houten tuintafel onderhoud mamameteenblog.nl

De beste methode om je houten tuintafel mooi te houden

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

In onze tuin staat een tafel, een eettafel van hout. En zodra de temperatuur weer een beetje oploopt zitten we lekker buiten aan onze houten tuintafel te lezen, te eten of te borrelen. Ik ben heel blij met de tafel en behalve dat hij praktisch is, vind ik hem mooi. Elk jaar een beetje mooier eigenlijk. Daar doe ik eerlijk gezegd ook een beetje moeite voor.

Onderhoud-tuintafel-mamameteenblog.nl_

Dat komt omdat de houten tuintafel die we hiervoor hadden een beetje verwaarloosd werd. Yup, door mij. Ik had er ook niet zo’n erg in dat houten tuinmeubelen nu eenmaal meer onderhoud vergen dan bijvoorbeeld een kunststof exemplaar.

En natuurlijk maakte ik de tafel schoon, maar dat was het wel een beetje. En het alleen afnemen met een keukendoekje is gewoonweg niet voldoende. De tafel heeft niet zo heel lang gestaan. En ik heb er van geleerd. Want bij het uitkiezen van een nieuwe tafel was het snel duidelijk dat de voorkeur lag bij weer een houten tafel.

Na wat navragen en uitzoeken kwam ik erachter dat het vrij simpel is om je tafel mooi te houden. En er dus langer van te genieten.

Van welk hout is je tuintafel?

Als eerste is het goed om uit te zoeken van welk hout je tafel is gemaakt. Over het algemeen hebben houten tuintafels allemaal hetzelfde onderhoud nodig, maar er zijn wat uitzonderingen.  Zo is hardhout een verzamelnaam voor diverse tropische houtsoorten , zoals bankirai, meranti, acacia, balau en teak. Dit hout is gewend aan een klimaat met een hogere luchtvochtigheid als in Nederland, hierdoor heeft het hout wat extra onderhoud en bescherming nodig. Dat onderhoud is trouwens best te overzien wanneer je hier wat tijd voor inplant aan het begin van het tuinseizoen en aan het einde.

Houd er altijd rekening mee dat een natuurlijk product is. Hout kan gaan ‘werken’ en dit kan voor kleine haarscheurtjes zorgen. Ook zal het hout na verloop van tijd gaan vergrijzen. Persoonlijk vind ik dit juist erg mooi van dit materiaal. Daardoor is geen tafel gelijk en past het mooi in onze tuin.

De tafel die we nu hebben is trouwens van teakhout. Deze houtsoort heef van nature een olie in zich die zelf-beschermend kan werken. Dit maakt dat het hout wat minder snel uitdroogt. Toch heeft ook onderhoud nodig.

Het onderhoud van je houten tuintafel

Elk jaar aan het begin van het tuinseizoen gooi ik, op een zonnige dag, een emmer water met groene zeep over de tafel heen. Het hangt een beetje ervan af hoe vies de tafel is geworden, maar na het sopje de tijd te hebben gegeven om zijn werk te doen ( even in laten trekken), ga ik er met een schuursponsje tegenaan. Mocht ik de groenaanslag er niet meteen af krijgen, herhaal ik een dag later de behandeling nogmaals. Vaak krijg ik de aanslag er dan wel helemaal af. Ook de zon in combinatie met de groene zeer doet al veel groenaanslag opbleken.

Omdat teak van zichzelf al een olie in zich heeft, hoef ik deze tafel niet te oliën. Toch doe ik dat wel 1 keer per seizoen met een heel dun laagje. Het geeft mij het gevoel dat ik de tafel wat extra bescherming biedt, zeker nu de tafel er al een paar jaartjes staat. Ik zorg wel dat voordat ik de tafel olie dat deze de tafel goed droog is. Ander sluit je het vocht in het hout op en kan het van binnenuit gaan rotten.

Bij andere houtsoorten is het wijs om de tafel 2 x per jaar te behandelen met een olie. Dit voorkomt dat het houtsoort te veel uitdroogt. Zorg wel dat je de tafel eerst goed schoonmaakt alvorens je gaat behandelen met olie. De olie is trouwens bij elke speciaalzaak of de Blokker te krijgen.

Bescherming

In de winter of tijdens natte periodes met veel regen wil ik de tafel nog wel eens afdekken met een zeil. Dit beschermt de tafel het beste. Maar ik heb ook geleerd dat als de tafel te goed afgedekt staat en er vocht bij komt, dat het hout kan gaan rotten en schimmelen. Dus ik probeer de hoes er zo vaak mogelijk af te halen en alleen te gebruiken als het echt nodig is.

Nu ben ik benieuwd wat voor tuintafel heb jij?

afbeelding Shutterstock/ Door Mzorin

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
slank geheim mamameteenblog.nl

Het geheim van slanke mensen, in dit artikel onthuld!

3 manieren hoe etiketten lezen je daarbij helpt. Een aantal jaren geleden was ik voor de zoveelste keer aan de lijn. Op dieet. Aan het opletten. Geef het een naam. Ik wilde gewoon afvallen en horen bij de slanke mensen. One way or another. Een onderdeel van mijn strategie is dat ik de etiketten vrij

Lees verder »
trouwlocatie inspiratie mamameteenblog.nl

Tips en inspiratie voor de styling van de trouwlocatie

Je bruiloft is een van de mooiste dagen van je leven. Bij het organiseren van deze dag komt veel kijken. Zo zijn er beslissingen over de datum, kleding, de gasten en de trouwlocatie. Laat dat laatste 1 van de belangrijkste dingen zijn die je op tijd moet regelen voor de huwelijksdag. Je trouwlocatie is afhankelijk

Lees verder »
voorkomen hoofdluis mamameteenblog.nl

Hoofdluis verslaan en voorkomen! Hoe?

De vakantie is weer voorbij en ik kan er niets aan doen, maar ik mijn blik is dan extra gericht op kinderen die krabben op hun hoofd. Mijn eigen kinderen, maar ook de klasgenootjes, vriendjes en vriendinnetjes die komen spelen. Na onze eigen ervaring met hoofdluis, nu al 2 keer, weet ik wat een werk

Lees verder »
kinderkamer inrichten mamameteenblog.nl

Kinderkamer inrichten anno 2020? Waar moet je op letten?

Een kinderkamer inrichten vind ik echt heel erg leuk om te doen. Maar ik ben ik geen styliste. Regelmatig heb ik mijzelf in de vingers gesneden met verkeerde keuzes of ben ik meegegaan in tijdelijke hypes. Maar er zijn wel een paar regels die houvast geven voor het inrichten van een kinderkamer. Door je te

Lees verder »
geheimen relaxfauteuil mamameteenblog.nl

De vijf geheimen van een relaxfauteuil

Wanneer we op visite gaan met onze koters, mag je 2 x raden waar onze kinderen in gaan zitten? Juist in de meest comfortabele stoel van het huis, de relaxfauteuil. De stoel die je zo lekker kan ronddraaien en waar een hendeltje aan zit. Amusement ten top. Ongemanierd natuurlijk die kinderen van mij, maar ze

Lees verder »
musthaves schooljaar mamameteenblog.nl (1)

De 5 musthaves voor het nieuwe schooljaar

Het is halverwege de vakantie hier en zo langzamerhand beginnen we ook weer na te denken over de voorbereidingen voor het nieuwe schooljaar. Het is het tweede jaar dat we alle drie de kids op school hebben en met de oudste in groep 8 wordt het al heel wat serieuzer. Het woord middelbare school valt

Lees verder »

1 gedachte over “De beste methode om je houten tuintafel mooi te houden”

Plaats een reactie

Lees vorig bericht:
waarom een molton praktisch is mamameteenblog.nl (1)
Dingen die je moet weten over een molton

Toen wij een boxspring als nieuw bed kochten, werden wij door de verkoper geadviseerd een Molton erbij aan te schaffen....

Sluiten