Last Updated on 16 augustus 2024 by Barbara
In al die jaren dat ik in de zorg heb gewerkt, eerst als apothekersassistente, daarna als doktersassistente, is er elk jaar weer iets veranderd aan de vergoeding van de anticonceptiepil. En elke keer is het weer uitzoeken hoe het nu weer zit met de vergoeding. Hier een duidelijk overzicht voor degene die het nu eens duidelijk willen hebben: de anticonceptiepil verzekeren: wel of niet doen?
De pil is een van de populairste anticonceptiemiddelen. Tot je 21ste wordt de pil vergoed door je basis zorgverzekering. Vanaf je 21ste heb je een aanvullende verzekering nodig om deze vergoed te krijgen. Maar dit is niet altijd een verstandige keuze. In veel gevallen is de premie van deze aanvullende verzekering hoger dan de kosten van de pil. Independer legt uit hoe dit zit.
Inhoud
Aanvullende verzekering alleen voor pil is onverstandig
De kosten van de pil verschillen per merk, maar zijn eigenlijk nooit meer dan 40 euro per jaar (bron: Pilonline.nl). Een aanvullende verzekering die een vergoeding voor de pil biedt, kost je al snel 70 euro per jaar. Wanneer je deze aanvullende verzekering specifiek voor de pil afsluit, is dat dus onvoordelig. Ondanks dat de pil vergoed wordt, staat er een veel hogere premie voor. Meer hierover lees je op de website van Independer.
Meer aanvullende zorg nodig?
Heb je sowieso een uitgebreide, aanvullende verzekering nodig? Bijvoorbeeld omdat je vaak naar de fysiotherapeut moet, veel medicijnen gebruikt of regelmatig een bezoek brengt aan een alternatief genezer? Dan zit in zo’n pakket vaak ook een vergoeding voor de pil. In dat geval is het natuurlijk mooi meegenomen en kun je de kosten van de pil declareren bij je zorgverzekeraar.
Eigen risico of eigen bijdrage voor de anticonceptiepil
Voor de pil betaal je een eigen risico of een eigen bijdrage. Veel mensen denken dat dit hetzelfde betekent, maar er zijn een paar belangrijke verschillen. De website van de Rijksoverheid geeft een duidelijk overzicht.
Wat past bij jou
Is de uitkomst van deze heldere uitleg voor jou niet zo gunstig of twijfel je over het gebruik van de anticonceptiepil, bedenk dan dat er meerdere soorten anti-conceptiemiddelen bestaan. Het is altijd verstandig om te bespreken met jouw huisarts wat bij jou past.
- Zijn kinderen meeverzekerd met een rechtsbijstandverzekering?
- Wat zijn drie belangrijke voordelen van een zakelijke lening?
- Wat kost een kind tot zijn achttiende jaar?
- Wat doe jij met je geld?
- Wanneer moet je eigen risico betalen bij een tandartsverzekering?
- Wanneer en waarom heb je een aansprakelijkheidsverzekering nodig?
Ik heb toevallig een hele dure pil – bijna 85 euro voor 252 stuks. Normaal is dat genoeg voor een jaar, maar als je doorslikt natuurlijk niet 😉 Mijn aanvullende verzekering vergoed dit en dat kan in mijn geval dus zeker uit. X
Ja, het verandert ook steeds weer of de pil vergoed wordt of niet. Het is trouwens al weer een heel tijdje geleden dat ik gewerkt hebt als apothekersassistente. Ik heb daarna nog een veel langere tijd als doktersassistente gewerkt. 😉
Ik slik het al een hele tijd niet meer maar vond het altijd lastig om na te gaan wat wel en niet vergoed werd. Leuk om te weten dat je als apothekersassistente gewerkt hebt 🙂