Waarom de keuze voor educatief speelgoed zo belangrijk is!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Speelgoed is niet verkeerd. Iedereen weet dat het juist goed is voor de ontwikkeling van je kind. Maar is AL het speelgoed goed? En waarom is de keuze zo belangrijk voor educatief speelgoed? En wat vinden mijn kinderen ervan?

leerzaam en educatief speelgoed mamameteenblog.nl

Wat is educatief speelgoed?

Onder leerzaam of educatief speelgoed versta je speelgoed waarvan het is ontwikkeld met als functie om de ontwikkeling van kinderen te bevorderen. We weten dat elk kind zich ontwikkeld op zijn of haar eigen tempo. Ieder kind begint met het ontwikkelingen van bepaalde vaardigheden op verschillende leeftijden.

Speelgoed is een belangrijke factor in het leven van een kind. Niet alleen besteed een kind veel tijd ermee tijdens de kinderjaren, maar ook heeft het enorme impact op de ontwikkeling van een kind. Motorische, sociaal-emotionele en taalvaardige vaardigheden worden vanaf geboorte tot 12 jaar enorm bevorderd. Er ligt dus enige druk op de keuze van het speelgoed, maar waarom is de keuze zo belangrijk?

Anders spelen dan vroeger

Is het je al opgevallen dat je kind anders speelt dan dat jij vroeger deed? Dat kan goed kloppen, want kinderen spelen nu echt anders. Kinderen spelen momenteel met poppen die kunnen praten, het bekijken van YouTube video’s of het spelen van spelletjes op een telefoon of tablet. Maar is dit de juiste manier van spelen voor kinderen, wanneer we denken aan hun ontwikkeling?

De impact van elektronisch speelgoed

Tijdens een onderzoek werd de impact van elektronisch speelgoed op kinderen gemeten, zowel op kort als lang termijn. Hieruit kwam dat wanneer kinderen in een speelgoed winkel lopen het snelst elektronisch educatief speelgoed kiest. Dit komt door de vele bekende merken waar constant mee wordt geadverteerd en diep in de hersenen van een kind zit. Dit is ook de reden dat speelgoedwinkels hierop vooruitlopen. Toen 10/20 jaar geleden de speelgoed nog vol lag met blokken en speelfiguren, moet het je zijn opgevallen dat er nu vooral elektronisch speelgoed in de schappen ligt.

Maar wat voor effect heeft het op de ontwikkeling?

Ook kwam uit het onderzoek dat de creativiteit van kinderen, doordat ze met elektronisch educatief speelgoed spelen zelf wordt ingevuld door het speelgoed. Hierdoor loopt de ontwikkeling op dit gebied minder snel. Doordat dit soort speelgoed zelf al de geluiden of bewegingen maakt, wordt de creativiteit ingevuld waardoor de fantasie niet of beperkt nodig is tijdens het spelen.

Wanneer kinderen met blokken of ander speelgoed spelen, moet het kind zelf het scenario en functie van speelgoed bepalen. Hierdoor gebruikt het kind meer van zijn of haar fantasie en creatief vermogen waardoor deze hierdoor ook worden bevorderd. Dit kon ik altijd goed zien wanneer de meiden een Elsa-jurk aantrokken, dan kwam er een hele fantasie wereld los.

Het motorische vermogen ontwikkelen

Kinderen die vaker met dit soort educatief speelgoed spelen hebben in de toekomst vele voordelen hiermee vergeleken met kinderen die hier minder mee hebben gespeeld. Ook buiten spelen en ontdekken, dus niet binnen op een tablet YouTube kijken, is belangrijk voor het creatief vermogen. Tijdens het buitenspelen wordt het grove motorische vermogen ook ontwikkeld en bevorderd.

Voorkom verveling

Op langer termijn kan het ervoor zorgen dat een kind alleen maar van pieken blij wordt waardoor een kind ook hierna snel verveeld kan raken van educatief speelgoed waar de mogelijkheden eindeloos zijn, dit komt omdat het kind niet meer weet hoe zij of hij die fantasie zelf moet invullen.

Dit zie ik zelf ook steeds meer bij mijn kinderen, dat ze makkelijk naar de tablet grijpen of er zelfs van alles voor doen zodat ze wat tablettijd mogen krijgen.

Wees alert

Voor de volgende keer, wanneer er speelgoed gekocht wordt, kan ik maar beter het elektronisch speelgoed laten liggen en koop ik iets van blokken of speelsets. Mijn kinderen vinden leerzaam speelgoed gelukkig ook leuk, zoals Lego. Maar het allerleukste nog vinden ze om samen te spelen, met mij of elkaar. Wat zij en ik dan ook graag doen.

Educatief speelgoed Mamameteenblog.nl (1)