De beste methode om je houten tuintafel mooi te houden

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 27 februari 2023 by Barbara

In onze tuin staat een tafel, een eettafel van hout. En zodra de temperatuur weer een beetje oploopt zitten we lekker buiten aan onze houten tuintafel te lezen, te eten of te borrelen. Ik ben heel blij met de tafel en behalve dat hij praktisch is, vind ik hem mooi. Elk jaar een beetje mooier eigenlijk. Daar doe ik eerlijk gezegd ook een beetje moeite voor.

Onderhoud-tuintafel-mamameteenblog.nl_

Dat komt omdat de houten tuintafel die we hiervoor hadden een beetje verwaarloosd werd. Yup, door mij. Ik had er ook niet zo’n erg in dat houten tuinmeubelen nu eenmaal meer onderhoud vergen dan bijvoorbeeld een kunststof exemplaar.

En natuurlijk maakte ik de tafel schoon, maar dat was het wel een beetje. En het alleen afnemen met een keukendoekje is gewoonweg niet voldoende. De tafel heeft niet zo heel lang gestaan. En ik heb er van geleerd. Want bij het uitkiezen van een nieuwe tafel was het snel duidelijk dat de voorkeur lag bij weer een houten tafel.

Na wat navragen en uitzoeken kwam ik erachter dat het vrij simpel is om je tafel mooi te houden. En er dus langer van te genieten.

Van welk hout is je tuintafel?

Als eerste is het goed om uit te zoeken van welk hout je tafel is gemaakt. Over het algemeen hebben houten tuintafels allemaal hetzelfde onderhoud nodig, maar er zijn wat uitzonderingen.  Zo is hardhout een verzamelnaam voor diverse tropische houtsoorten, zoals bankirai, meranti, acacia, balau en teak. Dit hout is gewend aan een klimaat met een hogere luchtvochtigheid als in Nederland, hierdoor heeft het hout wat extra onderhoud en bescherming nodig. Dat onderhoud is trouwens best te overzien wanneer je hier wat tijd voor inplant aan het begin van het tuinseizoen en aan het einde.

Houd er altijd rekening mee dat een natuurlijk product is. Hout kan gaan ‘werken’ en dit kan voor kleine haarscheurtjes zorgen. Ook zal het hout na verloop van tijd gaan vergrijzen. Persoonlijk vind ik dit juist erg mooi van dit materiaal. Daardoor is geen tafel gelijk en past het mooi in onze tuin.

De tafel die we nu hebben is trouwens van teakhout. Deze houtsoort heeft van nature een olie in zich die zelf-beschermend kan werken. Dit maakt dat het hout wat minder snel uitdroogt. Toch heeft ook onderhoud nodig.

Het onderhoud van je houten tuintafel

Elk jaar aan het begin van het tuinseizoen gooi ik, op een zonnige dag, een emmer water met groene zeep over de houten tuintafel heen. Het hangt een beetje ervan af hoe vies de tafel is geworden, maar na het sopje de tijd te hebben gegeven om zijn werk te doen (even in laten trekken), ga ik er met een schuursponsje tegenaan. Mocht ik de groenaanslag er niet meteen af krijgen, herhaal ik een dag later de behandeling nogmaals. Vaak krijg ik de aanslag er dan wel helemaal af. Ook de zon in combinatie met de groene zeer doet al veel groenaanslag opbleken.

Omdat teak van zichzelf al een olie in zich heeft, hoef ik deze tafel niet te oliën. Toch doe ik dat wel 1x per seizoen met een heel dun laagje. Het geeft mij het gevoel dat ik de tafel wat extra bescherming biedt, zeker nu de tafel er al een paar jaartjes staat. Ik zorg wel dat voordat ik de tafel olie dat deze de tafel goed droog is. Ander sluit je het vocht in het hout op en kan het van binnenuit gaan rotten.

Bij andere houtsoorten is het wijs om de tafel 2x per jaar te behandelen met een olie. Dit voorkomt dat het houtsoort te veel uitdroogt. Zorg wel dat je de tafel eerst goed schoonmaakt voordat je gaat behandelen met olie. De olie is trouwens bij elke speciaalzaak of de Blokker te krijgen.

Bescherming

In de winter of tijdens natte periodes met veel regen wil ik de tafel nog wel eens afdekken met een zeil. Dit beschermt de tafel het beste. Maar ik heb ook geleerd dat als de tafel te goed afgedekt staat en er vocht bij komt, dat het hout kan gaan rotten en schimmelen. Dus ik probeer de hoes er zo vaak mogelijk af te halen en alleen te gebruiken als het echt nodig is.

Nu ben ik benieuwd wat voor tuintafel heb jij?

Afbeelding Shutterstock

Bol AlgemeenBol Algemeen

1 gedachte over “De beste methode om je houten tuintafel mooi te houden”

Plaats een reactie