Last Updated on 16 augustus 2024 by Barbara
Het is zondagavond en morgen begint de school weer. We hebben ons goed voorbereid. De tassen staan klaar, de broodtrommels liggen klaar en de kleren hangen aan de kast te wachten om aangetrokken te worden. Voor mijn kinderen is het belangrijk om dit ritueel uit te voeren op de laatste dag van het weekend of van een vakantie. Het bereidt ze mentaal voor op een nieuwe week of een nieuwe schoolweek. Vaak merk ik ook dat ze niet kunnen minder goed slapen. En dat snap ik, er gebeurt ook zo veel op school. Maar er zijn natuurlijk meerdere redenen waarom kinderen lastig kunnen slapen.
Inhoud
Redenen waarom je kind niet kan slapen
Ik merk het wanneer de kinderen nog niet echt moe zijn en het toch al bedtijd is. Nog te veel energie? Waar wij als volwassenen genoeg hebben aan een flinke wandeling overdag, hebben jonge kinderen vaak meer beweging nodig op de dag.
Bang voor het donker is soms ook een reden. Een angst die tijdens het opgroeien een paar keer terug kan komen. Net als de angst om alleen te zijn, kan een belemmering zijn om in slaap te vallen.
De omgeving om in te slapen kan niet prettig zijn voor je kind om te ontspannen (te licht, te koud of te warm). Ook kan het zijn dat de omgeving veel lawaai geeft. Bijvoorbeeld door een klussende buurman of een draaiende wasmachine.
Ook kunnen de hersenen wat overprikkeld raken overdag. Wanneer we een drukke dag hebben gehad, merk ik ook dat het lastig is voor mijn kinderen om tot rust te komen. Het in slaap komen is dan lastig voor ze.
En wanneer de kinderen in de pre puberteit komen maken ze minder slaaphormoon aan. Dat is tijdelijk en herstelt zich wel weer. Maar het heeft als gevolg dat slapen minder makkelijk gaat. Zowel bij het inslapen als het doorslapen.
Genoeg mogelijkheden voor kinderen om te worstelen om in slaap te komen of blijven, toch? En dan heb ik ze vast nog niet allemaal gehad.
Wat kun je doen tegen de slapeloosheid bij kinderen?
Goed slapen is belangrijk. Voor de ontwikkeling en voor je gezondheid. Dat weten we allemaal, toch?
Dus wat kun je doen om je kind te helpen beter te slapen?
Zorg voor genoeg beweging. De richtlijn die gehanteerd wordt is een uur matig tot intensieve beweging. Denk hierbij aan flink doorwandelen, fietsen of zwemmen. Of zoals mijn zoon heel graag wil freerunnen.
Maar elk kind behoeftes zijn anders, dus is het uitproberen wat bij jouw kind past.
Rust, reinheid en regelmaat. Bij de geboorte van mijn kinderen waren dit de toverwoorden van de kraamverzorgsters. Wat verder geen bal hielp bij mijn huilbaby’s. Maar dat is een ander verhaal.
Het uitgangspunt van rust, reinheid en regelmaat is niet verkeerd en natuurlijk ook op grotere kinderen toe te passen. Met een vast schema breng je rust en weten de hersenen wat ze kunnen verwachten. En rust is wat je wilt als je kind moet gaan ontspannen om zich voor te bereiden op slaap. Wel is mij geleerd dat je dit echt stug 2 weken moet volhouden voordat je iets van resultaat gaat zien, maar daarna gaat het alleen maar opwaarts. Echt waar!
Een verzwaringsdeken om beter te slapen
Ook hebben wij voor onze middelste dochter een verzwaringsdeken aangeschaft. Dit helpt haar zo goed. En dit heeft haar echt door een pittige, slecht slapen periode heen geholpen. Ze valt veel sneller in slaap, slaapt langer en ook dieper, ze wordt daardoor niet meer wakker van elk geluidje. Wat echt heerlijk voor haar is.
Overdag is ze veel minder moe en heeft daardoor een veel betere mood. Voor ons heeft het verzwaringsdeken kind echt bijgedragen tot de oplossing.
Hoe het werkt? Door het gewicht van het deken ervaart het lichaam een lichte druk, die wordt ervaren in de hersenen als een soort stevige knuffel. Het lichaam voelt zich daardoor veilig en kalmeert. Hierdoor komen hormonen vrij die het lichaam nodig heeft om tot rust te komen en te ontspannen.
Die ontspanning draagt bij voor het beter inslapen en een betere kwaliteit slaap. Ook voor volwassenen blijkt een verzwaringsdeken positief bij te dragen aan een goede slaap.
Kamer aanpassen
Wanneer de kamer niet de juiste omstandigheden heeft voor je kind, kun je wat aanpassingen doen. Bij een te lichte kamer kun je al snel denken aan een verduisteringsgordijn. Bij het aanpassen van de temperatuur kun je denken aan aangepaste dekbedden of dekens. De Ikea heeft bijvoorbeeld hele fijne koelte dekens. Die werken goed bij kinderen die het ’s nachts altijd warm hebben. Het tegengestelde werkt natuurlijk ook in de vorm van een extra warm dekbed of deken bij kouwelijke kinderen.
Levensstijl aanpassen
Suiker en een beeldscherm zijn ook grote boosdoeners. Om beter te slapen is het dus ook goed om de suikerinname drastisch te verlagen. En dat vinden kinderen meestal niet leuk. Zorg dus voor lekkere en makkelijke alternatieven. Zoals knabbelgroentes, noten (als ze dit al mogen), crackertjes met een lekker, gezond smeerseltje etc.
Ook het teveel naar een beeldscherm kijken kan de hersenen te actief houden om in te slapen. Probeer voor kinderen hier duidelijke afspraken over te maken. Het helpt echt om je kind beter tot rust te brengen. Online is hier veel info over te vinden.
Snel beter slapen
In dit artikel staan niet alle mogelijkheden die je kunt toepassen om je kind beter te slapen. Maar dit zijn een aantal tips die ik zelf heb toegepast met een positief resultaat. Maar omdat elk kind anders is en er geen snelweg bestaat naar instant beter slapen, is het goed om te kijken naar je kind en te bedenken welke tips goed bij hem of haar passen.
Bij oudste hebben we ook een tijdje last gehad van night terrors. Iets wat best veel voorkom, maar waar ouders eigenlijk heel weinig over weten. Ik heb hier in het verleden eens een artikeltje over geschreven. Misschien interessant voor jouw kind.