DIY: zelf pindakaas maken, een gezond alternatief

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 8 december 2021 by Barbara

Al tijden wil ik zelf pindakaas maken. Ik weet niet zo goed waarom, maar het staat in elk geval al heel lang bovenaan mijn lijstje. En toen ik ergens achter in mijn kast een zakje rauwe pinda’ s vond, dacht ik dat het nu maar eens van moest komen. Die pinda’s waren ooit eens aangeschaft voor een nieuw te proberen recept, nog niet zo heel lang geleden. Maar daar had ik natuurlijk niet een hele zak voor nodig gehad.  En waar gebruik je rauwe pinda’ s verder nog voor? Juist en dan belanden ze achter in je kast. Dus. Zelf pindakaas maken.

Zelfgemaakte Pindakaas mamameteenblog.nl

Eerst heb ik online het recept opgezocht en ik heb iets gevonden op de site van Kiwi enzo, een erg leuke site trouwens.

Zelfgemaakte Pindakaas

Informatie

 • Broodbeleg of basis voor gerechten als pindasaus of pindasoep.
 • Houdbaarheid: 2 weken, als je zolang met de inhoud van de pot doet, natuurlijk.
 • Calorische waarde per 100 gram: 625 cal*
       *bron
 • Een portie van 15 gram: 94 cal
 • Daarna bevat* pindakaas veel vitamine E, vitamine B11  en magnesium.
       *bron
 • Het vetpercentage is hoog (40- 45% vetten), maar heeft een hongerstillers werking, waardoor, uit onderzoek is gebleken dat je netto calorische inname op een dag lager kan zijn.
 • *bron

Kortom een product die past ineen gezonde levensstijl om van te genieten, maar ook om met mate te gebruiken.

Ingrediënten

 • 450 gram ongebrande (rauwe pinda’s)
 • grof zeezout
 • eventueel nog wat Arachide olie
 • evt. Honing of suiker naar wens

Benodigdheden

 • Een keukenmachine (geen blender, deze werkt niet hiervoor, geloof me. Ik heb nu een Philips keukenmachine en ik ben er superblij mee)
 • Een schone glazen pot om de pindakaas in te bewaren

Bereidingswijze

Verwarm de oven op 160º C. Verdeel de pinda’ s over de bakplaat op bakpapier en bak ze in de oven voor ongeveer 25 minuten.

diy pindakaas maken zelf met mamameteenblog

Haal de pinda’ s uit de oven en laat deze afkoelen tot ze handwarm zijn. De warmte zorgt ervoor dat de olie in de pinda’ s nog vloeibaar is en dat je pindakaas lekker smeuïg wordt. Het ruikt heerlijk die pinda’ s uit de oven.

Vervolgens doe je de pinda’s inde keukenmachine en zet deze aan. Om je machine niet aan gort te helpen, maar niet als je een excuus zoekt voor een nieuwe, is het van belang dat je de machine om de minuut even stilzet. Dit om de motor niet te warm te laten worden en te sparen. En dan kun je meteen de randen even schoonmaken met een lepel.

diy zelf pindakaas maken mamameteenblog

Note:

Bij mij duurde dit proces zo’ n 10 tot  15 minuten. Eerst dacht ik dat het mislukt was, maar ineens werd het een pasta en kwam de olie goed los.

diy pindakaas maken mamameteenblog

Nu is het de tijd om er het zout doorheen te mengen. Zelf ben ik erg terughoudend met zout,  maar ik zou zeggen dat je naar eigen smaak en wens de hoeveelheid zout kunt toevoegen. Houdt hierbij in gedachten dat je beter te weinig kunt toevoegen dan teveel. Dit, omdat je het zout er niet meer uit kunt halen, maar wel nog kunt toevoegen.

Zelf ik heb ik een klein scheutje Arachideolie toegevoegd en de machine nog even laten draaien, daar ik de pasta wel erg lastig te smeren zou vinden zonder de olie.

Mocht je een zoetekauw zijn, dan is dit ook het moment om eventuele honing of suiker toe te voegen. Eerlijk gezegd vond ik het zelf helemaal niet nodig, en ik houd best van een beetje zoet.

Ook kun je aan de variant denken van extra stukjes pinda’s eroderen te mengen. Mocht dit je wens zijn, dan is het handig om dit van tevoren klaar te maken, door er wat stukjes uit te halen voordat het een pasta wordt en deze als laatste weer toe te voegen.

Nu is de pindakaas klaar en mag deze in een pot.

Over gezondheid gesproken: ken je de voordelen van knoflook? Lees er alles over in dit artikel!

diy pindakaas mamameteenblog.nl

En hoe smaakt  de zelfgemaakte pindakaas?

Deze pindakaas was echt erg lekker, lekkerder eigenlijk als de pindakaas uit de supermarkt en ook gezonder, zonder verdere kunstmatige toevoegingen.

Ik heb de pindakaas veel op brood gegeten en het laatste restje is in de pindasoep gegaan! Het heeft de twee weken bij lange niet gehaald! En deze zelfgemaakte pindakaas is zeker voor herhaling vatbaar.

Mocht je nog behoefte hebben aan meer beeldmateriaal, ik kwam dit leuke filmpje nog tegen van Ohmyfoodness.nl!

En zijn jullie geïnspireerd? Of maken jullie dit al regelmatig zelf?

Lees meer artikelen over een gezonde levensstijl:

2 gedachten over “DIY: zelf pindakaas maken, een gezond alternatief”

Plaats een reactie