Last Updated on 16 augustus 2024 by Barbara
Helaas ontkomen we er niet aan, extra onderhoud in de badkamer. Zo eens in de zoveel tijd is het sifon in onze badkamer verstopt. Door zeepresten, (lange) haren en vettige substanties die zit het afvoerputje van de gootsteen vol. Vaak helpt het al om de afvoer te ontstoppen wat baking soda en natuurazijn. Maar soms is de verstopping te erg. Wat kun je dan aan doen wanneer je gootsteen verstopt is? En wanneer is het tijd voor een nieuwe sifon?
Inhoud
Wat is een sifon?
Het sifon is een onderdeel van je gootsteen. Het heeft de vorm van een zwanenhals. En dat heeft een reden, want op die manier werkt het als een waterslot en voorkomt het dat er nare luchtjes naar buiten komen via de afvoer. (zie afbeelding) Tenslotte staat het in verbinding met de riolering van je huis en met je straat.
Wat te doen bij een verstopte gootsteen?
In principe werkt dit systeem prima, maar niet als er teveel troep doorheen spoelt en je de kraan niet even laat lopen zodat de troep (haren, vet, zeep etc.) kunnen wegspoelen in de sifon. In eerste instantie kun je een verstopte gootsteen met een gootsteenontstopper verhelpen. Maar niet in elk geval, en zal je de sifon met andere hulpmiddelen moeten helpen weer door te spoelen.
Hoe ontstop je een sifon?
Een sifon schoonmaken is makkelijker dan het lijkt. Je kunt ten eerste je sifon met een chemisch ontstoppingsmiddel doorspoelen. Of zoals wij dat liever doen met een handje natriumbicarbonaat in de gootsteen en een keteltje heet water erachter aan. Dit is een stuk milieu vriendelijker en werkt net zo effectief. Mocht de verstopping hardnekkiger zijn dan zul je de verstopping moeten verhelpen door de sifon te openen.
Maar lees eerst de onderstaande punten door voordat je eraan begint. Anders ben je verder van huis dan toen je begon. En wanneer je het echt niet vertrouwt, is het altijd goed om een loodgieter in te schakelen. De kosten zijn vaak niet weinig, maar wegen ruim op tegen de kosten die je maakt, mocht het probleem verergeren.
- Zorg ervoor dat je genoeg ventilatie hebt wanneer je de gootsteen gaat ontstoppen. Er kunnen best vieze en soms ook schadelijke luchten vrijkomen en die wil je liever niet inademen. Maak genoeg ruimte en zet zo mogelijk een emmer of bak onder je sifon of gootsteen.
- Draai de sifon open middels de draaidop. Meestal zit er een schroefdop onderaan de sifon, maar er zijn verschillende modellen, dus kijk hier eerst goed naar, want sommige sifons kunnen helemaal los gedraaid worden. Ook kunnen er extra sluitringen tussen zitten van rubber. Maak deze goed schoon of vervang deze zo nodig. Let wel er wel op dat je de juiste maat aanschaft!
- Zorg dat de emmer of bak onder de gootsteen staat zodat deze het vuile water en troep kan opvangen die loskomt bij het opendraaien. Nu is het zaak om de sifon goed schoon te maken zo ver als je kunt. Een klein flessenrager of een oude tandenborstel zijn hier ideaal voor.
- Je kunt de sifon nu weer afsluiten door de dop terug te plaatsen of het sifon terug te plaatsen. En droog het goed af aan de buitenkant.
- Vergeet niet te controleren of de sifon weer goed dicht is en het water goed kan doorstromen. Check dit door de kraan even door te laten lopen met de bak of emmer eronder. Wanneer je geen lekkage of druppels water ziet ontstaan bij het schroefdraad of draaidop ben je klaar en is de sifon verstoppingvrij!
Sifon vervangen?
Is de verstopping verholpen en blijft er toch een nare lucht hangen? Dan is de kans groot dat het waterslot in de sifon niet goed meer werkt. Dan is het tijd om een nieuw sifon aan te schaffen. Neem altijd het oude sifon mee naar de speciaalzaak of bouwmarkt. Zorg dat je de juiste maat mee terug neemt en ook nieuwe sluitringen van de juiste maat.
In principe is het niet anders dan de sifon weer terugplaatsen en dichtdraaien. Vertrouw je je eigen handelen niet schakel dan altijd een loodgieter in!