Lein aan de lijn en Prikkelbaar Darm Syndroom

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 9 december 2021 by Barbara

Jullie hebben al eerder blogs hier, op mamameteenblog.nl, van mijn hand gelezen, maar nu is het tijd om aan het serieuze werk te beginnen. Jullie gaan mij hier regelmatig lezen, want ja echt; Het gaat gebeuren! Lein aan de lijn. Niet in de eerste plaats om af te vallen, maar als we dan toch bezig zijn, vind ik dat er wel wat veel van mij is. De diagnose Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS) en een overschot van zo’n 15 kg maken dat het tijd wordt om doe koe (walrus) bij de horens te vatten en aan de slag te moeten mij weer gestroom-Lein-d gaan maken.

#leinaandelijn-foto mamameteenblog

Wat is het Prikkelbaar Darm Syndroom?

Ruim een half jaar liep ik met een look-a-like-5-maanden-zwanger-buik en buikpijn. Constant aanwezig en met behoorlijke pieken. Krampen waarbij weeën tijdens de bevalling in het niet vielen. Weeën zijn ook niet echt grappig, maar daar krijg je tenminste iets moois voor terug. Hoe groot de opluchting ook is, van deze krampen kan je nu niet zeggen dat je er iets ‘moois’ voor terug krijgt.

Na een verwijzing naar de MDL-arts en diverse onderzoeken zoals een scopie kwam het verlossende woord: u heeft PDS. Voor het Prikkelbare darm syndroom bestaat helaas geen pilletje en u heeft nergens meer last van oplossing. Nee ik moet aan de slag, en flink ook.

Het prikkelbaredarmsyndroom, wat is het? Op de site van de Maag-lever-darm Stichting wordt het goed uitgelegd. De klachten die horen bij het prikkelbaredarmsyndroom, zoals een opgeblazen gevoel en buikkrampen, worden onder andere veroorzaakt door een gestoorde (zie je ik wist al dat ik niet spoorde) beweging van de darm en/of een extra gevoelige darmwand. De oorzaak van PDS is niet bekend, wel kan het als gevolg ontstaan van een darminfectie.

Op de site van de Maag-lever-darm Stichting staat “Er wordt gezegd dat 5 – 20 % van de Nederlandse bevolking last heeft van prikkelbaar darm syndroom. De diagnose wordt vooral gesteld bij jongvolwassenen. PDS komt ongeveer twee keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen.”
Allemaal leuk, maar wat gaan we eraan doen?

Elk nadeel heb z’n voordeel: het FODMaP dieet

Omdat ik de diagnose Prikkelbaar Darm syndroom heb gekregen is mij geadviseerd om op dieet te gaan. Het FODMaP dieet.  FODMaPs zijn een groep koolhydraten die slecht tot niet worden opgenomen in je darm en dus (behoorlijke) klachten kunnen geven. Voor hen die graag de verklaring van de afkorting FODMaP wensen, hier komt ie:  

F   Fermenteerbare

O  Oligosachariden  (komen voor in graanproducten, groenten en peulvruchten)

D  Disachariden       (lactose in melk en melkproducten)

M Monosachariden (fructose in fruit, honing, maisstroop en glucose-fructosestroop)

A   and P  Polyolen   (komen voor in groente, fruit, kauwgom en snoep)  

Over het algemeen ben je overgevoelig voor één of twee FODMaPs. Maar welke? Dat is de vraag en de enige manier om daar antwoord op te krijgen is uitproberen. So, let’s put it to the test!     Het FODMaP dieet is geen dieet wat je zomaar even kan gaan ‘doen’ zoals bijvoorbeeld Sonja Bakkeren. Vanuit het ziekenhuis krijg ik een diëtist toegewezen en zij zal mij begeleiden en in de gaten houden. Het dieet bestaat uit twee fasen: de eliminatiefase waarin je álle FODMaP rijke voeding dus niet eet en de her introductiefase waarin je het eten van FODMaPs weer langzaam gaat opbouwen. Zo kom je erachter voor welke FODMaPs je gevoelig bent.

Hoe ga ik beginnen?

prikkelbaar darm mamameteenblog

  Waar ik qua voeding het meest tegenop zie is het elimineren van ui en knoflook. Geen knoflook en ui! Wat is het leven zonder!! Nagenoeg elke dag gebruik ik dat. Het is mijn kookbasis. Maar groene kruiden mogen wel dus je begrijpt, mijn leuke Riviera-vensterbank is leeg geruimd en omgetoverd tot kruidentuin.   Gelukkig komt oma elke week water geven want er stonden niet voor niks nep planten , of eet ik straks zoveel kruiden dat ze geen tijd krijgen om weg te kwijnen?   Ik heb mij stellig voorgenomen om FODMaP arm maar wel lekker te eten. Waar ik in het hele dieet verhaal wel enigszins tegenop zie, zeker omdat het om een vrij complex dieet gaat, is hoe ik dat ga combineren met koken voor mijn gezin. Op FODMaP-culinaire ontdekkingsreis dus. Als een ware Marco(la) Polo ga ik op zoek naar recepten, variaties daarop uitproberen en de toppers zal ik met jullie delen. Voor de liefhebbers: op Snapchat (vroemmmama) en Instagram (ook vroemmmama) kan je mijn FODMaP avonturen (en vele anderen) ook een soort van live volgen.

Ben ik te zwaar?

Dit hele die-eet-anders plan zal in ieder geval wel resulteren in een grammetje minder Lein. Is dat dan écht nodig? Kom ik ergens binnen is het nou ook weer niet zo dat de kamer meteen letterlijk gevuld is of dat ik 2 stoelen moet boeken in het vliegtuig. Maar er is toch een overschot. Mijn BMI is op dit moment 29.7 Dan komt er dus zo’n fijne melding in je scherm te staan ‘u bent te zwaar’.     Dus ja, op dit moment ben ik ook in dat opzicht echt te zwaar. Hoewel anderen mij niet te dik vinden, mijn lief zegt nog zeer tevreden te zijn over de verhoudingen (tactisch) maar er zitten mij 15 kilo’s in de weg. En als de kinderen gaan zeggen ‘je wordt steeds zachter mama’ dan wordt het tijd voor actie.   Eigenlijk is er niets wat mij tegen zou hoeven houden. Alle ingrediënten zijn er: een kekke sportoutfit, het abonnement op de sportschool met coach sauna en zonnebank, een die-eet en een Airfryer. Dus wat houdt me dan nog tegen?   Ik.   Ik hou mezelf tegen. Van de bekende ‘maandag ga ik écht beginnen’ tot het regent/is koud/warm/droog en de te eerlijke ik heb gewoon geen zin. En dus riep ik maar even de hashtag #leinaandelijn in het leven. Als stok achter de deur, want jullie gaan deze hashtag natuurlijk állemaal volgen en dan moet ik wel met resultaten komen.   En het lijkt me wel wat om op oudjaarsavond 2017 terug te kunnen kijken op een jaar waarin ik weer in model ben gekomen. Of waarin ik in ieder geval lekker heb gegeten 😉 Naast eten is bewegen dus ook heel belangrijk, dus naast het FODMaP dieet ga ik op nog wat andere dingen doen.

Leinaandelijn2 mamameteenblog 3

Sporten en afvallen met een prikkelbaar darm syndroom

Mijzelf weer fit, vitaal en in vorm voelen. Daar kijk ik echt naar uit. Dat dat niet vanzelf gaat daar ben ik mij wel van bewust dus wat kan ik naast het dieet nog meer doen? Sporten dus. Want je valt af als je meer energie verbrandt dan je binnenkrijgt uit eten en drinken. Zoals eerder gezegd is daar niets in wat mij tegenhoud. Maar sporten, het is zeg maar niet mijn ding.
Dan moet het mijn ding maar gaan worden.   Dus na overleg met mijn trainer op de sportschool hebben we een schema opgesteld en nee dat ga ik niet alleen maar op de koelkast plakken, ik ga er iets mee doen. Om met een haalbaar doel te beginnen: 2x in de week ben ik in de sportschool te vinden. Niet alleen in de sauna en de zithoek maar hop op de crosstrainer en apparaten als Abdominal Crunch (klinkt als een heerlijke chocoladereep, is het echt heel erg niet) en Leg Extensiondingen.

30 minuten lopen per dag

De meest makkelijke manier om in beweging te komen lijkt het. Maar zou dat nou echt zoden aan de dijk zetten? Volgens het Voedingscentrum is het advies een half uur per dag bewegen en dan het liefst zo dat je hartslag net iets omhoog gaat. Maar ja, een half uurtje lopen lijkt zo zinloos. Over andere kant is het natuurlijk super simpel. Trek je schoenen aan ga naar buiten.
Ik heb dit een paar jaar geleden een tijdje volgehouden met de buurvrouw. Niet dagelijks maar wel een aantal keer in de week. In het begin met de tong op onze schoenen maar ongemerkt werd het rondje wat we liepen steeds groter en ging het steeds makkelijker. Moet ik er wel bij vermelden dat het rondje wellicht ook iets groter werd omdat we dan langs de lekkerste ijssalon van de Veluwe kwamen en daar loop je natuurlijk niet zomaar aan voorbij…

Dezelfde buurvrouw heeft sinds kort een hondje, Buddy. Een allerschattigst pupje. Vraag met niet naar ras en aanverwanten, het is een compleet uitgevoerde hond. Mijn wandel-Buddy want drie keer raden wie met het beestje gaat lopen als de buren aan het werk zijn. Check!

Zwemmen als een pro

Zwemmen vind ik dan nog het ‘leukste’ als het aankomt op sportgebied. Het is alleen wel iets waar ik tegenop zie om te gaan doen. Badpak aan, zwemmen, haar fohnen…al dat gedoe voor een half uurtje baantjes trekken. Lig ik eenmaal in het water dan geniet ik er echt van om meters te maken, daarna het turks stoombad in, een koude douche en een afsluitende duik in het bubbelbad.   Maar dat zwemmen schijnt dus wel effectiever te kunnen. Zo bestaat er een Personal Zwemtrainer die je kan helpen om je zwemtechnieken te verbeteren. Zou dat wat zijn? En maakt het nou echt wat uit of ik die baantjes nou zwem op z’n Leins of  met enige professionele input? Karin, de Personal Zwemcoach is zelf prof zwemster geweest dus als iemand het kan weten is zij het wel.   Volgens Karin zal na een clinic bij haar mijn uithoudingsvermogen verbeteren en zal ik beter en sneller zwemmen. Wie weet glij ik nog eens als een soort Inge de Bruin door het water!

Acupunctuur en chinese geneeswijze bij een prikkelbaar darm syndroom

Naalden, ik heb het er niet zo mee. Maar binnenkort heb ik een afspraak bij Alex van Nurture your nature een praktijk voor mindful acupunctuur & Chinese kruidentherapie.
In eerste instantie vind ik het nogal zweverig overkomen maar na een informatief gesprekje aan de telefoon blijkt dat juist alles wat hij doet meetbaar is. Daar hou ik van. Zo kan je tenminste zien of je resultaat boekt.   Wist je trouwens dat acupunctuur ook mogelijk is zonder naalden? Dat heet acupressuur. Daarbij wordt er met de handen druk uitgeoefend op acupuntuurpunten. Er is dus een naaldloze uitweg, maar wie weet valt het allemaal heel erg mee en lig ik daar straks als een relaxed en blij stekelvarkentje.  

Een ding tegelijk

Leinaandelijn2 mamameteenblog 1

Genoeg om mee aan de slag te gaan want ik zal vast nog meer tegenkomen wat mij kan helpen op de weg om weer fit en fruitig te worden. Maar laten we eens bij het begin beginnen. Het FODMaP dieet, op z’n Leins baantjes zwemmen en 30 minuten per dag lopen. Dat lijkt me een goede start.  Heb jij nog dingen gedaan die voor jou echt helpend zijn geweest met een prikkelbaar darm syndroom?   Zij die naar u zwaait met wapperende kipfilets groet u!

3 gedachten over “Lein aan de lijn en Prikkelbaar Darm Syndroom”

  1. Wat leuk om weer wat van je te lezen! PDS sucks, ik heb het al zo lang als ik me kan herinneren. Ik reageer erg op bepaalde zuivel en te veel suiker en vet. Ook stress en onregelmatig leven heeft invloed. Sinds kort heb ik een Fitbit (stappenteller en meer) die meet wat ik doe per dag. Zo loop ik dus aan het eind van mijn werkdag nog een rondje om aan mijn stappenaantal te komen. Sterker nog: die auto laat ik op vrije dagen staan. Alles lopend of fietsend doen scheelt enorm. Lees graag meer over dat dieet trouwens!

    Beantwoorden
  2. Ik was even bang dat je met alles tegelijk wilde beginnen, maar gelukkig blijf je nog wel realistisch. 😉
    Ik heb met een diëtist mijn eetpatroon wat aangescherpt en doe verder mijn best om aan voldoende beweging te komen. Sportschool, dansen en fietsen, toch wel een paar uurtjes per week. Een paar jaar geleden lukte het me nog om 15 kilo af te vallen door alleen mijn drinken aan te passen naar thee en water. Helaas gaat het nu wat langzamer nu ik niet veel meer kan lopen, maar ook langzaam kom ik er wel.

    Beantwoorden

Plaats een reactie