Hoe vind je de juiste binnenverlichting voor in huis? 4 handige tips

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 14 februari 2024 by Barbara

Hoe vind je de juiste binnenverlichting voor in huis mamameteenblog.nl


Verlichting is onmisbaar in huis. Het is niet alleen heel functioneel, maar levert ook de nodige sfeer. Met de keuzes die je maakt, kun je een interieur maken of breken. Hoe je de ruimte beleeft, heeft dus ook voor een groot deel met de verlichting te maken. Toch wordt de waarde van verlichting nog weleens onderschat. Hoog tijd om daar verandering in te brengen. Wil jij binnenkort nieuwe binnenverlichting kopen en ben je niet tevreden met hoe jouw interieur er op dit moment uitziet? Met behulp van de volgende vier tips lukt het vast om de juiste keuzes te maken.

Houd rekening met het energieverbruik


Wist je dat verlichting voor een groot deel de hoogte van je stroomverbruik bepaalt? Als je momenteel erg hoog in je verbruik zit, is het dan ook een goed idee om bewuster lampen te kopen. Maak je bijvoorbeeld nog altijd gebruik van conventionele lampen? Dan is het zeker zinvol om voor LED verlichting te kiezen. Deze zijn in aanschaf wellicht wat duurder, maar op de lange termijn bespaar je hier ongelooflijk veel geld mee. Ledlampen gaan niet alleen langer mee, maar verbruiken ook nog eens veel minder stroom.

Bepaal de functie van de binnenverlichting


Verlichting kan heel veel verschillende functies vervullen. Zo heb je functionele-, werk-, accent- en sfeerverlichting. Voor het maken van een lichtplan is het belangrijk dat je in een plattegrond van de ruimte intekent waar er lampen moeten komen en welke functie zij hebben. De basisverlichting verlicht de gehele ruimte en de andere soorten verlichting voegen iets extra’s toe. Denk bijvoorbeeld aan een leeslampje bij de stoel waar je graag jouw krantje leest.

Wanneer je de functie van de verlichting bepaald hebt, weet je ook welke lampen aangeschaft moeten worden. Houd er rekening mee dat de lampen netjes weggewerkt kunnen worden, zodat er geen snoeren zichtbaar zijn.


Weet je echt niet welke lampen geschikt zijn en ervaar je problemen bij het maken van een lichtplan? Zo voorkom je onnodige kosten door het kopen van de verkeerde verlichting.

Kies voor dimbare binnenverlichting


Alle conventionele lichtsoorten zijn ook dimbaar. Bij LED is dit niet vanzelfsprekend. Let er daarom goed op of de lamp wel of niet dimbaar is. Dit heeft namelijk wel de voorkeur. Met dimbare verlichting kun je de sfeer namelijk geheel naar eigen hand zetten. Elke situatie vraagt immers om ander licht. Tijdens het eten heb je ander licht nodig, dan wanneer je nog even wil studeren aan de eettafel. Bovendien helpt dimbare verlichting ook bij het besparen van stroom. Als je niet altijd het volle licht gebruikt, zal de lamp minder energie verbruiken en ook nog eens meer branduren mee kunnen.

Schakel de hulp in van een elektricien


Ga je extra verlichting plaatsen? Dan heeft dit mogelijk ook invloed op de groepenkast. Om overbelasting te voorkomen, zullen er misschien extra groepen gecreëerd moeten worden. Als je hier geen ervaring mee hebt, is het slim om een ervaren elektricien in te schakelen.

Hoe vind je de juiste binnenverlichting voor in huis 4 handige tips mamameteenblog.nl

Bol AlgemeenBol Algemeen

Plaats een reactie