Mijn favoriete glutenvrije ontbijtjes

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 17 juni 2022 by Barbara

“Zonder ontbijt ga je de deur niet uit!” zei mijn moeder altijd. Dat ging ik natuurlijk nóóit tegen mijn kinderen zeggen. Fail. En als zij het moeten kan ik natuurlijk niet achterblijven en niets eten. Boterhammetje, crackertje of een schaaltje kwark, maar toen kwam de FODMaP periode. Glutenvrije, lactosevrije en nog meer voedingsmiddelen wat liever niet mag. Op ontdekkingstocht dus naar lekkere, gezonde, voedzame en (redelijk) snelle ontbijtjes. En dat bleek helemaal niet zo moeilijk…

glutenvrije-ontbijtjes-mamameteenblog.nl_

Ontbijten, waarom is het zo belangrijk?

De hele nacht heeft je lichaam het zonder eten moeten stellen. Hoewel je het innerlijke stemmetje misschien niet altijd hoort vragen, nee sméken je ingewanden ’s ochtends om aanvoer van voedingsstoffen. Ze willen aan de slag! Het ontbijt is de brandstof die je lichaam nodig heeft om de motoren aan te zetten. Darmen, hersens, verbranding en nog veel meer gaan aan de slag om jou je fit en energiek te laten voelen.
Mensen die hebben ontbeten zijn scherper, hebben een betere stoelgang en hebben een gezonder gewicht dan niet-ontbijters.

Maar wat als je ’s ochtends nou écht geen hap door je keel krijgt? Geen paniek. De ontbijt-brigade kan dan wel panisch doen over het MOETEN ontbijten maar niks MOET. Het grote gevaar zit erin dat als je niet ontbijt je tegen de tijd dat je trek krijgt (meestal een uurtje of 2 later) grijpt naar ongezonde ‘rommel’. De oplossing is heel simpel. Neem je ‘ontbijt’ mee en eet dat dus op het moment dat je wel trek krijgt.
Ik heb een periode gehad dat ontbijten ook écht niet ging. Een skinny biscuitje gedipt in de thee lukte wel en dat was mijn start van de dag. Een uurtje later had ik dan echt wel zin in eten en dan nam ik dus alsnog mijn ontbijt. En ik leef nog steeds en ontbijt inmiddels weer 😉

Laat het lós…..

Op zoek naar FODMaP proof ontbijtalternatieven. Als een volleerde Elsa liet ik het idee van het standaard Hollandse ontbijt van een boterhammetje met kaas, pindakaas of hagelslag los. Helemaal niet nodig. Dus Elsa jurk weer uit en de boel realistisch bekijken.
Voor crackers vond ik een alternatief in maiswafels en glutenvrije crackers van Albert Heijn.
Dit is geen gesponsord blog maar ik vond bij Albert Heijn best heel veel lekkere FODMaP proof producten. Spelt afbakbroodjes bijvoorbeeld. 180 graden 6 minuutjes in de Airfryer en ze zijn perfect! Fijn dus voor de zondagochtend als de rest van de familie aanvalt op de kaiserbrötchen. Maar er kan meer!

Glutenvrije ontbijtjes Top 3 FODMaP proof

 1. Walnootmuffins met pure chocola.

glutenvrije muffin ontbijtje mamameteenblog.nl 2

Smeuïg, vol aroma én vullend! Het vraagt enige planning, meestal maak ik een stuk of 8 muffins en die zijn hier de volgende dag op. De rest van het gezin vinden ze namelijk ook erg lekker en hoe leuk is het om te ontbijten met iets heel erg lekkers. Alleen mag er van deze ontaarde moeder dan geen slagroom op, dat is dan wel flauw. De volwassenen eten er 2 en de kinderen hebben er aan 1 genoeg.
De chocola is overigens geen vereiste om de muffin lekker te maken. Zonder walnoten en chocola zijn ze ook al heerlijk! Het recept vind je hier

 

2. Soja yoghurt met mais cornflakes en chocola.

glutenvrije ontbijt FODMaP mamameteenblog 2

Voor die dagen dat ik geen tijd/zin had om de vorige dag al iets voor het ontbijt te maken. Yoghurt naar smaak in een schaaltje, cornflakes erop kieperen en als je dat lekker zou vinden chocolade schaven als toevoeging.

 

 

 

3. Soja kwarktaart

glutenvrije ontbijtje kwarktaart glutenvrij lactosevrij mamameteeblog 1

Niet het meest suikerbewuste ontbijt maar met een bodem van echt lekkere glutenvrije biscuitjes wel een ontbijtfeestje! En nee er mag geen slagroom op, die zit er al in 😉 Soja slagroom uiteraard!

 

 

 

 

4. Spelt broodje met jonge kaas en een eitje

De onbetwiste weekend-winnaar! Het liefst op bed geserveerd met een krantje of goed boek.

Wellicht heb je met mijn top 4 enige inspiratie opgedaan. Op Instagram deel ik regelmatig (onder andere) wat er zoal op mijn bordje ligt dus als je op zoek bent naar meer ideeën volg mij gerust!

Wat is jouw favoriete (glutenvrije) ontbijt?

 

Bol AlgemeenBol Algemeen

2 gedachten over “Mijn favoriete glutenvrije ontbijtjes”

  1. Meestal eet ik yoghurt met granaatappelpitjes. De laatste weken zijn er geen verse granaatappels meer.
    Deze keer wil ik dus gaan voor granola met chocoladeschaafsel.

    Beantwoorden
  2. Ik eet altijd gewoon een bruine boterham met hagelslag moet ik bekennen. Daar zitten volgens mij wel gluten in.

    Ik ben het helemaal met je eens dat het ontbijt belangrijk is! Daar hamer ik ook altijd op bij mijn kinderen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie