Duurzaam: Welke lampen zijn er geschikt voor in de badkamer

Last Updated on 14 februari 2024 by Barbara

Wanneer je je huis wilt verduurzamen, is verlichting een goed begin. Zo kun je op een makkelijke manier met wat kleine aanpassingen een flinke stap maken. Tenslotte is het niet meer dan een lampje verwisselen? Toch is dat niet helemaal waar. In het artikel wat ik eerder heb geschreven over het vervangen van je oude gloeilampen door Led verlichting komt al naar voren dat je toch even moet opletten welke led-lamp je koopt met betrekking tot de sterkte. En voor de badkamer is het helemaal belangrijk dat je je eerst goed laat informeren. Want de verlichting in de badkamer is aan een aantal regels verbonden om er voor te zorgen dat er goed en veilig met de elektriciteit wordt omgesprongen.

Welke lampen geschikt voor duurzame badkamer mamameteenblog.nl

Waar moet u op letten bij het aanschaffen van badkamer verlichting?

Zo wil ik echt al heel lang extra verlichting bovende wastafel. Het is de plek waar ik graag mijn make-up opdoe en ook weer eraf haal. Extra verlichting is hier wel zo handig wil ik er netjes bij lopen.(het is het idee) Toch is het een lastige plek om zo even een lampje op te hangen. (Iets met een bad ernaast en een wasbak eronder.)

Welke verlichting geschikt is voor in de badkamer is afhankelijk van bijvoorbeeld de plek in de badkamer en welke lampen er precies aangeschaft of vervangen moeten worden en of hier geschikte vervangers voor zijn te vinden. Over het algemeen wordt laagspanningsverlichting aanbevolen voor in de badkamer. Dit zijn 12V, 24V of 10-30V led lampen.

De IP normering (beschermingswaarde) van led-lampen.

Het belangrijkste voor verlichting in de badkamer is de IP normering van de led-lampen. In de badkamer kan het vochtig worden waardoor de lampen bescherming nodig hebben tegen vocht. Hier is de IP normering een handig hulpmiddel. Hierbij geldt: hoe hoger de IP normering, hoe beter beschermd tegen vocht.

Zo gebruik je IP44 en IP65 in de badkamer. Waarbij de IP44 betekent dat de lamp beschermt is tegen spat water en dat de IP65 normering aangeeft dat de lamp helemaal waterdicht is. Denk dan bijvoorbeeld aan de plek boven de douche of de led verlichting badkamer.

Welke led-lamp plaats je waar

Het is dus goed om na te denken welke lamp je wilt vervang op welke plek. Of zoals in mijn geval: welke lamp wil ik waar hangen in mijn badkamer.

Mocht je er niet helemaal uitkomen, schakel dan altijd een expert in. Veiligheid boven alles tenslotte.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Plaats een reactie