Last Updated on 16 augustus 2024 by Barbara
Je komt niet vaak iemand tegen die binnen een paar minuten na de eerste kennismaking vraagt: “Hoe is je poep?”. Ik doe dat wel. Niet om te shockeren (al is dat altijd wel een leuk bij-effect), maar uh…Waarom wil ik dit weten? Omdat ontzettend veel lichamelijke (en zelfs geestelijke) klachten een symptoom zijn van een probleem in je spijsvertering. Gek genoeg. Dus heb je onrustige darmen en wat zegt jouw poep over jouw gezondheid?
Neem eens een minuutje en sta eens stil bij jezelf: stel je hebt last van overgewicht, vermoeidheid, eczeem, migraine, psoriasis, acné, diabetes II, reuma, iets anders of ‘gewoon’ darmklachten (de lijst is echt lang!). En kijk nu eens kritisch achterom na het poepen. Wat ligt daar en wat zegt dat over jouw gezondheid?
Je spijverteringskanaal loopt van mond tot kont. Dat is best wel een heeeuul groot deel van je lijf. En we eten zo’n 1,5 kilo per dag en we gieten er ook 1,5 á 2 liter per dag aan vocht in. Zou heel raar zijn als dat allemaal niets met onze gezondheid van doen heeft toch?
Maar we houden het nu even lekker bij poep. Want poep kunnen we zien (en ruiken). Dus dat is het meest tastbare (arghhh liever niet!) waar we iets mee kunnen. Maar waar moet je dan op letten?
Inhoud
Wat jouw poep jouw wil vertellen
Je doet het misschien niet graag… Maar ik wil je toch eens aanraden achterom te kijken voordat je er wc papier overheen gooit en wegspoelt. Geloof me, het went. Waar kijk je precies naar?
Hoe ziet het eruit?
Dit is een heel mooi plaatje 🙂 Het heet de Bristol Stool Chart (stoelgangschaal).
Type 3 en 4 zijn wenselijk. Helemaal top. “Voowral doowrgoan” zoals Barry Stevens zou zeggen. De rest niet. Dus tenzij jij steady elke dag één of twee gladde mooie worsten uitpoept, willen je darmen jou iets vertellen:
- Diarree (type 6 en 7) wijst bijvoorbeeld op een
ziekteverwekker, overgevoeligheid of allergie.
- Obstipatie (type 1 en 2) kan vaak weer een tekort zijn aan vocht, beweging, vetten en/of vezels.
Nu zijn alle plaatjes op bovenstaande chart mooi bruin gekleurd, en denk jij misschien “…Maar mijn poep heeft niet die kleur…?”, kijk hier dan ook even naar:
- Zwart – ALARM ALARM! Hup naar de dokter jij. Dit kan duiden
op intern bloedverlies.
- Heel donkerbruin – Gaat vaak gepaard met obstipatie, want dit
is de kleur van poep die te lang in je buik heeft gezeten. Kijk naar je vezel-
vocht en vet inname, hoeveel je beweegt en misschien gewoon je schaamte om te
gaan wanneer je moet (niet meer ophouden!).
- Lichtbruin (zoals melkchocola of pindakaas) – nice!
- Geelachtig – Dan is je poep te snel door je lijf gesjeesd.
Kan zijn door stress, bepaalde voeding die jouw lijf niet goed kan velen
(gluten, lactose, allergieen, intoleranties, etc). Gaat meestal gepaard met
type 5, 6 en 7 op de chart.
- Grijsachtig / wittig – ALARM ALARM er is iets met je galwegen. Naar de dokter.
Gaat het poepen je makkelijk af?
Hoe voelt poepen? Het zou een heerlijk mini-me-time-momentje moeten zijn. Met nadruk op mini en -tje want goed poepen gaat net zo snel als plassen.
Als dit niet zo is, en je kunt er ook niet zo van genieten, dan ziet jouw poep er waarschijnlijk ook niet uit als type 3 en 4.
En nog iets super leuks om het over te hebben: wc papier. Een mooie drol behoeft nagenoeg geen wc papier. Daarom heeft dat waarschijnlijk zo lang niet bestaan (bedenk ik me nu pas). Pas toen wij mensen zo geraffineerd, suiker- en koolhydraatrijk gingen eten afgelopen 150 jaar kwamen de gekke drollen die een halve wc-rol nodig hebben.
Handige tip: gebruik een krukje om je voeten op te zetten tijdens het poepen! Daardoor zit je veel meer in de natuurlijke houding en kan het veel soepeler naar buiten. Want een goed begin….
Wat is de geur?
Jij denkt: als je mij nu gaat vertellen dat vrouwen echt bloemetjes poepen dan eet ik m’n pet op. Geen zorgen, poep ruikt altijd een beetje onaangenaam. Dat is zo bedacht door de natuur, omdat we poep natuurlijk niet moeten willen eten. Het zijn immers alle afvalstoffen (inclusief uitgeschakelde ziektekiemen enzo). Maar ik zei ‘een beetje onaangenaam’… want het hoeft ook weer niet te ruiken als een stinkbom of rotte eieren. In principe zou je zonder gêne een (openbaar) toilet uit moeten kunnen lopen, omdat het gewoon niet zo stinkt.
Als je ontlasting echt riekt als een chemische gasbom, dan kan je nog wel eens een infectie of parasiet huisvesting hebben geboden in je darmen. Andere oorzaak kan zijn dat je moeite hebt met het verteren van bepaalde eiwitten.
Ruikt het naar rotte eieren, dan reageer je niet goed op bepaalde voeding met een hoog zwavelgehalte (huh): melkproducten, diverse koolsoorten en/of vlees.
Als jouw ontlasting (bijvoorbeeld na een feestje met iets teveel alcohol) een enkel keertje heel erg stinkt, maar je doorgaans keurig poep hebt, niets aan de hand natuurlijk. Bovenstaande signalen gelden wanneer dit meer regel dan uitzondering is!
Hoe vaak moet je poepen?
Ritme? Ja dat bekte wel lekker in m’n rijtje. Maar ik bedoel eigenlijk frequentie. Poep jij 1 á 2 keer per dag en op vaste momenten op de dag? Heerlijk.
Is dit niet het geval? Dan kan je de kleur, geur en vorm vast en zeker naast één van afwijkende types houden.
Het kan ook dat je de aandrang wel hebt, maar er te weinig gehoor aan geeft. Dan is het advies heel simpel: geef er gehoor aan. Laat het niet door gisten in je buik.
Lees ook: Lekkende darmen, wat doe je eraan?
Wat kun je doen om je gezondheid te verbeteren?
“En wat is er aan te doen als mijn poep dus niet aan het perfecte plaatje voldoet?”
Ja, daar is ie dan. De Vraag. Ik had je zóóó graag Het Antwoord gegeven, of een magisch pilletje gestuurd. Maar deze bestaat niet. Maar natuurlijk kan ik je wel wat wijze raad mee geven.
Allereerst is het heel belangrijk om na te gaan wat je doorgaans eet en drinkt. Dit is toch het grootste deel van wat je darmen te verduren krijgen. Houd bijvoorbeeld een voedingsdagboek bij, en noteer op welke tijdstippen je bepaalde klachten ervaart.
Lees ook: Zo leg je de basis voor gezonde darmen van je baby.
Verder kun je bij jezelf eens kritisch nagaan hoeveel je beweegt, hoeveel je drinkt, je vezelinname, stress, etc. En ga er eens over lezen! Het is veel, ik weet het. Daarom kun je door de bomen het bos soms niet meer zien. Daar kan een goede coach je bij helpen. Want onrustige darmen zijn enorme energieslurpers, en I’m all about méér energie! Stel je eens voor hoe jouw leven eruit zou zien met bakken meer energie…?
Ga ervoor!
Long story short, ga voor type 3 en 4! Hoe? Gewoon ergens beginnen, het hoeft heus niet gelijk radicaal.