diy pindakaas maken zelf mamameteeenblog

DIY: zelf pindakaas maken, een gezond alternatief

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Al tijden wil ik zelf pindakaas maken. Ik weet niet zo goed waarom, misschien de drang naar een gezondere levensstijl, maar het staat in elk geval al heel lang bovenaan mijn lijstje. En toen ik ergens achter in mijn kast een zakje rauwe pinda s vond dacht ik dat het nu maar eens van moest komen.Die pinda’s waren ooit eens aangeschaft voor een nieuw te proberen recept, nog niet zo heel lang geleden. Maar daar had ik natuurlijk niet een hele zak voor nodig gehad.  En waar gebruik je rauwe pinda’ s verder nog voor? Juist en dan belanden ze achterin je kast. Dus. Zelf pindakaas maken.

Zelfgemaakte Pindakaas mamameteenblog.nl

diy pindakaas maken zelf mamameteeenblog

Eerst heb ik online het recept opgezocht en ik heb iets gevonden op de site van Kiwi enzo, een erg leuke site trouwens.

Zelfgemaakte Pindakaas

Informatie

 • Broodbeleg of basis voor gerechten als pindasaus of pindasoep.
 • Houdbaarheid: 2 weken, mits je zolang met de inhoud van de pot doet, natuurlijk.
 • Calorische waarde per 100 gram: 625 cal*
       *bron
 • Een portie van 15 gram: 94 cal
 • Daarna bevat* pindakaas veel vitamine E, vitamine B11  en magnesium.
       *bron
 • Het vetpercentage is hoog ( 40- 45% vetten), maar heeft een hongerstillers werking, waardoor, uit onderzoek is gebleken dat je netto calorische inname op een dag lager kan zijn.
 • *bron

Kortom een produkt die past ineen gezonde levensstijl om van te genieten, maar ook om met mate te gebruiken.

Ingrediënten

 • 450 gram ongebrande (rauwe pinda’s)
 • grof zeezout
 • eventueel nog wat Arachide olie
 • evt. Honing of suiker naar wens

Benodigdheden

 • Een keukenmachine (geen blender, deze werkt niet hiervoor, geloof me maar. Ik heb nu een Philips keukenmachin een ik ben er superblij mee)
 • Een schone glazen pot om de pindakaas in te bewaren

 

Bereidingwijze

Verwarm de oven op 160ºgraden. Verdeel de pinda’ s over de bakplaat op bakpapier en bak ze in de oven voor ongeveer 25 minuten.

diy pindakaas maken zelf met mamameteenblog

Haal de pinda’ s uit de oven en laat deze afkoelen tot ze handwarm zijn. De warmte zorgt ervoor dat de olie in de pinda’ s nog vloeibaar is en dat je pindakaas lekker smeuïg wordt. Het ruikt heerlijk die pinda’ s uit de oven.

Vervolgens doe je de pinda’s inde keukenmachine en zet deze aan. Om je machine niet aan gort te helpen, tenzij je een excuus zoekt voor een nieuwe, is het van belang dat je de machine om de minuut even stilzet. Dit om de motor niet te warm te laten worden en te sparen. En dan kun je meteen de randen even schoonmaken met een lepel.

diy zelf pindakaas maken mamameteenblog

Note:

Bij mij duurde dit proces zo’ n 10 tot  15 minuten. Eerst dacht ik dat het mislukt was, maar ineens werd het een pasta en kwam de olie goed los.

diy pindakaas maken mamameteenblog

Nu is het de tijd om er het zout doorheen te mengen. Zelf ben ik erg terughoudend met zout,  maar ik zou zeggen dat je naar eigen smaak en wens de hoeveelheid zout kunt toevoegen. Houdt hierbij in gedachten dat je beter te weinig kunt toevoegen dan teveel. Dit omdat je het zout er niet meer uit kunt halen, maar wel nog kunt toevoegen.

Zelf ik heb ik een klein scheutje Arachideolie toegevoegd en de machine nog even laten draaien, daar ik de pasta wel erg lastig te smeren zou vinden zonder de olie.

Mocht je een zoetekauw zijn, dan is dit ook het moment om eventuele honing of suiker toe te voegen. Eerlijk gezegd vond ik het zelf helemaal niet nodig, en ik houd best van een beetje zoet.

Ook kun je aan de variant denken van extra stukjes pinda’s eroderen t mengen. Mocht dit je wens zijn, dan i het handigst om dit van te voren klaar te maken, door er wat stukjes uit te halen alvorens het een pasta wordt en deze als laatste weer toe te voegen.

Nu is de pindakaas klaar en mag deze in een pot.

Over gezondheid gesproken: ken je de voordelen van knoflook? Lees de ins en outs in dit artikel!

diy pindakaas mamameteenblog.nl

En hoe smaakt  de zelfgemaakte pindakaas?

Deze pindakaas was echt erg lekker, lekkerder eigenlijk als de pindakaas uit de supermarkt en waarschijnlijk ook gezonder, zonder verdere kunstmatige toevoegingen.

Ik heb de pindakaas veel op brood gegeten en het laatste restje is in de pindasoep gegaan! Het heeft de twee weken bij lange niet gehaald! En deze zelfgemaakte pindakaas is zeker voor herhaling vatbaar.

Mocht je nog behoefte hebben aan meer beeldmateriaal, ik kwam dit leuke filmpje nog tegen van Ohmyfoodness.nl!

En zijn jullie geïnspireerd? Of maken jullie dit al regelmatig zelf?

Lees meer artikelen over een gezonde levensstijl:

 

Of laat je inspireren met deze lekkere recepten:

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
slank geheim mamameteenblog.nl

Het geheim van slanke mensen, in dit artikel onthuld!

3 manieren hoe etiketten lezen je daarbij helpt. Een aantal jaren geleden was ik voor de zoveelste keer aan de lijn. Op dieet. Aan het opletten. Geef het een naam. Ik wilde gewoon afvallen en horen bij de slanke mensen. One way or another. Een onderdeel van mijn strategie is dat ik de etiketten vrij

Lees verder »
trouwlocatie inspiratie mamameteenblog.nl

Tips en inspiratie voor de styling van de trouwlocatie

Je bruiloft is een van de mooiste dagen van je leven. Bij het organiseren van deze dag komt veel kijken. Zo zijn er beslissingen over de datum, kleding, de gasten en de trouwlocatie. Laat dat laatste 1 van de belangrijkste dingen zijn die je op tijd moet regelen voor de huwelijksdag. Je trouwlocatie is afhankelijk

Lees verder »
voorkomen hoofdluis mamameteenblog.nl

Hoofdluis verslaan en voorkomen! Hoe?

De vakantie is weer voorbij en ik kan er niets aan doen, maar ik mijn blik is dan extra gericht op kinderen die krabben op hun hoofd. Mijn eigen kinderen, maar ook de klasgenootjes, vriendjes en vriendinnetjes die komen spelen. Na onze eigen ervaring met hoofdluis, nu al 2 keer, weet ik wat een werk

Lees verder »
kinderkamer inrichten mamameteenblog.nl

Kinderkamer inrichten anno 2020? Waar moet je op letten?

Een kinderkamer inrichten vind ik echt heel erg leuk om te doen. Maar ik ben ik geen styliste. Regelmatig heb ik mijzelf in de vingers gesneden met verkeerde keuzes of ben ik meegegaan in tijdelijke hypes. Maar er zijn wel een paar regels die houvast geven voor het inrichten van een kinderkamer. Door je te

Lees verder »
geheimen relaxfauteuil mamameteenblog.nl

De vijf geheimen van een relaxfauteuil

Wanneer we op visite gaan met onze koters, mag je 2 x raden waar onze kinderen in gaan zitten? Juist in de meest comfortabele stoel van het huis, de relaxfauteuil. De stoel die je zo lekker kan ronddraaien en waar een hendeltje aan zit. Amusement ten top. Ongemanierd natuurlijk die kinderen van mij, maar ze

Lees verder »
musthaves schooljaar mamameteenblog.nl (1)

De 5 musthaves voor het nieuwe schooljaar

Het is halverwege de vakantie hier en zo langzamerhand beginnen we ook weer na te denken over de voorbereidingen voor het nieuwe schooljaar. Het is het tweede jaar dat we alle drie de kids op school hebben en met de oudste in groep 8 wordt het al heel wat serieuzer. Het woord middelbare school valt

Lees verder »

3 gedachten over “DIY: zelf pindakaas maken, een gezond alternatief”

Plaats een reactie

Lees vorig bericht:
powerbank review mamameteenblog
Review: Powerbank Powerstor, de oplader van je smartphone

Sinds iedereen een smartphone heeft is deze niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Afgelopen week heb ik nog...

Sluiten