Educatief speelgoed: Waarom de keuze zo belangrijk is!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Inhoud

Speelgoed, je kunt er deze tijd van het jaar niet omheen! Wordt je er al een beetje gek van? De brievenbus zit vol met speelgoedfolders, de televisie draait overuren met hun speelgoedreclames en je kinderen jengelen vragen om speelgoed. Yep, het is weer die tijd van het jaar. Speelgoed is niet verkeerd. Iedereen weet dat het juist goed is voor de ontwikkeling van je kind. Maar is AL het speelgoed goed? En waarom is de keuze zo belangrijk voor educatief speelgoed?

educatief-speelgoed-mamameteenblog.nl_
Foto door Vanessa Bucceri op Unsplash

Wat is educatief speelgoed?

Onder educatief speelgoed verstaan we speelgoed waarvan het is ontwikkeld met als functie om de ontwikkeling van kinderen te bevorderen. Elk kind ontwikkeld zich op zijn of haar eigen tempo en dat valt als ouder ook enorm op. Maar maak je geen zorgen want ieder kind begint met het ontwikkelingen van bepaalde vaardigheden op verschillende leeftijden.

Speelgoed is een belangrijke factor in het leven van een kind. Niet alleen besteed een kind enorm veel tijd ermee tijdens de kinderjaren maar ook heeft het enorme impact op de ontwikkeling van een kind. Motorische, sociaal-emotionele en taalvaardige vaardigheden worden vanaf geboorte tot 12 jaar enorm bevorderd. Uit onderzoek komt dat de keuze van het soort speelgoed enorm veel invloed heeft op de mate van ontwikkeling van een kind, maar waarom is de keuze zo belangrijk?

Anders spelen dan vroeger

Is het je al opgevallen dat je kind anders speelt dan jij vroeger deed? Dat kan goed kloppen, want kinderen spelen heel anders nu. Kinderen spelen momenteel met poppen die kunnen praten, het bekijken van YouTube video’s of het spelen van spelletjes op een telefoon of tablet. Maar is dit wel de juiste manier van spelen?

Tijdens het onderzoek werd de impact van elektronisch speelgoed op kinderen gemeten, zowel op kort als lang termijn. Hieruit kwam dat wanneer kinderen in een speelgoed winkel lopen het snelst elektronisch educatief speelgoed kiest. Dit komt door de vele bekende merken waar constant mee wordt geadverteerd en diep in de hersenen van een kind zit. Dit is ook de reden dat speelgoedwinkels hierop anticiperen. Toen tien/twintig jaar geleden de speelgoed nog vol lag met blokken en speelfiguren, moet het je zijn opgevallen dat er nu vooral elektronisch speelgoed in de schappen ligt.

Maar wat voor effect heeft het op de ontwikkeling?

Ook kwam uit het onderzoek dat de creativiteit van kinderen, doordat ze met elektronisch educatief speelgoed spelen zelf wordt ingevuld door het speelgoed. Hierdoor loopt de ontwikkeling op dit gebied minder snel. Doordat dit soort speelgoed zelf al de geluiden of bewegingen maakt, wordt de creativiteit ingevuld waardoor de fantasie niet of beperkt nodig is tijdens het spelen. Wanneer kinderen spelen met blokken of speelfiguren/speelsets moet het kind zelf de gehele scenario en functie van speelgoed bepalen. Hierdoor gebruikt het kind meer van zijn of haar fantasie en creatief vermogen waardoor deze hierdoor ook worden bevorderd.

Kinderen die vaker met dit soort educatief speelgoed spelen hebben vaak in de toekomst vele voordelen hiermee vergeleken met andere die hier niet zoveel mee hebben gespeeld. Ook buiten spelen en ontdekken, dus niet binnen op een tablet YouTube kijken, is enorm belangrijk voor het creatief vermogen. Tijdens het buitenspelen wordt het grove motorische vermogen ook ontwikkeld en bevorderd. Het spelen met blokken en speelsets bevorderd de fijne motorische vaardigheden. Een kind van 4 of 5 jaar zal op dit gebied een enorme ontwikkeling krijgen, dit kan bevorderd worden met educatief speelgoed voor 4 jarige (zie meer informatie). Wanneer kinderen samen spelen met educatief speelgoed waarvan de functie nog moet worden ingevuld zal het kind ook sociaal-emotionele vaardigheden ontwikkelen.

Manier van waardering

Het onderzoek toonde ook aan de manier van waardering minder wordt bij het gebruik van elektronisch educatief speelgoed. Een kind zal in eerste instantie enorm blij zijn (een soort piek van blijheid) met elektronisch speelgoed, dit komt door de vele reclames. Maar een kind zal er eerder mee klaar zijn om de manieren van spelen beperkt zijn doordat de creativiteit al deels wordt ingevuld. Op lang termijn kan het ervoor zorgen dat een kind alleen maar van pieken blij wordt waardoor een kind ook hierna snel verveeld kan raken van educatief speelgoed waar de mogelijkheden eindeloos zijn, dit komt omdat het kind niet meer weet hoe zij of hij die fantasie zelf moet invullen. Dit zie ik zelf ook steeds meer bij kinderen dat ze heel graag naar de tablet grijpen of zelfs alles ervoor doen zodat ze wat tablettijd mogen krijgen.

Wees alert

Dus wees alert op wat je koopt voor een kind. Laat de volgende keer maar het elektronisch speelgoed liggen en koop iets van blokken of speelsets. Wilt u nu meer weten over de specifieke vaardigheden per leeftijd of gewoon in het algemeen meer over educatief speelgoed, educatieve-speelgoed.nl verleent de meest up-to-date informatie over educatief speelgoed.

Bronnen:

  • Levin, D.E. (1996) Endangered Play, Endangered Development: a constructivist view of the role of play in development and learning, in A. Philips (Ed.) Playing for Keeps, pp. 73-88 & 168-171. St Paul, MN: Redleaf Press.
  • Levin, D.E. (1998) Remote Control Childhood? Combating the Hazards of Media Culture. Washington, DC: National Association for the Education of Young Children.
  • DIANE E. LEVIN & BARBARA ROSENQUEST Wheelock College, The Increasing Role of  Electronic Toys in the  Lives of Infants and Toddlers:  should we be concerned?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief voor fijne duurzame tips en inspiratie!

Wij verwerken je gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Plaats een reactie

Ook deze site gebruikt cookies voor een prettig gebruik.