14 activiteiten voor kinderen zonder beeldscherm

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Inhoud

De grootste uitdaging met de kinderen thuis vind ik dat ik moet bezighouden. De uitdaging zit er bij mij vooral in dat ze wat betreft leeftijd weinig overeenkomende interesses en activiteiten hebben. Mijn kleuter wil voornamelijk spelen. Mijn puber wil met haar klasgenoten en vriendinnetjes bellen en mijn tweede van 9 jaar wil het liefst in stilte haar schoolwerk maken met mij als back-up.

activiteiten kinderen mamameteenblog.nl (1)

Omdat het gewone werk ook doorgaat en mijn huis langzaam verslonst, tenslotte zit er maar 24 uur in een dag, en er keuzes gemaakt moeten worden, is het heel verleidelijk om ze achter een scherm te zetten.

Hoe groot de plek van het internet via tablet, smartphone of laptop is in ons gezin of elk gezin nu meer dan ooit zichtbaar. Ook de scholen gebruiken het internet als de manier om met hun leerlingen te communiceren. En daarnaast speelt het sociale leven buiten het gezin nu ook af via de tablet of mobiele telefoon.

Het is zo makkelijk om ze ook via de tablet hun ontspanning te laten vinden. Maar na een ochtend school via de tablet, het bijkletsen met vrienden via de tablet en daarna ook nog even ontspannen via de tablet zorgt ervoor dat ze vierkanten ogen krijgen.

Helaas alleen mijn jongste gelooft nog in het vierkanten ogen verhaal. De andere lachen mij al vierkant uit als ik het ze vertel. Tijd voor alternatieven. Alternatieven waarbij ze ook zichzelf even kunnen vermaken en mij even niet nodig hebben.

Welke alternatieven zijn er voor de tablet?

Buiten in je eigen tuin

Op voorwaarde dat je een tuin hebt natuurlijk, is het gewoon fijn om de kinderen naar buiten te kunnen laten gaan in je tuin, want dan heb je goed zicht op ze. Toch is het naar buiten gaan in de tuin niet genoeg en moet je je kinderen ook hier even op weg helpen om zich te vermaken.

Trampoline

Dit is wat je de laatste jaren veel ziet in tuinen met kinderen en ik moet zeggen, ook al heb ik er zelf geen, het is de ideale manier voor kinderen om hun energie kwijt te kunnen. Een prettig merk is Salta trampolines, deze zijn in veel verschillende maten en vormen. Ook de prijs kwaliteit verhouding is erg goed.

Leuke spelletjes voor op trampoline kun je hier vinden.

Moestuin beginnen

Ik ben zelf gek op tuinieren en ook dit jaar ben ik weer begonnen met zaaien. Ik merk dat mijn kinderen het superleuk vinden om te helpen en mee te doen. Ze willen zaaien en vragen of ze een stukje grond of plekje mogen om mee te doen.

Met de makkelijke moestuin- app is het extra leuk en leerzaam om een moestuin te beginnen, ook met kinderen.

In deze bak, kun je echt goed beginnen.

Vijvertje starten

Wat echt superleuk is om te doen is om een minivijvertje beginnen. Afhankelijk van leeftijd van je kind kun je in een metselkuip of een afwasteiltje al een klein vijvertje beginnen met plantjes. Dit minivijvertje hoef je niet in te graven en kun je mooi afdekken met wat kippengaas tegen nieuwsgierige reigers of katten. Voor meer tips kun je terecht op deze site: schonevijver.nl

Kikkerdril vangen

Mist het juiste tijd van het jaar is kikkerdril vangen en deze in een vissenkom te zien uitgroeien tot kleine kikkertjes interessant en heel leerzaam.

Lees je vooraf goed in voordat je start met het vangen van kikkerdril!

Parcours uitzetten

Dit is wel even een dingetje. Ik zie enorm veel leuke filmpjes voorbij komen om een parcours uit te zetten voor de kinderen. Maar ik merk dat ik hier als ouder niet heel gelukkig van wordt. Maar dat kan te maken hebben dat mijn kinderen het hele huis erbij willen betrekken inclusief de trap (met een matras eraf glijden) en andere minder handige elementen. Mocht jouw kind blij worden van minder gevaarlijke capriolen, dan kan ik je dit filmpje aanraden.

Mocht je verder nog wat inspiratie nodig hebben dan heb ik hier nog 5 tips.

Buiten activiteiten verder dan je tuin

Spoorzoeken

Dit vind mijn jongste echt het allerleukste. Gewapend met een tas gevuld met een touw, een potje, een (nep-)zakmes en een vergrootglas gaan we op stap naar een stukje natuur in de buurt. Vervolgens neem ik een afstreepkaart mee. Succes verzekert.

Wandelen en picnikken

Dit is altijd een feestje, maar vereist wel even wat meer voorbereiding. Het wandelen op zich, maar een picknick kan wat meer van je vragen.

Bedenk hoe lang je wilt gaan wandelen en wie er mee gaan. Wanneer we met alle drie kinderen gaan wandelen is de max die ze volhouden een uur. Ook de omgeving moet meer bieden dan alleen maar voetpaden, vooral de jongste houdt ook van klimmen en klauteren.

Maar altijd is iedereen weer helemaal blij als we even een lekker stuk hebben gewandeld.

Fietsen, skaten en steppen

Wij wonen in een redelijke grote stad en de kinderen naar buiten laten gaan op de skates is best gevaarlijk met al het verkeer. Hetzelfde geldt voor de fiets en step. Vaak gaan we dan naar een park in de buurt met geasfalteerde of harde paden. Echt heerlijk als ze op deze manier even hun hoofd kunnen leegmaken en tegelijkertijd bewegen.

In dit artikel vind je de leukste fietsplekjes in mijn omgeving.

Binnen activiteiten voor kinderen

Spelletjes en puzzelen.

Binnenspelletjes zijn echt weer helemaal hip. En dan heb ik het niet over de Wii of een Nintendo. Nee hier zijn de favoriet Rummikub, monopoly, jenga en Vier-op-een-rij. Elke keer weer vermaak voor een paar uur.

Waar ik nog naar op zoek ben is een tweedehands sjoelbak. Maar ik wacht nog even tot mijn jongste iets ouder is of ik denk erover om dit alternatieve spel te kopen:

Lego

Het grote tijdverdrijf is hier op dit moment Lego! Voor nu er Lego Masters op tv is, wordt er weer druk gebouwd en gespeeld. Heerlijk. Online worden er ook dagelijkse challenges gedaan die je kunt uitprinten.

Boeken en de Luisterbieb

Boeken lezen is natuurlijk heerlijk. Ook voor kinderen. Maar met de bieb die nu al even dicht is, heb je nu de mogelijkheid tot de luisterbieb. Het is een beetje valsspelen, want je hebt er wel je een digitaal hulpmiddel bij nodig, maar je hoeft er net op te kijken. Met een hoofdtelefoontje kun je prima een prachtig verhaal luisteren!

Creatief

Slijm maken

Slijm maken, het was de hit van afgelopen jaar. We hebben hier heel wat sessies gehad. Vooral mislukte sessies, totdat we dit recept vonden! Ideaal. Nog maar een keertje maken dan?

Lekker bakken

Mocht je niets lekkers meer in huis hebben kun je altijd nog lekker gaan bakken. Zeker mijn kinderen vinden dat een feestje. Vooral deze heerlijke koekjes zijn een hit.

Knutselen

Het knutselen komt bij mijn kinderen hun neus uit na 3-4 weken. Maar ik hoop dat ze over een paar weken wel weer zijn bijgedraaid. Mocht je nog leuke knutseltips zoeken voor de kinderen, dan kun je hier kijken.

Nog meer activiteiten

Natuurlijk zijn er nog veel meer activiteiten te bedenken en in de komende weken zal ik nog het 1 en ander aanvullen aan ideeën. Maar mocht jezelf nog een succesnummer hebben voor verschillende leeftijden, laat het weten in de comments. We moeten elkaar tenslotte een beetje helpen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief voor fijne duurzame tips en inspiratie!

Wij verwerken je gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

2 gedachten over “14 activiteiten voor kinderen zonder beeldscherm”

Plaats een reactie

Ook deze site gebruikt cookies voor een prettig gebruik.