Wonen | Haal meer uit je verlichting

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 27 februari 2024 by Barbara

Interieurtip verlichting mamameteenblog.nl

Een woonkamer waar het licht op de juiste manier wordt gebruikt, is een woonkamer waar er een goede balans is tussen de verschillende functies van verlichting. Van nature zul je je in deze ruimtes prettiger voelen. Wanneer die balans er niet is, kun je je juist onprettig voelen of je merkt dat je ogen wat geïrriteerd raken. Niet onbelangrijk detail dus, wanneer je de woonkamer (opnieuw) gaat inrichten met nieuwe meubels of merkt dat de verlichting bij je ook wat extra aandacht kan gebruiken. Maar hoe weet je wat de juiste manier van verlichting is en hoe pak je dit aan? Hoe haal je meer uit de verlichting van je woonkamer?

Haal meer uit de verlichting van je woonkamer

Je kunt natuurlijk een interieurstylist vragen voor advies, maar je kunt ook zelf aan de slag. Teken op een papier of op je tablet een plattegrond van je woonkamer. Geef met cirkels aan welke functies de ruimte kan hebben.

Denk bijvoorbeeld aan een grote cirkel voor de zithoek, een kleinere cirkel voor de speelhoek van je kind (-eren) en een cirkel voor de plek waar veel gelezen wordt (bij die gave leesstoel bijvoorbeeld). Maar je kunt ook de eethoek in de woonkamer hebben en daar een cirkel plaatsen, of je werkplek beneden hebben en daar een cirkel plaatsen.

Zo krijg je een overzicht waar je verlichting nodig hebt.

Meer tips voor de woonkamer: Waarom kiezen voor een vloerkleed in de woonkamer?

Welke soorten functies kan licht hebben?

Er zijn in lijn 3 soorten lichtfuncties voor een ruimte.

  • Basisverlichting
  • Decoratieve of sfeerverlichting
  • Functionele of gerichte verlichting

Basisverlichting

Basisverlichting is de algemene verlichting in een ruimte en zorgt voor een gelijkmatige verdeling van het licht. Denk aan de lampen die je aandoet wanneer je ’s avonds thuiskomt. Het licht uit deze bron is gelijkmatig en helder. Het heeft als doel om een overzicht te geven van een ruimte zonder er iets aan toe te voegen zoals sfeer. Je kunt zien hoe groot de bewegingsruimte is en waar er meubels of obstakels staan. Denk bij deze verlichting aan bijvoorbeeld trimless spots of plafondlampen.

Decoratieve of sfeerverlichting

verlichting decoratief mamameteenblog.nl (2)

Deze verlichting is indirect en zorgt voor een knusse sfeer in huis. Het licht is diffuus en komt uit een gesloten lampenkap of straalt eerst uit naar een plafond of muur. Denk aan een mooie vloerlamp, wandlamp of een tafellamp. Het licht uit de bron is ook wat geler van kleur en zorgt wat meer voor schaduwen en contrast in huis, waardoor er meer sfeer ontstaat.

Daarnaast bestaan er tegenwoordig ook hele mooie lampen die puur ter decoratie zijn. Denk aan lichtsnoeren of lichtslingers. Het licht heeft geen echte functie, je kunt er niet een boek bij lezen, maar is wel heel gezellig.

Functionele of gerichte verlichting

In tegenstelling tot de sfeerverlichting zijn dit de lampen waar je voldoende licht moet hebben om bijvoorbeeld te lezen of bij een bureau. Het zijn lampen met een functie en ze geven dan ook gericht en helder licht.

Deze lampen kunnen ook een specifieke plek verlichten, denk aan een bureau of werkplek, maar ook een schilderij. Door deze plekken wat extra te verlichten komen ze ook wat mooier uit (denk aan het schilderij bijvoorbeeld.)

Door gebruik te maken van functionele verlichting kun je plekken in een ruimte van extra licht voorzien.

Lampen met meerdere functies

Met een dimmer kun je lampen ook meerdere functies geven. Denk aan plafonnière die je kunt dimmen. In oorsprong een lamp die basisverlichting geeft, maar ook voor sfeerverlichting kan zorgen. Of een staande lamp naast de bank, die door een dimmer zowel voor sfeerverlichting kan zorgen, maar ook als leeslamp kan fungeren.

Waarom ook alweer een verlichtingsplan?

verlichting decoratief mamameteenblog.nl (3)

Nu je weet waar je licht nodig hebt, kun je de functie van het licht bepalen. Op deze manier kun je makkelijker bepalen wat je nodig hebt en ook hoeveel je nodig hebt. Handig wanneer je extra lichtpunten kunt laten toevoegen bij een verbouwing bijvoorbeeld.

Nu kun je met je lijstje met de benodigde lampen op zoek gaan naar wat je mooi vindt.

Inspiratie voor de juiste verlichting

Wanneer je op zoek gaat naar lampen is het goed om te bepalen welke stijlen je mooi vindt en of het past bij je al bestaande interieur. Denk aan een industriële of landelijke stijl. Of houd je van designlampen? Op zich is natuurlijk alles mogelijk en blijft het uiteindelijk jouw huis waar je je prettig moet voelen. Maar vergeet niet dat door sommige stijlen te combineren er juist een rommelig effect kan ontstaan.

Probeer je daarom zoveel mogelijk aan je plan en stijlen te houden.

Tip: Zoek online of bij Pinterest naar afbeeldingen die lijken op jouw stijl en kijk welke lampen ze gebruiken.

Welke lampen vind jij mooi?

verlichting decoratief mamameteenblog.nl (1)

Het blijft altijd even een klusje wat je aandacht vraagt, maar wat echt een groots effect kan hebben op je interieur.

Zelf ben ik erg weg van een mooie vloerlamp, maar een groep hanglampen bij elkaar vind ik ook erg mooi.

Welke lampen vind jij mooi?

Meer leuke interieur tips:


Interieurtip: Haal meer uit je verlichting mamameteenblog.nl

Plaats een reactie