Tuinklussen in de winter

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 30 april 2023 by Barbara

Ondanks dat ons een echt koude winter was beloofd, is het nog niet echt koud geweest. En daar ben ik best blij om, want niet alleen de winter is wat aan de late kant, maar ik ook. Zo heb ik nog wat extra tijd om wat klusjes te doen in onze tuin. Er is tenslotte altijd wat te doen in onze stadstuin, dus tuinklussen zat.

Tuinklussen-in-de-winter-mamameteenblog.nl_
Afbeelding van 
rawpixel.com

Meubels en parasol

Eén van de eerste tuinklussen die mijn aandacht vraagt, is het tuinmeubilair. De houten tuintafel heb ik al schoongeschrobt en opnieuw in de olie gezet.

Eind oktober heb ik al de kussen en het onderstel van de onze loungeset schoongemaakt. En in november hebben we op een droge dag de kussens opgeslagen op een droge plek. Het onderstel hebben we op een beschutte hoek van de tuin onder een beschermhoes geplaatst.

Ook de tuinparasol heb ik schoongemaakt en met een parasolhoes goed afgeschermd tegen vocht en ongedierte.

Op deze manier blijven de meubels en de parasol vrij van vlekken en schimmel of groene aanslag. Ook de levensduur verleng je zo aanzienlijk van je tuinmeubelen.

Buitenspeelgoed en kinderspeeltoestellen

Omdat de kinderen ook in de winter in de tuin spelen, berg ik niet al het buiten speelgoed op, maar is deze maand december altijd een goede maand om alles weer door te lopen. Tenslotte worden ze allemaal wat ouder en niet al het speelgoed is meer even leuk voor ze. Zo heb ik de zandbak helemaal schoongemaakt en te koop aangeboden op Facebook. Ook de bak met alle schepjes en emmertjes heb ik opgeruimd. Na een jaar strand is er toch weer een hoop kapot gegaan.

Tegels of terras van groenaanslag vrijmaken

Deze maand kan ik al goed zien op welke plekken er op de tegels in de tuin groenaanslag aan het ontstaan is. Op een droge zonnige dag is het dan een kleine moeite om met een gieter groene zeep en water die plekken te besproeien en even de bezem erover te halen. Dit voorkomt erger en het voorkomt slippartijen van de kinderen op de gladde tegels. Deze truc werkt ook goed voor je terras.

Planten

Er is genoeg regen gevallen, maar toch loop ik alle potplanten langs om te voelen of ze niet te droog staan en om eventueel vocht aan te vullen.

Omdat er nog geen nachtvorst is geweest hier (zeeklimaat) heb ik nog even de tijd om sommige vaste planten af te dekken met wat schors of stro en wat zware stenen.

De planten in potten zoals onze olijfboom wikkel ik pas in de noppenfolie als het echt gaat vriezen. Wel zet ik alle potten zoveel mogelijk bij elkaar op een beschutte plek en sommige planten zet ik dicht tegen de gevel aan. Zo probeer ik echt grote temperatuur schommelingen te voorkomen en dat is beter voor de wortels in de pot.

Ook heb ik besloten om alle buxussen er nu uit te gaan halen. De buxusmot is toch te actief bezig geweest met voortplanten en heeft de planten behoorlijk kaalgegeten.

Nu kan ik ook meteen zien welke plekken ik in de tuin nog wil vullen met nieuwe planten . Wanneer iemand nog een leuke suggestie heeft, hoor ik het graag!

Moestuin

Ik heb helaas geen moestuin, maar ik zo het wel heel graag willen. Als alternatief heb ik enkele plantenbakken of houten kisten op wieltjes, die ik vul met groenteplantjes. Zo heb ik nog wat zaden over van vorig jaar en wil ik graag een paar nieuwe proberen. Ik word altijd blij van al die keuze in het tuincentrum en kom altijd thuis met veel meer dan ik kan gebruiken.

Afgelopen zomer heb ik best wat kruiden en groenten kunnen oogsten. Dus een nieuwe poging wil ik zeker proberen.

Tijd om de zaaibakken klaar te maken en binnen de eerste zaailingen op te gaan kweken, zodat ze op tijd naar buiten kunnen! De voorpret is minstens net zo leuk.

Vogeltjes voeren

Ondanks dat er geen vorst is zijn de vogeltjes druk op zoek naar de laatste zaadjes en besjes. Tijd om ze een beetje te gaan helpen. We zijn al druk bezig met de pindaslingers te maken en op te hangen. Ook heb ik bij de Action halve kokosnoten gekocht gevuld met vet en zaden. Deze hangen nu in de olijfboom die ik wat dichter bij het huis heb geplaatst.

Het blijft een vrolijk gezicht om al die kleine vogeltjes langs te zien komen om wat van de zaadjes te pikken. Vogeltjes voeren blijft mijn één van mijn favoriete tuinklussen in de winter.

Conclusie

Wanneer ik eenmaal bezig ben in de tuin zie ik telkens weer nieuwe klusjes die ik nog wil doen. Zoals het schilderen van de raamkozijnen aan de buitenkant. Herkenbaar? Maar ook in de winter kan ik echt genieten van de tuin en ben ik altijd blij wanneer ik buiten bezig ben geweest.

Heb je ook nog wat tuinklussen liggen?

Plaats een reactie