Help! Lekkage van de buren door de muren

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 21 juni 2024 by Barbara

Al weken, misschien wel maanden roken we een muffe lucht in huis. Vooral wanneer het buiten veel had geregend leken we de lucht erger te ruiken. Het was meestal een soort van muffige lucht die na het luchten in huis wel weer verdween, maar afgelopen weken werd die lucht sterker en sterker. We hebben door het hele huis gezocht naar mogelijke oorzaken. Misschien een dooie muis in de gangkast of schimmel onder de vloer. We konden niets vinden. Totdat we de vlek op de muur ontdekte en dus ook de lekkage.

lekkage van de buren mamameteenblog.nl

Totdat ik een afdruk zag op ons net fris geverfde muur, een afdruk van een vettig handje die verdacht veel leek op de maat hand van onze jongste. Degene met kinderen snappen meteen wel wat ik bedoel. Die handjes kom je overal tegen en is de reden dat je altijd roept: Handen wassen! Mijn frustratie van dit handje op de muur was dan ook logisch en Liam kreeg een preek van hier tot Tokio.

Arme jongen, want een paar ochtenden later zag ik tot mijn verbazing geen handje meer op de muur, maar een enorme vlek. De muur bleek kletsnat te zijn en al heel snel begon de verf blazen te vertonen. We hadden een lekkage! Liam had dus geen handje achtergelaten op de muur. (Ik heb het natuurlijk helemaal goedgemaakt met hem)

Wat nu? Waar kwam deze lekkage vandaan? Onze buren werden door ons op de hoogte gesteld. Al heel snel werd de oorzaak gevonden. Het bleek een lekkende waterleiding te zijn in hun keuken die grensde aan onze huiskamermuur. Alweer een paar jaar terug hadden de buren een nieuwe keuken laten plaatsen. Het vermoeden is dat er vanaf toen een leiding is gaan lekken. Eerst kleine beetjes, maar na verloop van tijd meer en meer. De muur was zich langzaam gaan volzuigen met vocht totdat deze verzadigd was. En komt het vocht nu naar buiten.

Lekkage: alleen een natte muur?

Het resultaat: een natte muur. Helaas begon ook onze houten parketvloer van meer dan 30 jaar oud op te zwellen en ook het plafond begon los te laten. Zo had deze kleine lekkage een aardige schade veroorzaakt.
Boos zijn we trouwens nooit geweest op onze buren. Zoiets kan gebeuren. Je hebt er zelf als ‘veroorzaker’ ook een hoop ellende van. In een eerder huis hebben wij helaas ook een keer lekkage bij onze onderburen veroorzaakt.

De buren hebben de lekkage binnen een week kunnen oplossen. En dat waarderen we echt. Maar wat te doen met onze natte muur, een opbollend parket en een loslatend plafond?

Ergens waren we blij dat onze emigratie naar Suriname nog niet was begonnen. Je moet er niet aan denken om het van een afstand te moeten oplossen. Dus dat was een geluk bij een ongeluk. Maar hoe los je dit op?

Gelukkig was er een collega van manlief met een bedrijf in het leggen en repareren van houten vloeren, die kon helpen met de vloer. Na het openen en drogen van de vloer konden we een paar weken later de vloer al laten repareren. Hij heeft het natte eikenhout en de ondervloer nauwkeurig verwijderd en nieuwe eiken vloerdelen geplaatst. De volgende dag moest de hele woonkamer leeg! We hadden alle meubels in de tuin geparkeerd en de vloer werd meerdere keren geschuurd en gepolijst. Als finishing touch kwam er een nieuwe waxlaag over. In twee dagen hadden we een nieuwe vloer. De vloer heeft er nog niet eerder zo mooi uitgezien.

En de waxlaag hoef je maar 1 keer aan te brengen en verder alleen goed schoon te houden. Zo kan de vloer wel weer een hele tijd mee! Ik ben echt heel tevreden.

De muur wordt gerepareerd

Aankomende week komt er een andere collega met een bedrijf in stuccen de muur repareren. Het is de grootste muur in ons huis en zal dus van voor naar achter helemaal opnieuw gestuct gaan worden. Het uithakken, impregneren en stuccen zal 2 dagen duren. Na een week drogen zal de muur worden geschilderd. Ik zit er nu serieus aan te denken een heel nieuwe kleur op te laten zetten.

Het plafond heeft wat minder aandacht nodig en hoeft waarschijnlijk niet op zo’n grote schaal worden aangepakt. Door de expert zal dit dan snel gedaan kunnen worden. We laten dit als laatste doen.

Wat ben ik blij met het warme weer, want nu kan er makkelijker gelucht en gedroogd worden tijdens en na het klussen. En het scheelt heel wat troep in huis.

Wie vergoedt de reparatie van de lekkage?

Behalve al het werk, komen er ook behoorlijk wat kosten bij kijken. Wie gaat dat vergoeden? Wijzelf of onze buren? Een telefoontje naar de verzekering vertelde ons dat alles door hun gedekt werd. Na overleg kan er een offerte voorgelegd worden die zij goedkeuren en welke wij dan kunnen laten uitvoeren.

Onze buren hebben hetzelfde bij hun verzekering vergoed gekregen. Het nut van een opstalverzekering is hierbij wel weer bewezen.

En het emigreren naar Suriname?

Ondertussen staat ons huis nog steeds te huur. Al zien we ook wel in dat op korte termijn vertrekken naar Suriname er waarschijnlijk niet inzit, gezien de wereldsituatie rondom Covid-19. Maar ik houd je natuurlijk op de hoogte hierover.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Plaats een reactie