Tips voor de juiste vloer in de kinderkamer

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 19 december 2022 by Barbara

Wanneer je de kinderkamer kan gaan inrichten is het handig om bij de keuze van de vloer enkele tips in overweging te nemen. Want een vloer kan namelijk best een investering zijn en bepaalt daarnaast ook voor een groot gedeelte de sfeer in een kamer. Zo kun je bij het inrichten van de babykamer ook alvast rekening houden met de metamorfose die een kamer zal ondergaan in de jaren dat je kindje daar slaapt. 
Wij hebben in de kinderkamer ook gekozen voor een vloer met een houten look en feel.(zie afbeelding). Van deze beslissing hebben hebben we geen spijt.
Lees hieronder de tips die wij gebruikt hebben bij het maken van een keuze voor de juiste vloer.

Tips voor vloer kinderkamer mamameteenblog.nl

Hoe kies je de vloer van de kinderkamer?

Bij het kiezen en kopen van een vloer kun je rekening houden met diverse factoren. Want welke factoren spelen een rol bij de keuze van een vloer? Is het een budget, de uitstraling, speel geluiden, de uitstraling en niet onbelangrijk de sfeer?

Het is fijn om dit helder te hebben, wanneer je in een winkel bent met een groot aanbod.

De juiste vloer in de juiste ruimte

Zoals gezegd, er zijn veel mogelijkheden in vloeren, maar de keuze van het materiaal van de vloer bepaalt de sfeer. Zo kan een tegelvloer in een kinderkamer al snel een strakke, maar kille uitstraling geven. Maar een laminaatvloer geeft al snel een veel warmer gevoel. Of zoals nu heel populair is een mooie PVC vloer in een houten look en feel uitvoering. Prachtig!

Belangrijk om mee te nemen in je beslissing is wat de ondergrond is van de vloer. Trekt er bijvoorbeeld vocht op of zijn de kamers zeer gehorig, dan kan dit invloed zijn op de keuze van je vloer.

Heb je bijvoorbeeld jonge kinderen die behoorlijk wat geluid produceren; dan wil je misschien een vloer die zo veel mogelijk het geluid dempt. Of andersom, je woont boven een gezin met luidruchtige kinderen en je wilt de babykamer inrichten, dan kies je ook het liefst voor geluiddempende vloerbekleding.

Welk ruimtelijk effect heeft de vloer?

Wordt de vloer voor langere tijd gebruikt? Of heeft de kamer voor langere tijd een bestemming? Zoals de kinderkamer? Dan is het ook goed om te bedenken wat voor ruimtelijk effect de vloer kan hebben. Bij een kleine kamer kan een donkere vloer een benauwd gevoel geven, maar in een grote kamer kan een donkere vloer juist meer een knusse sfeer creëren.

Andersom kan in een lichte vloer een ruimte juist groter doen lijken, wat juist heel fijn kan zijn in een kleine ruimte.

Welk effect kunnen plinten hebben?

Plinten zijn nodig voor de afwerking, zeker met een vloer als bijvoorbeeld laminaat. Want dan kan er wat speling nodig zijn tussen de muur en het laminaat. Dit voorkomt bolling van de vloer wanneer deze wat uitzet. Maar plinten voorkomen ook dat er kleine onderdelen van het speelgoed kwijtraken tussen de kieren bij de muur. Afijn, een prettige noodzaak dus.

Hier kun je dan weer slim mee omgaan. Want bij een kleine ruimte is het handig om de plinten in dezelfde kleur of materiaal te houden als de vloer. Dit heeft als effect dat de vloer een grotere oppervlakte lijkt te hebben.

Ook hier geldt het tegenovergestelde effect. Want door plinten in de kleur van de muur te plaatsen, lijkt de vloeroppervlakte optisch kleiner.

Handig om te weten toch?

Mooi en praktisch

Moet een vloer behalve mooi ook praktisch zijn? Die beslissing is voor iedereen anders. Maar het is fijn wanneer een vloer gebruiksvriendelijk is, makkelijk schoon te maken en geluiddempend. Vooral het laatste houdt het contact met de buren zo leuk mogelijk, wat ik persoonlijk ook niet onbelangrijk vind.

Meubels van de grond

Wanneer je een mooie vloer hebt, wil je het effect natuurlijk zo maximaal mogelijk benutten. De vloer zo vrij mogelijk houden van meubels helpt hierbij. Door te kiezen voor meubels die je aan de muur kunt bevestigen; zoals kleine boekenkastjes, is het ruimtelijk effect op zijn grootst.
En ruimte vinden kinderen niet onbelangrijk in hun kamer.

Zo kan de vloer echt een eyecatcher zijn in de kinderkamer met een fijne sfeer. Voor meer inspiratie kun je ook in kijkje nemen op de Kinderkamerstylist.nl.

Tips voor een vloer in de kinderkamer mamameteenblog.nl

Plaats een reactie