Het recept voor Thaise kokos soep | Thom Kha Kai

Last Updated on 16 augustus 2024 by Barbara

Gisteren deelde ik met mijn griephoofd op Instagram en Facebook een foto van mijn supergaaf nieuwe kommetje gevuld met Thaise kokos soep. Echt een favoriet hier in Huize B en een feestje wanneer ik deze soep maak. Dat konden wel even gebruiken, want we waren allemaal grieperig. Er volgde echt super-lieve reacties op mijn post met beterschap-wensen, nogmaals bedankt allemaal, en óók de vraag naar het recept. Ik was even verbaasd, want ik dacht dat ik hem echt al met jullie gedeeld had op mijn blog. Niet dus. Sorry, jongens en meisjes. Bij deze dus het recept voor mijn overheerlijke Thom Kah Kai | Thaise kippensoep. De soep naar recept zoals ik hem heb mogen leren bereiden tijdens een kookles in Thailand. De lekkerste kippensoep bij een flinke verkoudheid of griep, of gewoon als je er trek in hebt, als lekkere snack op een pyjamadag.

recept thaise soep mamameteenblog.nl (1)

Recept voor Thaise Kokos Soep | Thom Kah Kai

Benodigdheden

  • soeppan voor minimaal 3 liter

Bereidingstijd

  • 30 minuten

Ingrediënten

  • 1 liter kokosmelk
  • 600 ml kippenbouillon(vers getrokken of uit een pot, mijn voorkeur heeft de kippenbouillon van Struik.)
  • 1 stengel citroengras
  • 1 ui
  • 2 knoflook
  • 5 rode pepertjes
  • 1 stukje Laos wortel of galanga wortel van ongeveer 5 cm, als alternatief kun je hier ook gemberwortel voor gebruiken
  • 300 gram kipfilet in stukjes gesneden
  • 2 bosuien
  • 5-7 blaadjes Djerek Poeroet (limoenblaadjes)
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 2-3 eetlepels Nam Pla (vissaus)
  • 2 eetlepels limoensap
  • 150 gram kastanje champignons
  • 2 handenvol verse koriander

Bereiding van de soep

  1. Snijd de ui en de knoflook fijn en bak deze glazig aan in de verwarmde soeppan met sesamolie. Bak daarna de kipfilet mee in de olie. Voeg hier een klein scheutje limoensap bij. Daarna voeg je de kokosmelk en de kippenbouillon toe in de soeppan. Zet het vuur onder de pan op zacht. En voeg meteen al het limoenblad toe! Ruikt het al lekker?
  2. Snijd de citroengras stengel in stukken van 1-2 cm en voeg toe aan de soep. Was 1 rode peper en snijd alleen de zijkanten in en voeg deze toe aan de soep. Vervolgens snijd je de geschilde galanga wortel of gemberwortel in dunne plakjes en voeg ook deze toe aan de soep, breng nu het geheel aan de kook. Draai daarna het vuur naar middelhoog.
  3. Maak intussen de bosuien schoon: verwijder het buitenste blad en snijd de bosui in ringen. Boen de champignons schoon en snijd deze in dunne plakjes. Voeg dit alles toe aan de soep en laat mee garen gedurende 3-5 minuten. Je wilt dat je groente zacht gekookt zijn, maar nog wel een lekkere bite hebben.
  4. Draai het vuur uit en breng de Thaise kokos soep met kip op smaak met de vissaus, limoensap, en wat versgehakte koriander.
  5. Serveer de Tom Kha Kai uit in ruime soepkommen.

Tip: Geef de extra mogelijkheid om naar wens extra pepertjes, koriander, limoensap of wat vissaus toe te voegen.

Het liefst serveer ik de soep in een mooie kom! Maar ik heb wel een soort van kommetjes-tik. 🙂 In elke kom of bord is deze soep natuurlijk lekker!

O, en mocht je de tijd hebben om de soep een dag eerder te maken, dan is dat wel een aanrader, want dan is hij nog lekkerder. Fijne pyjamadag!

Eet smakelijk!

Lees ook: 

3 gedachten over “Het recept voor Thaise kokos soep | Thom Kha Kai”

Reacties zijn gesloten.