Waarom zou je kiezen voor een vloerkleed in je woonkamer?

Last Updated on 21 juni 2024 by Barbara

Het is geen grapje, maar ik denk dat manlief 5 jaar heeft moeten wennen aan het idee van een vloerkleed in ons huis. DE reden: geen idee, oud bollige uitstraling misschien of geen idee wat de voordelen konden zijn voor een vloerkleed? Het was voor mij echt geduld oefenen, maar ook goed voor mij om te bedenken waarom ik zo graag een vloerkleed in huis wilde. Uiteindelijk werd manlief ook enthousiast en ik denk dat we ondertussen al 2 kleden hebben versleten. Iets met goedkoop is duurkoop en huisdieren ;). De redenen voor een vloerkleed zijn voor mij nog steeds hetzelfde, namelijk een afgebakende ruimte creëren, ruimtelijk gevoel, isoleert warmte en verbeterd de akoestiek.

Waarom-zou-je-kiezen-voor-een-vloerkleed-woonkamer-mamameteenblog.nl_
Foto door Daria Shevtsova via Pexels

Een afgebakende ruimte creëren

In een huis waar de woonkamer en eetkamer in elkaar overlopen of in dezelfde ruimte zijn, kan een vloerkleed er op een natuurlijke manier voor zorgen dat de functies in de ruimte afgebakend worden. Door een vloerkleed neer te leggen verbind je alle meubels van de zithoek met elkaar. Zo zorg je ervoor dat het met de juiste vorm, afmeting en kleur een mooi geheel wordt!

Spelen met het ruimtelijke gevoel met een vloerkleed

Met het juiste vloerkleed kun je door de kleur, vorm en afmeting ook een ruimtelijker gevoel creëren. Denk bijvoorbeeld aan een groot vierkant wit kleed. Dit geeft een het gevoel alsof er er ruimte is. Het tegenovergestelde is ook waar, met een donker kleed, kun je de illusie creëren van een kleinere ruimte.

Warme en luxe uitstraling

Met een hoogpolige of velours vloerkleden kun je ook een hele warme en sjieke sfeer uitstralen. Het maakt dat mensen graag in de zithoek willen zitten en nodigt uit tot gezelligheid.

Isoleert warmte

Een mooie bijkomstigheid is dat vloerkleden warmte kunnen isoleren. Zo is het bijvoorbeeld heel prettig om in de kinderkamer een kleed te leggen, wanneer je kinderen veel op de grond spelen. Ze zullen het echt waarderen.

Tussen de omhoogstaande polen of draadjes van het tapijt wordt de lucht vastgehouden. Warme lucht heeft zo een prettig isolerend effect. Vanzelfsprekend houdt een hoogpolig vloerkleed meer warmte vast dan een het laagpolig kleed.

Dempt geluiden en gaat echo tegen

Dit heeft ons echt verbaasd, namelijk hoeveel invloed een kleed heeft op de akoestiek in je kamer. Het kleed absorbeert namelijk een groot gedeelte van het geluid. Daardoor heb je minder echo en ook prettiger geluid. Op het vloerkleed staat een icoontje wanneer het deze eigenschap heeft. Altijd fijn om te weten. 🙂

Schoonmaken vloerkleed

Je mooi kleed vereist natuurlijk wel wat extra aandacht voor onderhoud. Niet dat dat heel veel werk is, maar je kunt bijvoorbeeld je kleed niet gaan boenen met chloor, dat werkt blekend en kan de vloer onder het kleed flink beschadigen. Ik gebruik zelf al heel lang met backing soda om je kleed te reinigen. Snel, makkelijk en goedkoop. Mocht je willen weten hoe ik dit doe, kun je dit artikel lezen: Je vloerkleed reinigen met backingsoda.

Mocht jij nog een goede reden voor een vloerkleed weten of heb je een vraag, laat het achter in de comments!

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Plaats een reactie