Last Updated on 16 augustus 2024 by Barbara
Een jaar of tien geleden hebben we twee nieuwe koekenpannen gekocht van het merk Le Creuset. Met de Le Creuset Les Forgées Koekenpan dachten we echt goede pannen te hebben gekocht. En dat klopt ook wel. De pannen zijn ook echt goed en doen waar ze goed in zijn, maar de antiaanbaklaag in deze pannen slijten wel. Op zich hebben ze het nog lang uitgehouden met 10 jaar, maar ze zijn duidelijk aan vervanging toe. Alles blijft plakken in de pan, hoeveel olie ik er ook in giet. Bij beide pannen trouwens is dit het geval. Tijd voor een ritje naar de kookwinkel.
Inhoud
Waar houd je rekening mee bij het kopen van een nieuwe koekenpan
Aangekomen in de kookwinkel baanden we ons een weg door alle rekken met pannen. Wat is er een hoop keus. Je hebt ijzeren pannen, gietijzer, aluminium en koper, roestvrij staal (RVS) metaal, smeedijzer en geëmailleerd gietijzer. Uit gewoonte zochten we toch weer naar de pannen waar we 10 jaar fijn mee hebben gekookt. Maar voldeed dit nog aan onze behoefte?
Met de hulp van een aardige winkeldame wisten we met een aantal vragen een beetje wegwijs te worden in de mogelijkheden die we hebben.
- Welk materiaal vind je prettig?
- Welke warmtebron gebruik je?
- Mag een pan zwaar zijn of juist licht?
- Waar ga je de pannen voornamelijk voor gebruiken?
- Hoe gezond en duurzaam wil jij dat je pannen zijn?
Mijn antwoorden: Het materiaal moet voor ons praktisch zijn. Ik houd van koken, maar heb geen hele dag de tijd hiervoor. Daarnaast hebben we een gezin met 3 kinderen, dus kleine pannen zijn aan ons niet besteed. We koken nog steeds op gas en zullen dat waarschijnlijk nog wel even doen. De pannen mogen best wat wegen, maar ik moet ze wel kunnen tillen met inhoud. De pannen gebruik ik eigenlijk voor zo’n beetje alles, van een gebakken eitje tot het braden van een mooi stukje (biologisch) vlees. Daarnaast zou ik het toch prettig vinden wanneer de pannen langer meegaan dan 10 jaar en daar wil ik best wat in investeren. Ook vind ik het prettig dat het behalve duurzaam ook een gezonde keuze is, zover dat mogelijk is.
Welke pan past bij jou?
Het grappige was dat de winkeldame in kwestie al snel een goede pan voor ons op het oog had. Maar ze waarschuwde ons dat deze pan wel een wat andere kooktechniek heeft dan Le Creuset. Ook werd er wat meer geduld gevraagt bij het bakken en braden in deze pan, de Demeyere Multiline.
Hier kwam de twijfel. Geduld hebben is niet mijn beste eigenschap (er wordt aan gewerkt, hoor). Toch wist ze ons te overtuigen om een stalen koekenpan aan te schaffen. Met wat ervaring opdoen zouden we niet anders meer willen. Iets in mij zei dat dit een pan was die ik misschien altijd al gemist had, dat dit de pan was die ik nodig had.
Ja, de verkoopster is duidelijk niet over 1 nacht ijs gegaan om mij te overtuigen. De pan ging mee naar huis. Wel hebben we het maar bij 1 pan gehouden. Eerst maar eens proberen. Ik vond het best een investering voor een pan (ruim 150 euro voor een ⌀ van 28), dus ik wilde dat eerst proberen voordat ik 2 pannen mee naar huis nam.
Tevreden over de koop?
Nu ruim een week later ben ik enthousiast! Heel enthousiast eigenlijk. Ik heb op YouTube dit filmpje gekeken hoe je een roestvrij stalen pan het beste kunt gebruiken. Dit is in de praktijk nog simpeler dan het er op het filmpje uitziet.
Ik heb tot nu toe al vrij veel gebakken in de pan. Gebakken eitjes, kipfiletjes, kipcorns en zelfs tofu. De laatste zou ik trouwens beter frituren. Maar overall zeer tevreden met deze pan.
Dat wil niet zeggen dat ik ontevreden was over Le Creuset pannen. Deze zijn ook echt heel prettig in gebruik. Ook hier is het goed om bewust te zijn hoe je deze het beste kunt gebruiken. Wat mij het meeste tegenviel, is toch de levensduur van de antiaanbaklaag in de pan. Verder is het wel een fijne pan om zo’n beetje alles in te bereiden.
De voordelen van Le Creuset Les Forgées Koekenpan:
- Geschikt voor alle warmtebronnen.
- Makkelijk schoon te maken in een sopje
- Pan verwarmt in zijn geheel goed.
- Pan is niet heel zwaar
De nadelen van Le Creuset Les Forgées Koekenpan:
- Nadeel is de levensduur van de antiaanbaklaag, waar helaas geen garantie op zit.
- De prijs in verhouding tot de levensduur.
De pluspunten van een Demeyere pan:
- De pan is mooi schoon te maken na elke kookbeurt (als nieuw)
- Mis de antiaanbaklaag (nog) niet
- Het gewicht valt ook reuze mee, voor mij niet te zwaar of te licht.
- De fabrikant geeft minimaal 30 jaar garantie!
De minpunten van een Demeyere pan:
- Misschien dat het handvat even wennen is. Voelt wel echt anders als de Le Creuset pan.
- En de prijs is echt fors, maar valt weer mee wanneer je de levensduur meetelt
Nu heb ik natuurlijk pas 1 pan vervangen en moet ik nog de tweede pan aanschaffen. Ik denk dat ik zoals ik er nu insta toch voor een tweede Demeyere pan ga. Welke koekenpan heb jij?
- Zuurdesembrood bakken bij warm weer of in de tropen | Het recept
- Zo maak je de lekkere, gezonde gerechten voor jouw kind! [TIPS]
- Recept voor een heerlijke vegan sinaasappelbananencake
- Met deze 5 tips krijg je weer een schone barbecue
- Wanneer kies je voor rood, en wanneer voor wit?
- Een kookboek schrijven? Zó doe je dat!