Huishouden: Tijd voor opruimen en schoonmaken

Last Updated on 21 juni 2024 by Barbara

Het voorjaar is in de lucht. Dat merk ik niet alleen aan de crocussen in mijn tuin en mijn loopneus (hooikoorts), maar ook door de opruimkriebels. Al hoewel ik hier al last van heb sinds we terug zijn uit Suriname. Daar waar we voor 3 maanden uit twee grote koffers met zijn vijven leefden. Het maakt het contrast groot met de overdaad aan spullen die we in ons huis in Nederland hebben. Bij thuiskomst gaf mijn huis ook een vreselijk benauwd gevoel, gevuld met al die spullen. In mijn opruimbuien denk ik: Wat nu als ik gewoon spullen ga weg doen? Alles wat ik niet gebruik. Alles wat we niet echt nodig hebben. Gewoon uit de weg. Alleen de spullen die we echt gebruiken en de spullen die we echt mooi vinden. Het is nu bijna negen maanden verder, maar ik blijf bezig. Het lijkt een verslaving te worden, dit opruimen.

huishouden opruimen en schoonmaken mamameteenblog
Opruimtips

Het klinkt een beetje als de opruimmethode van Marie Kondo nietwaar? Heerlijk om zo op te kunnen ruimen. Mijn woonkamer is al echt een stuk ruimer. Het oogt zoveel groter en schoner. Onnodig kastje weg, frutsel weg, krukje weg enzovoort. Het verbaasd mij hoe ik kan wennen aan de spullen om mij heen. Want als je mij vraagt waar ze nu eigenlijk voor dienen, dan weet ik echt niet zo goed waarom. Omdat ik het mooi vind? Ooit, denk ik, maar nu niet meer zo.

Afijn, ik denk dat je begrijpt wat mij bezighoudt. Zo ben ik nu ook met mijn kledingkast bezig. En die doe ik niet in 1 keer, maar in stapjes. Dat is misschien raar, maar ik heb hier toch iets meer tijd voor nodig.

Mijn plan? Ik heb een vuilniszak gezet naast mijn kast en een kledingrek. En plank voor plank loop ik alles langs. Ik vouw de kleding op zoals Marie dat mij leert op dit filmpje.

En ik merk dat ik het echt prettig vind om zo meer overzicht in mijn kast te creëren. Van da ondergoed-en sokkenla, naar de plank met de truien en de t-shirts. Ik loop het allemaal rustig na. Ook schrijf ik op wat ik nog mis en wat ik nog moet aanvullen. Ik word er oprecht blij van.

Zo langzamerhand kom ik nu bij het hanggedeelte in mijn kast. Deze heb ik stiekem wat genegeerd. Mijn regel is tot nu toe altijd geweest om zomer en wintergarderobe steeds uit te wisselen. Maar ik merk dat hier toch het 1 en ander door elkaar aan het lopen is.

Dat kan er natuurlijk ook mee te maken hebben dat de seizoenen nu een beetje door elkaar heen lopen. Neemt niet weg dat er af en toe flink geruimd moet worden. Mijn hangkast is echt veel te vol. Het past er allemaal niet zo makkelijk meer in. Dit is pas echt een Marie Kondo uitdaging!

Wat ik prettig vind, is om kleding als het is gedragen even te kunnen uithangen aan een kledingrek. Zo kan het ook vaak luchten en blijft je kleding mooi hangen. Wat ik ook prettig vind, is om zo te zien wat ik vaak draag en wat niet. En soms ontstaan er op die manier ook weer leuke kledingsetjes.

Waar al die opruimkriebels niet toe leiden! Mijn volgende project? Mijn schoenen! O Help!

En als je denkt: hoe lang blijft je kast nu netjes? Lees dan het artikel van Huisvlijt: Marie Kondo: 7 maanden later!

Heb jij ook last van de opruimkriebels in de lente? Of heb je nog wat inspiratie nodig van Marie Kondo?

Afbeelding: Stock foto van Africa Studio

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Plaats een reactie