Hoe kan ik het beste omgaan met mijn fietsaccu?

Last Updated on 16 augustus 2024 by Barbara

Tegenwoordig is de e-bike bijna niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Bijna één op de drie verkochte fietsen was in 2017 een elektrische fiets. In eerste instantie waren het voornamelijk senioren die gebruik maakten van elektrische fiets, maar tegenwoordig is de populariteit ook onder andere leeftijdsgroepen gestegen. Denk aan ouders met kinderen (elektrische bakfiets), schoolgaande jongeren, of forenzen die de files proberen te ontwijken (lees hier mijn ervaring met de e-bike). De kracht van de e-bike zit hem in de fietsaccu. Dus hoe houd je deze in optimale conditie? Lees hier de beste tips!

tips voor onderhoud fietsaccu mamameteenblog.nl

Een probleem waar veel gebruikers van de elektrische fiets mee te kampen krijgen is slijtage van de accu. Een fietsaccu heeft een beperkte levensduur van gemiddeld vijf jaar. Na verloop van tijd kan er steeds minder lang met ondersteuning gefietst worden en uiteindelijk is het nodig om deze te vervangen of te laten reviseren.

Wanneer de accu versleten is, verliest de fiets aan waarde en dan is het nodig om deze te vervangen. Meestal kan een nieuwe accu bij de fabrikant gekocht worden, wat doorgaans erg prijzig is. Een andere mogelijkheid is het reviseren van de fietsaccu. Dit houdt in dat het binnenwerk vervangen wordt, wat ervoor zorgt dat de batterij weer zo krachtig is als nieuw. Een nadeel hiervan is dat je de accu enkele weken kwijt bent voor de ingreep.

De volgende tips zorgen ervoor dat je accu zo lang mogelijk goed blijft: Opladen op de juiste manier

De fietsaccu opladen op de juiste manier

Het is verstandig om de accu na (bijna) elke fietsbeurt op te laden. Zorg er dan wel voor dat de accu eens per maand een volledige cyclus doorloopt. Hiermee wordt bedoeld dat de accu helemaal leeg gereden wordt en hierna helemaal tot 100% opgeladen wordt. Dit zorgt ervoor dat de actuele laadcapaciteit weer vastgesteld wordt.

Op kamertemperatuur bewaren

Bewaar de accu bij voorkeur binnenshuis op kamertemperatuur. Hele hoge of lage temperaturen zijn niet goed voor de fietsaccu. Het is vooral schadelijk om de batterij voor een langere tijd op een koude plek te bewaren.

Diepte ontlading voorkomen

Wanneer de accu helemaal leeg is, dan is het belangrijk om deze zo snel mogelijk op te laden. Er kan diepteontlading ontstaan als een accu voor langere tijd leeg weggelegd wordt. Zorg er dus altijd voor dat de accu een laadcapaciteit van 40-50% heeft wanneer je hem opbergt.

Bij het opvolgen van deze 3 tips zul je merken dat je langer plezier hebt van de batterij en dus ook van je e-bike. Tijd voor een leuk uitstapje?