Woning verduurzamen door ledverlichting te gebruiken

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 17 januari 2024 by Barbara

Je woning duurzamer maken? Misschien ben je er al mee bezig of weet je niet waar je moet beginnen, maar heb je dan al gedacht aan je verlichting? En dan vooral aan de gloeilampen. Deze kun je namelijk vervangen door Ledverlichting. Dit kun je enorm veel schelen in je portemonnee en is ook nog eens beter voor de aarde. We hebben het grootste deel nu vervangen in huis. Maar wat is het verschil tussen ene gloeilamp en ledverlichting en waarom is het zoveel zuiniger dan een gloeilamp?

Woning-verduurzamen-door-al-je-gloeilampen-te-vervangen-door-ledverlichting_-mamameteenblog.nl-1

Waar begin je met vervangen?

Overal in huis hangen lampen, dus waar begin je? Je hebt lampen in de badkamer en in je hal en waarschijnlijk mooie design lampen in je woonkamer. En je vraagt je af kun je bij elke lamp de gloeilamp vervangen? In principe wel en als je twijfelt kun je altijd met de oude gloeilamp bij een verlichtingswinkel of lampenzaak binnenstappen met de vraag of er een vervangende Ledlamp is voor de gloeilamp. Maar met onderstaande tips kom je vaak al heel eind.

Wat is Ledverlichting?

LED staat voor Light Emitting Diode. Dit is een elektrische component met twee elektroden waar elektriciteit doorheen stroomt. Er ontstaat licht door de constante bewegingen van de elektronen in het geleidemateriaal.

Wat zijn de voordelen van een LED lamp?

  • Zeer energiezuinig ( tot 90% zuiniger dan een gewone gloeilamp)
  • De levensduur (wel 35-50 keer langere levensduur dan een gewone gloeilamp)
  • Diversiteit in kleuren

Ledverlichting versus gloeilamp

Een gloeilamp heeft veel minder branduren dan een ledlamp en is een stuk goedkoper in aanschaf.

De ledlampen zijn duurder dan een gewone gloeilamp bij aanschaf. Echter is deze lamp in gebruik veel duurzamer, daar het veel langer meegaat dan een gewone gloeilamp.

Toch is het goed om na te denken of je automatisch elke gloeilamp moet vervangen. Sommige lampen branden zo weinig; dan zal een gloeilampje in aanschaf én verbruik goedkoper zijn.

Ook zal de licht kleur een punt van aandacht kunnen zijn. Op deze site van Letsled.nl heb je een goed overzicht welke verlichting je voor welke ruimte nodig hebt.

Waar opletten bij het vervangen van een gloeilamp

Ook is het goed om de fitting in de gaten te houden en de grootte van de gloeilamp, zodat de ledlamp op dezelfde manier in de lamp past.

Neem desnoods de lamp mee naar de winkel of maak een foto en vraag via de online helpdesk advies. Dit is ook handig voor de eventuele lichtsterkte die je nodig hebt bij het aanschaffen van een ledlamp.

Voor meer tips: Haal meer uit je verlichting

De lichtsterkte wordt anders aangeduid voor een ledlamp(lumen) dan voor een gloeilamp(watt). Via omrekenen.nl kun je het makkelijk berekenen.

Heb jij al je lampen vervangen?

Plaats een reactie