Is een zonneboiler voor je woning duurzaam?

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 25 januari 2023 by Barbara

Afgelopen zomer kregen we het rapport van de energiescan van ons huishouden. Een initiatief vanuit de gemeente Den Haag om je woning duurzaam te maken. Op afspraak kwam er een aardige meneer langs die ons huis grondig heeft geïnspecteerd. Zijn conclusies kwamen daarna in een mooi rapport binnen

zonneboiler duurzaam mamameteenblog.nl

In de afgelopen jaren hebben we al veel gedaan in ons huis. De vloer is geïsoleerd, ons dak hebben we geïsoleerd en de ramen zijn rondom van dubbel glas voorzien. Op ons dak hebben we enkele zonnepanelen geïnstalleerd. Ons maandelijkse kosten aan energie zijn dan ook al flink gedaald van 180 euro naar minder dan 120 euro per maand. En daar zijn we best een beetje trots op.

Verbeterpunten en tips uit energiescan

Toch kwamen er nog een paar punten uit die beter kunnen en tips uit het rapport. De eerste was dat we onze verlichting konden aanpassen door de lampen te vervangen door ledverlichting. Daar zijn we ondertussen al een eind mee op weg.

Ook werd ons de tip gegeven om eens na te denken over een zonneboiler en een warmtepomp. Beiden termen was ik eigenlijk nog niet zo bekend mee.

Zonneboiler (in combinatie met cv-combiketel)


Een zonneboiler verwarmt leidingwater door zonne-energie van
zonnecollectoren, bijvoorbeeld met het doorstroomprincipe van
een zonneboiler. Het warme water wordt indien nodig
na verwarmd door de cv-ketel.

Luchtwarmtepomp (in combinatie met een combiketel)


Een luchtwarmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht en
geeft die af aan het verwarmingssysteem. Hij bestaat uit een
buiten- en een binnenunit en kan zowel geïntegreerd worden met
een combiketel als los naast een combiketel worden geplaatst.

Is een zonneboiler duurzaam?

Op het moment zijn er heel veel alternatieven voor het verduurzamen van energie. En de ontwikkelingen gaan snel. Beiden suggesties in het rapport zijn interessant om toe te passen in ons huis. Maar een belangrijke vraag voor ons is of het duurzaam is.

Toch is de combinatie van een HR-ketel met een zonneboiler voor een stuk energiezuiniger en dit kan onze energie kosten een flink stuk verlagen.

Volgens de berekeningen die ik tegenkom op internet kan het tot 25 % van je energiekosten besparen. Interessant nietwaar?

Hoe besparen jullie op je energiekosten? En hebben jullie dan een boiler of een ketel?
Bol AlgemeenBol Algemeen

Plaats een reactie