Roos, wat kun je ertegen doen?

Last Updated on 30 april 2023 by Barbara

Ik weet dat ik niet de enige ben met Roos in mijn haar. Bijna de helft van de Nederlanders blijkt hier last van te hebben. Het is vervelend om te zien en lastig om te hebben. Naast het feit dat ik er in de zomer minder last van heb dan in de winter, is het vooral de jeuk die mij enorm irriteert. Nu moet ik wel zeggen dat het de laatste tijd een stuk beter gaat, omdat ik afgelopen jaar veel alternatieven heb geprobeerd. Met verschillende middeltjes die ik in huis heb, heb ik het meeste redelijk onder controle gekregen.

roos wat kun je ertegen doen mamameteenblog.nl
Afbeelding van Engin Akyurt via Pixabay

De oorzaak van roos

Normaal vernieuwt je hoofdhuid zich 1x per drie weken. Wanneer de hoofdhuid vaker vernieuwt dan normaal door te snelle celgroei ontstaat er roos. Dit is zichtbaar door de schilfers en vlokken in je haar en je voelt irritatie of jeuk op je hoofd. De oorzaak kan een schimmel zijn (Pityrosporum ovale), die van nature op je hoofdhuid voorkomt, maar nu uit balans is door bijvoorbeeld stress, genetische aanleg of irritatie door het gebruik van een agressieve shampoo.

De jeuk ontstaat door de overmatige talg die je huid aanmaakt door te snelle huidgroei. Er kan ook een soort berg ontstaan door het samenklonteren van de schilfers en de talg.

Nu heb ik geen jeuk over mijn hele hoofdhuid, maar voornamelijk achter op mijn hoofd. Ook heb ik geen opvallende roos, maar van die hele fijne witte schilfertjes die je alleen heel dicht mijn hoofdhuid ziet zitten. Menige kapper die even stilhield om te kijken of ik geen hoofdluis had.

Gelukkig was en is dit tot nu toe nooit het geval geweest en ging ik meestal goed geknipt naar huis. Maar de roos bleef natuurlijk. Juist eigenlijk. Ik merkte dat als ze mijn haar wassen bij de kapper ik meer jeuk lijk te krijgen van de shampoo die ze daar gebruiken. Hier heb ik mij verder in verdiept. Dat wilde ik al, omdat ik graag een wat milieuvriendelijker vervanger zocht voor de shampoo die ik gebruikte.

Ik heb dit uiteindelijk gevonden in de vorm van een shampoo blok of shampoobar. Maar voordat ik daar was heb ik een hoop andere dingen geprobeerd.

Curly Girl methode

Afgelopen jaar heb ik mij verdiept in de Curly Girl methode. Hierdoor heb ik veel geleerd over hoe mijn haar reageert op bepaalde producten en ingrediënten. Mijn haar is nu zachter en minder stug, ook was ik mijn haar minder vaak (2x per week en ik wil graag nog naar 1x per week) en lees ik beter de lijst met ingrediënten van shampoo of conditioner. Want ik weet nu van welke stoffen mijn haar en hoofdhuid blij worden.

Mijn ervaring kun je lezen in het artikel over de Curly Girl Methode.

Wat ik vaak deed was afwisselen tussen een gewone shampoo en een anti-roosshampoo. Maar een gewone anti-roosshampoo werkte voor mij niet meer voldoende. Het was altijd wel even weg, maar de roos en jeuk leek erger terug te komen wanneer ik even stopte met een anti-roosshampoo. Ik wilde iets wat mijn probleem oploste en niet wat het maskeert. Het liefst op een zo min mogelijke agressieve en duurzame manier.

Zo ben ik gaan uitzoeken welke natuurlijke middeltjes ik kon gebruiken tegen roos.

Vijf natuurlijk middeltjes tegen roos

De vijf natuurlijke middeltjes die ik heb gebruikt zijn:

 • Kokosolie
 • Appelazijn
 • Aloë Vera
 • Tea Tree olie
 • Aspirine

Ik ben begonnen met kokosolie, ook omdat mijn haar zo droog was. Ik smeerde mijn haar in met een beetje kokosvet (vooral op de plekken waar het zo jeukt) en dan deed ik een doek eroverheen en probeerde de boel een uurtje te laten intrekken. Daarna ging ik douchen en waste en spoelde ik alles er weer uit.

Mijn haar en hoofdhuid reageerde heel goed op kokosolie. Ik merkte dat het een stuk zachte werd en minder droog. De jeuk werd helaas niet minder. Maar voor een oppepper van mijn haar doe ik dit zo af en toe nog eens.

Daarnaast heb ik een flesje verdunde (1:1) biologische appelazijn staan in mijn badkamer. Na het wassen spoel ik het na met appelazijn. In het begin moest ik wel even wennen aan de geur, maar dat went snel en de geur vervaagt ook tijdens het drogen. Ik zorg dat ik de verdunning goed aanbreng op de hoofdhuid. Daarna spoel ik het lichtjes na met lauwwarm water.

Dit helpt bij mij goed tegen de jeuk. Ik denk dat het zomaar de helft minder is, wanneer ik dit 1x per week doe.

Aloë vera gebruik ik in mijn haar als een leave-in na het wassen. Ik gebruik het bij mijn haargrens en in de puntjes. Het lijkt ook wel alsof mijn haar op de haargrens nu harder groeit. Het zorgt er verder voor dat mijn haar minder pluist.

Ik wil het nog wel een keer gebruiken op mijn hele hoofdhuid. Maar ik vind het ook een beetje veel stinken. Misschien ga ik dit van de winter proberen.

De Tea tree olie gebruik ik standaard in mijn conditioner. Ik voeg bij een nieuwe fles of pot 3 á 4 druppels toe en schudt of roer de boel goed door. Ik merk hier nog niet zo veel van, maar de roos of jeuk wordt ook niet erger. Misschien kan ik meer druppels toevoegen, voor een beter effect.

Als laatste het aspirinetabletje. Dit kan ik meteen vertellen, dit was geen succes voor mij. Maar ik hoor hier toch veel positieve verhalen over, dus als je dit wilt proberen net als ik, snap ik dat helemaal. Wat je doet, is het volgende: je stampt twee tabletten helemaal fijn en maakt er en papje van met water. Dit breng je aan op de hoofdhuid. (Misschien heb je meer nodig als je je hele hoofd wilt doen, maar ik ben daar wat huiverig voor, want het blijft toch een medicijn. Dus wees hier heel voorzichtig mee en behandel misschien alleen de ergste plekken zoals ik heb gedaan.)

Mijn probleem ontstond meer dat ik het er erg lastig uitgespoeld kreeg. Liep ik met nog meer witte vlokken en korreltjes in mijn haar. En de jeuk bleef ook. Geen succes dus.

Tot zover mijn huismiddeltjes. Maar ik heb nog meer gedaan. Zo heb ik ook mijn shampoo vervangen.

Shampoo zonder parabenen/ siliconen

Door de Curly Girl Methode kwam ik er al snel achter dat de stoffen die mijn hoofdhuid irriteren zijn parabenen en siliconen. Iets wat ik eigenlijk had kunnen weten, want ook op mijn gezichtshuid kan ik deze stoffen niet hebben en krijg ik extra last van acne.

Dit hoeven trouwens helemaal geen dure shampoos zonder parabenen en siliconen te zijn, je kunt ze vrij makkelijk vinden wanneer je weet waar je naar moet kijken.

Note: Omdat elke persoon ander is, zal de gevoeligheid voor stoffen ook anders zijn. Wil je hier meer over weten voor jouw persoonlijk, dan adviseer ik je om meer informatie over de Curly Girl methode op te zoeken.

shampoobar roos mamameteenblog.nl

Zoals eerder gezegd gebruik ik nu een shampoobar tegen roos. Ik was nog maar twee keer per week mijn haar voor nu. Waarvan ik 1x per week met een verzorgende shampoo mijn haar was en 1x per week een shampoo anti roos gebruik.

En ik ben echt supertevreden over de shampoobar, want behalve dat het zijn werk uitstekend doet, is het ook een duurzame keuze.

Voor en nadelen van een Shampoobar

Dat ik zo enthousiast ben over de shampoobar heeft trouwens wel even geduurd. Ik had bij mijn eerste bar namelijk niet een goede ervaring en mijn haar werd er pluizig van. Iets wat ik nu niet meer ervaar, wat kan betekenen dat ik nu de juiste samenstelling shampoo bar heb of dat mijn haar voldoende hersteld is en daardoor minder gevoelig reageert. Maar ik heb de voor en nadelen natuurlijk op een rijtje gezet.

De voordelen
 • Een shampoobar is makkelijk mee te nemen op reis. Geen vloeistoffen die leeglopen in je koffer in de auto of het vliegtuig (wanneer we weer gaan vliegen)
 • Het is zo veel zuiniger in gebruik dan een shampoofles. Dus lief voor je portemonnee en het milieu.
 • Een shampoobar bevat veel minder schadelijke ingrediënten. Dus je haar blijft ook op langer termijn gezonder (tenminste dat is mijn ervaring tot nu toe)
De nadelen
 • Mijn eerste bar heeft echt liggen verzepen in de douche. Je moet een bar wel echt op de juiste manier opbergen en bewaren. Na gebruik moet het echt goed kunnen drogen, anders wordt het helemaal zacht en kun je hem veel minder lange gebruiken. Ik gebruik hier een speciaal zeepbakje voor, waarbij de zeep op een soort roostertje ligt en het rondom kan drogen. Ideaal en werkt goed. Je kunt ze vaak ook bestellen bij verschillende webshops die ook shampoobars verkopen.

Forever roos?

In mijn zoektocht naar een oplossing voor mijn hoofdhuidprobleem heb ik het probleem grotendeels opgelost. Ik heb geleerd dat ik al veel kan aanpakken door het gebruik van de juiste producten. Ook heb ik geleerd dat het minder wassen en niet meer standaard föhnen mijn hoofdhuid goed doet.

Maar ik besef ook dat voeding, luchtvervuiling en erfelijke belasting een rol spelen bij roos. Het probleem in mijn geval is dus niet helemaal op te lossen. Toch ben ik tevreden en is er voor mij nu goed mee te leven.

Dit artikel is geschreven op basis van mijn eigen ervaring en raad je aan bij ernstige klachten of klachten bij kinderen altijd een arts in te schakelen.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

3 gedachten over “Roos, wat kun je ertegen doen?”

 1. Waarom maak je zelf geen shampoobar? Ik las je stukje over zeep maken en daarna over roos en wat te doen. Jouw oplossing is een shampoobar. Die is makkelijk zelf te maken en je stopt erin wat je wil. Ik was al sinds jaar en dag mijn haar met mijn zelfgemaakte haarzeep, zoals ik het noem. Een zeepje met castorolie, goed voor haar en met pepdrmunt geur, lekker fris.

  Beantwoorden

Plaats een reactie