Duurzaam huis | Is een regendouche duurzaam?

Last Updated on 16 augustus 2024 by Barbara

duurzaam huis regendouche mamameteenblog.nl

Hoe heerlijk een fijne douche in huis is, heb ik wel geleerd in Suriname. Met alleen maar een straal koud water of met een emmer koud water jezelf wassen is zelfs met tropische temperaturen een uitdaging. Dankbaar dat we ons konden wassen, dat wel natuurlijk. Het was trouwens niet in elk huis dat we logeerden douchen met een koude douche. We hebben ook in huizen gedoucht met een warme regendouche.

Nu we alweer een tijdje terug zin in Nederland en onze emigratie plannen even tijdelijk in de koelkast staan (want Corona), zijn we stukje bij beetje bezig om ons huis te verduurzamen. Al veel aanpassen zijn er geweest, maar in de badkamer zijn er zeker nog wel wat aandachtspuntjes. Een mooie douche is er daar 1 van.

Zo ben ik de regendouche in Suriname niet vergeten. Maar is dat wel haalbaar bij ons in huis en wat zijn de voor- en nadelen eigenlijk van een regendouche?
Bovenal is het een duurzaam alternatief? Ik ben gedoken in de wereld van de regendouche 🙂

De voordelen van een regendouche

Zoals eerder gezegd is een warme douche echt heel fijn, maar een regendouche geeft nog eens dat extra relaxte gevoel mee. Echt een luxe!
Daarnaast is er ook de optie dat kunt je schakelen tussen meerdere douchekoppen. Dus je kunt altijd nog een aparte handdouche blijven gebruiken, handig voor het wassen van haren bij jonge kinderen.

Wel even opletten bij het monteren van je inbouw regendouche dat dit goed gaat. Want een regendouche heeft geen in principe geen douchestang nodig, maar je kunt er wel voor kiezen wanneer je een handdouche erbij gemonteerd wilt hebben. Ook hier zijn verschillende opties.

Nadelen van een regendouche

Deze douchekoppen gebruiken meer water dan een gewone douchekop, dus dat lijkt minder duurzaam.

Bij een rekensommetje kom je bij een gewone douche van 9 minuten ongeveer uit op een watergebruik 72 liter water (=8 liter per minuut) (afhankelijk van de douchekop en watertoevoer). Bij een normale regendouche kan dit 20 liter per minuut zijn. Dat is veel water. Maar niet als je een regendouche gebruikt die waterbesparend is, dan kom je als snel op 8 liter water per minuut.
Dat is te vergelijken met een normale douche. Dan klinkt het alweer veel interessanter.

Ook de cv-ketel moet geschikt zijn voor de hoeveelheid toevoer van warm water die een regendouche nodig heeft. Dit kun je navragen bij de verkoper van je douche of de installateur van je cv-ketel.

Dus is een regendouche duurzaam?

Bij een waterbesparende douche is het waterverbruik niet meer dan een gewone douche. En aangezien douchen wel een noodzakelijke bezigheid is, tenminste hier in huis, lijkt een regendouche mij een prima keuze.
De vraag die beter gesteld kan worden is of je duurzamer kan zijn wanneer je doucht.
Eerder heb ik hier wel eens artikel over geschreven met tips.

Hieronder deel ik ze nog een keertje:

Tips voor duurzaamheid in de badkamer

  • De beste tip is natuurlijk minder lang douchen. Het scheelt een huisgezin op jaarbasis al snel 6000 liter water, wanneer iedereen een minuut minder lang doucht.
  • Bedenk altijd wat er met het water wegstroomt als het de badkamer verlaat. Kies daarom altijd voor biologische en natuurlijke reinigings- en verzorgingsproducten.
  • Denk eens na over een grijswater systeem waarmee je douchewater kunt hergebruiken voor het toilet.
  • Deel je bad of douche en bespaar de helft aan water. Dit was vroeger heel normaal en nu weer helemaal hip. En natuurlijk veel gezelliger!
  • Maak gebruik van het warme douchewater met een warmtewisselaar of zonneboiler. Hiermee hergebruik je de restwarmte van het afvalwater.
  • Laat de kraan zo weinig mogelijk doorlopen. Het is heel verleidelijk om de kraan te laten lopen tijdens het inzepen van de handen en het scheren. Door de druk op onze waterleiding verdwijnt er 20 liter per minuut in het putje, dus dat kan aardig oplopen.
  • Douche eens met koud water in plaats van warm om energie te besparen. Of zet hem gewoon een graadje kouder :).
  • Gebruik ledverlichting in je badkamer.

Nawoord

Al het bovenstaande in overweging genomen is een regendouche voor ons een serieus alternatief. Het is ook prettig dat er meerdere keuzes zijn en dat het aan elke smaak is aan te passen. Heb jij wel eens nagedacht over een regendouche?

regendouche duurzaam Mamameteenblog.nl