Barbecue, wijn en een lekker couscous recept!

Last Updated on 16 augustus 2024 by Barbara

Hoe fijn is het wanneer de barbecue weer aan kan! Want dat betekent  lekker eten, glaasje wijn, een hoop gezelligheid en lekker weer. Nu is deze zomer niet echt een topzomer gezien het weer, maar wij Nederlanders zijn ondertussen wel wat gewend, nietwaar? 

Barbecue Mamameteenblog.nl

Zo hebben we er deze zomer al een paar barbecues op zitten. En ik moet zeggen dat als je eenmaal de Barbecue-Vibe te pakken hebt, dan is het ook wel weer erg lekker en gezellig.

Koken met restjes op de Barbecue

En één van de dingen die ik heb ontdekt is dat je het met heel simpele ingrediënten een heerlijke maaltijd kan bereiden. Zelfs met de restanten of restjes van een maaltijd van de dag ervoor kun je heel veel lekkers maken op de barbecue. De gekookte aardappeltjes kun je heerlijk in een schaaltje op de barbecue leggen, met wat olie, knoflook en wat rozemarijn gaat het meteen heerlijk ruiken, het gaat nog sneller wanneer je het afdekt met wat aluminiumfolie.

Of wat dacht je van de stukjes vlees (bv de kippenpootjes of een gehaktbal door midden) welke over zijn van de dag ervoor, deze kun je met wat verse kruiden nog even aanbakken op de barbecue, daar krijg zo`n lekkere rokerige smak van en het hoeft heel even op de gril te liggen, want gaar is het vlees al. Heb je meteen geen last van al die vleesbacteriën meer.

Maar met het wijntje bij het eten maakt het je maaltijd echt wel helemaal af. De wijn die we pas hebben ontdekt, de Wild Pig, verkrijgbaar bij de Albert Heijn is een aanrader. (Een fles komt op 5,89 of een pauch kost 9,99). Het is een jonge wijn, maar met een heerlijke smaak, zeker bij vlees.

Het verhaal achter de wijn

Het leuke van deze Franse wijn is het verhaal erachter.

Wild Pig gaat over het verhaal van Greta. Het is immers geen zeldzaam voorval om in onze wijngaarden in de Languedoc, één of meer wilde zwijnen te zien rennen die vervolgens onze lekkerste druiven opeten. De druiventelers worden elk jaar als de oogst dichterbij komt, tot wanhoop gedreven door deze dieren en hun vraatzuchtige eetlust. Voor onze oenologen gaat een bezoek aan onze wijngaarden meestal gepaard met een ontmoeting met deze varkens.

Er was eens een zeug die in het bijzonder hun aandacht trok omdat ze keer op keer verscheen. Zij werd al snel beschouwd als lieveling en kreeg de schattige naam “Greta”. Om dit verhaal over de wijngaarden vast te leggen, besloot men een speciale cuvée “aan Greta” te wijden. Deze fruitige wijn wordt gemaakt met de beste druiven. Dat Greta ze liever had opgegeten is een feit…

Samen met het vlees en de wijn is het lekker om wat stokbrood en een lekker gebakken aardappeltje te eten. Maar wil je het wat anders doen, probeer eens dit lekkere couscousgerecht.

couscous mamameteenblog

Couscousrecept

Bereidingstijd:

20 minuten

Benodigdheden voor 4 personen:

  • 200 gram couscous
  • 50 gram Rozijnen
  • 0,5  geschilde komkommer
  • 1 paprika
  • 2 kleine Lente-uitjes
  • 2 middelgrote tomaten
  • Citroen
  • Peterselie
  • Munt
  • Peper
  • Zout
  • 1 theelepeltje Kurkema/ Koenjit
  • 0,5 theelepel Komijn
  • Balsamico
  • Olijfolie

Bereiding:

  • Weeg de rozijnen af en wel ze voor ongeveer 20 minuten in lauwwarm water.
  • Kook 400 ml en roer hier een theelepeltje koenjit/ kurkema, een flinke snuf zout en peper en een scheutje olijfolie doorheen. Haal het water van het vuur en voeg de 200 gram couscous toe. Laat deze afgedekt voor 5 minuten staan.
  • Snij de tomaten en komkommer, peterselie en paprika in kleine blokjes. Persoonlijk vind ik het lekkerst om ze zo klein mogelijk te snijden (je kunt er ook voor kiezen om de groenten in een hakmachine fijn te snijden), maar dat is echt een kwestie van smaak.
  • Hak de peterselie en munt fijn.
  • Intussen roer je de couscous flink door. Mocht je hem te droog vinden, dan kun je er voor kiezen nog wat olijfolie toe te voegen.
  • Voeg aan de couscous nu de komijn toe en de balsamico en roer deze flink door, zodat de couscous een egale kleur heeft.
  • Nu kun je in 1 keer alle groenten en kruiden toevoegen. Meng alles goed door elkaar en laat het minimaal 10 minuten rusten. Je kunt dit gerecht zowel koud als warm eten.

Je kunt de Couscous mooi serveren in een diep bord of in een mooie schaal, samen met een schijfje citroen en wat peterselieblaadjes!

Nu nog paar mooie dagen en de BBQ kan aan!

Houd jij ook zo van barbecueën? Wat vind jij lekker bij de barbecue?

Lees hier een fijne tip hoe je de BBQ weer snel schoon krijgt.

Meer inspiratie nodig voor een lekker recept:

3 gedachten over “Barbecue, wijn en een lekker couscous recept!”

  1. En weet je wat het fijne van couscous is? Je kunt wat je in de koelkast over hebt er gewoon lekker doorheen rommelen. Stukje chorizo van de borrel over? Paar zachte abrikoosjes? Stukje paprika? Wat zachte geitenkaas? Je kunt helemaal losgaan in het combineren – heerlijk! En dat ‘wild pig-je’ kan daar allemaal bij 🙂

  2. Ik heb dus gewoon nog nooit couscous gegeten ( shame on me). Nu ik dit recept weer zie, ben ik toch enthousiast. Dus ik ga het van de week gewoon eens maken.

Reacties zijn gesloten.