Zo leg je de basis voor gezonde darmen van je baby

Last Updated on 10 mei 2024 by Barbara

Als je zwanger bent, kijk je reikhalzend uit naar de dag dat je kindje wordt geboren. Je neemt je voor om hem het allerbeste te geven en te zorgen dat hij gezond en gelukkig wordt. Er zijn verschillende simpele en natuurlijke manieren om de basis te leggen voor gezonde darmen van je baby. En daarmee voor een gezond immuunsysteem.

Basis Darmen Baby MAMAMETEENBLOG.NL

Voordat hij wordt geboren, heeft je baby nog geen darmflora en is zijn immuunsysteem nog niet ontwikkeld. Een natuurlijke bevalling en borstvoeding helpen hem om de benodigde bacteriën binnen te krijgen voor de opbouw van een gezonde darmflora. Omdat zo’n 80 procent van ons immuunsysteem in onze darmen zit, is dit meteen de basis voor een goede weerstand.

Natuurlijke bevalling

Tijdens zijn weg door het geboortekanaal ontvangt je kindje de meeste bacteriën die aan de basis staan van een gezonde darmflora. Kies daarom als het kan voor een natuurlijke bevalling als je de gezondheid van je kindje wilt ondersteunen.

Borstvoeding

Moedermelk zit niet alleen vol nodige vetzuren, gezonde eiwitten, vitamines en mineralen. Ook levert jouw melk probiotica, die je kindje helpen om zijn darmflora op te bouwen.

Het is zelfs zo dat je baby via borstvoeding bijna 30 procent van zijn darmbacteriën binnenkrijgt. Met borstvoeding leg je dus een belangrijke basis voor gezonde darmen van je baby.

Borstvoeding bevat ook speciale suikers die als voedsel dienen voor een wel speciale darmbacterie, de zogenoemde Bifidobacterium infantis. Deze bacterie maakt niet alleen folaat aan, een B-vitamine die je kindje nodig heeft voor een gezonde groei. Ook voedt de bacterie zijn darmcellen en vult hij de kleine gaatjes op in zijn darmwand. De bacterie draagt bovendien bij aan een gezonde hersenontwikkeling.

Wat als een natuurlijke bevalling en borstvoeding geen opties zijn?

Als je geen natuurlijk bevalling kunt hebben of geen borstvoeding kunt geven, is dat geen probleem. Er zijn genoeg andere manieren waarop je de basis kunt leggen voor gezonde darmen van je baby. Denk bijvoorbeeld aan:

  • veel lichamelijk contact in de eerste maanden
  • een probiotisch dieet
  • agressieve zepen en chemicaliën vermijden

Hoe je met borstvoeding de basis legt voor gezonde darmen

Als je één van de gelukkigen bent bij wie de borstvoeding wél lukt, zijn hier nog wat tips om optimaal bij te dragen aan gezonde darmen voor je baby:

  • Geef 6 maanden alleen borstvoeding: uit onderzoek blijkt dat ieder andere toevoeging in zijn eetpatroon de kwetsbare darmflora van je kindje negatief kan beïnvloeden.
  • Geef tenminste een jaar borstvoeding: hoe meer probiotica je kindje in de eerste jaren van zijn leven kan binnenkrijgen, hoe beter. De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert zelfs twee jaar borstvoeding!
  • Zorg voor je eigen darmflora: jouw gezonde bacteriën gaan via de borstvoeding naar je baby, dus zorg ook voor je eigen darmflora. Eet zoveel mogelijke onbewerkte, verse voeding en zet voedingsmiddelen met probiotica op het menu. Bijvoorbeeld zuurkool, kefir, kombucha en kimchi. Onbewerkte voeding heeft voor jou bovendien als voordeel dat het je helpt je zwangerschapskilo’s kwijt te raken. In dit artikel lees je hoe dat werkt.

Wat doe jij om je baby gezonde darmen mee te geven? Deel het hieronder in de reacties!

Bronnen

https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/article-abstract/2625334

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17966141

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22254078

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18787064

https://www.wageningenacademic.com/doi/abs/10.3920/978-90-8686-839-1_17

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26752321

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Plaats een reactie