Baby darmen Mamameteenblog.nl

Zo leg je de basis voor gezonde darmen van je baby

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Als je zwanger bent, kijk je reikhalzend uit naar de dag dat je kindje wordt geboren. Je neemt je voor om hem het allerbeste te geven en te zorgen dat hij gezond en gelukkig wordt. Er zijn verschillende simpele en natuurlijke manieren om de basis te leggen voor gezonde darmen van je baby. En daarmee voor een gezond immuunsysteem.

Basis Darmen Baby MAMAMETEENBLOG.NL

Voordat hij wordt geboren, heeft je baby nog geen darmflora en is zijn immuunsysteem nog niet ontwikkeld. Een natuurlijke bevalling en borstvoeding helpen hem om de benodigde bacteriën binnen te krijgen voor de opbouw van een gezonde darmflora. Omdat zo’n 80 procent van ons immuunsysteem in onze darmen zit, is dit meteen de basis voor een goede weerstand.

Natuurlijke bevalling

Tijdens zijn weg door het geboortekanaal ontvangt je kindje de meeste bacteriën die aan de basis staan van een gezonde darmflora. Kies daarom als het kan voor een natuurlijke bevalling als je de gezondheid van je kindje wilt ondersteunen.

Borstvoeding

Moedermelk zit niet alleen vol essentiële vetzuren, gezonde eiwitten, vitamines en mineralen. Ook levert jouw melk probiotica, die je kindje helpen om zijn darmflora op te bouwen.

Het is zelfs zo dat je baby via borstvoeding bijna 30 procent van zijn darmbacteriën binnenkrijgt. Met borstvoeding leg je dus een belangrijke basis voor gezonde darmen van je baby.

Borstvoeding bevat ook speciale suikers die als voedsel dienen voor een wel heel speciale darmbacterie, de zogenoemde Bifidobacterium infantis. Deze bacterie maakt niet alleen folaat aan, een B-vitamine die je kindje nodig heeft voor een gezonde groei. Ook voedt de bacterie zijn darmcellen en vult hij de kleine gaatjes op in zijn darmwand. De bacterie draagt bovendien bij aan een gezonde hersenontwikkeling.

Wat als een natuurlijke bevalling en borstvoeding geen opties zijn?

Als je geen natuurlijk bevalling kunt hebben of geen borstvoeding kunt geven, is dat geen probleem. Er zijn genoeg andere manieren waarop je de basis kunt leggen voor gezonde darmen van je baby. Denk bijvoorbeeld aan:

  • veel lichamelijk contact in de eerste maanden
  • een probiotisch dieet
  • agressieve zepen en chemicaliën vermijden

Hoe je met borstvoeding de basis legt voor gezonde darmen

Als je één van de gelukkigen bent bij wie de borstvoeding wél lukt, zijn hier nog wat tips om optimaal bij te dragen aan gezonde darmen voor je baby:

  • Geef 6 maanden alleen borstvoeding: uit onderzoek blijkt dat ieder andere toevoeging in zijn eetpatroon de kwetsbare darmflora van je kindje negatief kan beïnvloeden.
  • Geef tenminste een jaar borstvoeding: hoe meer probiotica je kindje in de eerste jaren van zijn leven kan binnenkrijgen, hoe beter. De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert zelfs twee jaar borstvoeding!
  • Zorg voor je eigen darmflora: jouw gezonde bacteriën gaan via de borstvoeding naar je baby, dus zorg ook voor je eigen darmflora. Eet zoveel mogelijke onbewerkte, verse voeding en zet voedingsmiddelen met probiotica op het menu. Bijvoorbeeld zuurkool, kefir, kombucha en kimchi. Onbewerkte voeding heeft voor jou bovendien als voordeel dat het je helpt je zwangerschapskilo’s kwijt te raken. In dit artikel lees je hoe dat werkt.

Wat doe jij om je baby gezonde darmen mee te geven? Deel het hieronder in de reacties!

Lees ook:

Bronnen

https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/article-abstract/2625334

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17966141

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22254078

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18787064

http://www.eurekaselect.com/102297

https://www.wageningenacademic.com/doi/abs/10.3920/978-90-8686-839-1_17

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26752321

 

 

 

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
slank geheim mamameteenblog.nl

Het geheim van slanke mensen, in dit artikel onthuld!

3 manieren hoe etiketten lezen je daarbij helpt. Een aantal jaren geleden was ik voor de zoveelste keer aan de lijn. Op dieet. Aan het opletten. Geef het een naam. Ik wilde gewoon afvallen en horen bij de slanke mensen. One way or another. Een onderdeel van mijn strategie is dat ik de etiketten vrij

Lees verder »
trouwlocatie inspiratie mamameteenblog.nl

Tips en inspiratie voor de styling van de trouwlocatie

Je bruiloft is een van de mooiste dagen van je leven. Bij het organiseren van deze dag komt veel kijken. Zo zijn er beslissingen over de datum, kleding, de gasten en de trouwlocatie. Laat dat laatste 1 van de belangrijkste dingen zijn die je op tijd moet regelen voor de huwelijksdag. Je trouwlocatie is afhankelijk

Lees verder »
voorkomen hoofdluis mamameteenblog.nl

Hoofdluis verslaan en voorkomen! Hoe?

De vakantie is weer voorbij en ik kan er niets aan doen, maar ik mijn blik is dan extra gericht op kinderen die krabben op hun hoofd. Mijn eigen kinderen, maar ook de klasgenootjes, vriendjes en vriendinnetjes die komen spelen. Na onze eigen ervaring met hoofdluis, nu al 2 keer, weet ik wat een werk

Lees verder »
kinderkamer inrichten mamameteenblog.nl

Kinderkamer inrichten anno 2020? Waar moet je op letten?

Een kinderkamer inrichten vind ik echt heel erg leuk om te doen. Maar ik ben ik geen styliste. Regelmatig heb ik mijzelf in de vingers gesneden met verkeerde keuzes of ben ik meegegaan in tijdelijke hypes. Maar er zijn wel een paar regels die houvast geven voor het inrichten van een kinderkamer. Door je te

Lees verder »
geheimen relaxfauteuil mamameteenblog.nl

De vijf geheimen van een relaxfauteuil

Wanneer we op visite gaan met onze koters, mag je 2 x raden waar onze kinderen in gaan zitten? Juist in de meest comfortabele stoel van het huis, de relaxfauteuil. De stoel die je zo lekker kan ronddraaien en waar een hendeltje aan zit. Amusement ten top. Ongemanierd natuurlijk die kinderen van mij, maar ze

Lees verder »
musthaves schooljaar mamameteenblog.nl (1)

De 5 musthaves voor het nieuwe schooljaar

Het is halverwege de vakantie hier en zo langzamerhand beginnen we ook weer na te denken over de voorbereidingen voor het nieuwe schooljaar. Het is het tweede jaar dat we alle drie de kids op school hebben en met de oudste in groep 8 wordt het al heel wat serieuzer. Het woord middelbare school valt

Lees verder »

Plaats een reactie

Lees vorig bericht:
Afscheid Suriname mamameteenblog.nl
Familiereizen | Een plotseling afscheid en vertrek uit Suriname

Ons plotseling vertrek uit Suriname: De telefoon ligt naast mijn bed. Altijd. Soms twijfel ik of ik hem niet in...

Sluiten