Slijm maken met het makkelijke recept

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 30 april 2023 by Barbara

Weet je nog de hype van het slijm maken? Alle kinderen wilden slijm maken. Het tijdverdrijf na school en in het weekend! Ik zag menig kind stralen wanneer ze in hand een flinke dot slijm vasthielden. Ik was er niet zo’n van fan. Was moet ik zeggen, want mijn kids hebben nu een recept bedacht, wat het allemaal een stuk makkelijker maakt. En ze hebben veel methodes en manieren geprobeerd! Maar dit is het ultieme recept! Het kost nog steeds wat tijd en een kleine investering in de ingrediënten; en ja, er moet ook wat opgeruimd worden achteraf, maar de spetters zitten niet meer tot op het plafond. Daar word ik blij van. Dus ik dacht, deze makkelijk methode om slijm te maken ga ik ook met jullie delen! Tenslotte is het bijna vakantie en kun je wel een diy-projectje gebruiken met het weer buiten.

recept slijm maken mamameteenblog.nl

De ingrediënten voor het maken van slijm

recept slijm mamameteenblog.nl (1)
  • 200 ml doorzichtige vloeibare lijm van de Action (0,75 euro per flesje van 200 ml)
  • acrylverf 1/2 theelepel in pastavorm Hema (deze verpakking met verschillende potjes kosten ongeveer 3 euro)
  • 3 keer 2 volle handen scheerschuim (Hema kost 1,50 euro per 250 ml)
  • 40 ml lenzenvloeistof HEMA – Persoonlijke verzorging (1,50 euro per flesje van 100 ml)
  • eventueel wat glitters Action (0,79 per busje met 6 losse verschillende kleuren)

De kosten voor deze ingrediënten zijn 7,54 euro. Sommige van deze ingrediënten kun je vaker gebruiken door het volume van de verpakking, zoals van de lenzenvloeistof. Je kunt ook de producten van andere merken kopen, let dan wel op dat de lenzenvloeistof met borax is. Vraag dit altijd even na in de winkel als het je niet duidelijk is.

Benodigdheden

  • een kom
  • een houten roerlepel
  • een theelepel
  • een tafelzeil
  • een luchtdichte bewaardoos

Vooral dat laatste is echt nodig wanneer de kinderen zelf aan de slag gaan.

De bereiding van het slijm

Voeg in de beslagkom de lijm en de verf toe. In het voorbeeld hebben we de gele verf gebruikt, maar je kunt natuurlijk elke kleur gebruiken die je mooi vindt of zelfs mengen voor een mooie roze (rood met wit) of paarse (blauw met rood en wit) kleur.

Roer dit mengsel goed door elkaar tot je overal een gelijke kleur hebt in de lijm. Nu kun je het scheerschuim toevoegen. Je hoeft het niet letterlijk in je houden te houden, maar je kunt wel de maat aanhouden door telkens 2 volle handen schuim toe te voegen aan het mengsel. Roer het mengsel na elke toevoeging helemaal egaal door, zodat het overal dezelfde gelijke kleur heeft.

Nu kun je de lenzenvloeistof toevoegen. De 40 ml lenzenvloeistof is een richtlijn, wanneer je meer vloeistof toevoegt, wordt het slijm wat compacter. Mijn kinderen (en mama ook) vinden dit wat prettiger, dan glipt het namelijk niet tussen je vingers door.

recept makkelijk slijm maken mamameteenblog.nl

Als laatste kun je optioneel wat glitters toevoegen. Mijn kinderen vinden dit echt te gek, ikzelf ben er wat minder enthousiast over. Ik vind dan over glitters. Maar als je er van houdt is het zeker een aanrader.

Nu is het slijm helemaal klaar en kunnen ze er heerlijk mee aan de gang.

Meer leuke tips voor de vakantie:

Bewaartermijn van het slijm

Zelfgemaakt slijm is 4-6 weken te bewaren afhankelijk van de buitentemperatuur en als je het luchtdicht bewaart, anders droogt het uit. Je ruikt het wanneer je het bakje opent (jakkes) of het nog goed is. Let wel op dat het slijm een vergaarbak wordt van haren en andere troepjes. We bewaren het een paar sessies en dan gaat het de prullenbak in, omdat ik denk dat er dan genoeg bacteriën en rotzooi inzit.

En wat is jullie ervaring om slijm te maken?

Bol AlgemeenBol Algemeen

Plaats een reactie