie is weer voorbij en ik kan er niets aan doen, maar ik mijn blik is dan extra gericht op kinderen die krabben op hun hoofd. Mijn eigen kinderen, maar ook de klasgenootjes, vriendjes en vriendinnetjes die komen spelen. Na onze eigen ervaring met hoofdluis, nu al 2 keer, weet ik wat een werk

Lees verder »
kinderkamer inrichten mamameteenblog.nl

Kinderkamer inrichten anno 2020? Waar moet je op letten?

Een kinderkamer inrichten vind ik echt heel erg leuk om te doen. Maar ik ben ik geen styliste. Regelmatig heb ik mijzelf in de vingers gesneden met verkeerde keuzes of ben ik meegegaan in tijdelijke hypes. Maar er zijn wel een paar regels die houvast geven voor het inrichten van een kinderkamer. Door je te

Lees verder »
geheimen relaxfauteuil mamameteenblog.nl

De vijf geheimen van een relaxfauteuil

Wanneer we op visite gaan met onze koters, mag je 2 x raden waar onze kinderen in gaan zitten? Juist in de meest comfortabele stoel van het huis, de relaxfauteuil. De stoel die je zo lekker kan ronddraaien en waar een hendeltje aan zit. Amusement ten top. Ongemanierd natuurlijk die kinderen van mij, maar ze

Lees verder »
musthaves schooljaar mamameteenblog.nl (1)

De 5 musthaves voor het nieuwe schooljaar

Het is halverwege de vakantie hier en zo langzamerhand beginnen we ook weer na te denken over de voorbereidingen voor het nieuwe schooljaar. Het is het tweede jaar dat we alle drie de kids op school hebben en met de oudste in groep 8 wordt het al heel wat serieuzer. Het woord middelbare school valt

Lees verder »

2 gedachten over “Mijn favoriete glutenvrije ontbijtjes”

  1. Meestal eet ik yoghurt met granaatappelpitjes. De laatste weken zijn er geen verse granaatappels meer.
    Deze keer wil ik dus gaan voor granola met chocoladeschaafsel.

  2. Ik eet altijd gewoon een bruine boterham met hagelslag moet ik bekennen. Daar zitten volgens mij wel gluten in.

    Ik ben het helemaal met je eens dat het ontbijt belangrijk is! Daar hamer ik ook altijd op bij mijn kinderen.

Plaats een reactie

Lees vorig bericht:
Hoe vind je het juiste overhemd mamameteenblog
Cadeautip: Hoe vind je het juiste overhemd voor hem?

Het overhemd is een kledingstuk dat niet meer uit het huidige modebeeld is weg te  denken. Iedereen heeft wel een...

Sluiten