Tips voor het duurzaam buiten schilderwerk

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 25 april 2023 by Barbara

schilderwerk buiten tips mamameteenblog.nl

De zomervakantie is alweer voorbij, voor ons het sein om het huis weer wat voor te bereiden op de winter. De nodige klussen staan al klaar. Zo hebben we het verven van kozijnen hoog op het lijstje staan en ook de houten eettafel in de tuin verdient weer wat aandacht. De zon en de wind van zee hebben behoorlijk wat sporen achtergelaten op het verf en houtwerk. Hoog tijd voor wat schilderwerk. Maar welke verf gebruik je met het oog op duurzaamheid?

Minder vaak schilderen, maar wel effectief

Minder vaak schilderen, maar wel effectief. Dat is de gedachte die ik grotendeels tegenkom op het internet als het gaat om bewust en duurzaam schilderwerk. In combinatie met een goede ondergrond, hoge kwaliteit, verf en een goed onderhoud zorg je voor een zo laag mogelijke milieu-impact met een schilderklus.

Verf zorgt voor een beschermlaagje en daardoor gaat dat wat je schildert langer mee. Zo hoef je het minder snel te vervangen en gaat het dus langer mee.
Het maakt ook verschil welk plan van aanpak je hebt voor je schilderwerk en wat voor soort verf je kiest.
Want bij de verf zijn schadelijke stoffen betrokken, denk aan de productie en het vervoer.

Dus hoe pak je het aan en welke tips zijn er voor het echte schilderwerk?

Tips voor buiten schilderwerk

Bedenk of het (opnieuw) schilderen echt nodig is? Misschien is het repareren en bijwerken van de oude verflaag voldoende. En wanneer je elk jaar je kozijnen controleert hebben ze misschien alleen maar likje verf nodig en kunnen ze er makkelijk weer een jaar extra tegenaan.

Maar welke verf gebruik je voor welke klus? Wat is de ondergrond waarop je het aanbrengt en de ruimte waarin je het gebruikt. Dus niet zomaar het halve blik verf gebruiken die je nog hebt staan in toevallig de juiste kleur. Want ongeschikte verf voor je klus kan minder lang meegaan en uiteindelijk een minder mooi resultaat geven. Dat kost extra werk en extra verf. Vraag het altijd goed na in een verfwinkel welke verf je voor welke klus gebruikt.

Zo gebruiken wij voor het schilderwerk voor buiten verf van het merk Sigma. Vooral Sigma S2U Allure Gloss is heel geschikt voor het schilderen van kozijnen en blijft lang mooi weten wij uit ervaring.

Wel is het belangrijk om altijd extra aandacht te geven aan het voorwerk. Bedenk of de ondergrond voorbehandeld moet worden met voorstrijk of grondverf. En moet de oude verflaag eerst geschuurd worden of zelfs helemaal verwijderd.
En mocht je een schuurmachine gebruiken, gebruik er dan 1 met een goede stofzak, zo voorkom je dat onnodige plastics en chemische stofjes in de lucht/ milieu terechtkomen.

Het is wel handig om altijd te zorgen voor voldoende ventilatie, ook goed om op te letten wanneer je buiten staat!

Lees de instructies van de fabrikant die op het blik staan. En niet alleen van de verf, maar van alle producten die je gebruikt voor de klus.

Je kwasten, rollers en verfspullen spoel je nooit uit onder de kraan! En breng restjes verf netjes weg naar de afvalverwerking. Voor tussendoor kun je je kwasten en rollers netjes inpakken in folie en bewaar de gebruikte rollers samen met de gebruikte verf.

O en laat alles goed drogen voordat je alles voor langere tijd weer opbergt wanneer je klaar bent. Dat voorkomt schimmel en harde kwasten. 

Het stappenplan voor schilderwerk

Mocht je bovenstaande tips gebruiken, heb je meteen een fijn stappenplan om je verfwerk mee te starten.

Tips voor het duurzaam buiten schilderwerk mamameteenblog.nl

Plaats een reactie