Televisie en internetgebruik | Welke regels hebben wij in huis?

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 28 maart 2024 by Barbara

Onze kinderen zijn gek op internet en tv. Wanneer we de televisie en internetgebruik niet in de gaten houden, zitten ze makkelijk de hele dag achter een beeldscherm. Het is opvallend hoe onze jongste vanaf heel klein al de code van papa’s telefoon weet en hoe handig hij en de meisjes gebruik maken van het internet. Ook televisie kijken staat in de lijst van favoriete bezigheden van de kinderen. Het is 1 van de belangrijkste redenen dat we nog geen Netflix hebben. Het gevolg zou zijn dat ze denk ik vergroeien met het beeldscherm.

Televisie en internetgebruik mamameteenblog.nl

Waarom regels voor televisie en internetgebruik?

Dit is de reden waarom wij regels hebben over het televisie kijken. Dit vinden de kinderen natuurlijk niet leuk, want waarom mogen ze geen televisie/ tablet kijken? Wat is er nou zo slecht aan?

Waarom televisie kijken op jonge leeftijd slecht is?

Uit wetenschappelijk onderzoek oa gepubliceerd op Wetenschap.infonu.nl blijkt dat er een verband is tussen jonge kinderen die veel tv kijken en hun latere gezondheid en schoolprestaties.

Naar aanleiding van het onderzoek van Linda Pagani, hoogleraar psycho-educatie aan de Universiteit van Montreal en onderzoeker aan het Universitair Medisch Centrum Sainte-Justine in Montreal, Canada, zijn er meerdere gevolgen voor televisiekijken bij jonge kinderen.

Bij dit onderzoek werden gegevens verzameld over de schoolprestaties, de psychosociale gezondheid en gewoonten en de body mass index (BMI) van de kinderen met 29 maanden en bij 53 maanden.

Schoolprestaties

De prestaties van de kinderen uit het onderzoek op school een stuk lager dan bij leeftijdgenoten waar minder televisie wordt gekeken.

De Psychosociale gezondheid en gewoonten

Op terreinen als de psychosociale gezondheid en gewoonte werden negatieve effecten gesignaleerd.

Overgewicht

In het onderzoek kwam ook naar voren dat wanneer op jonge leeftijd veel televisie wordt gekeken de kinderen te weinig bewegen, meer dranken drinken met meer suikers erin dronken en dat ze meer junkfood eten, zoals chips etc. Met als gevolg dat deze groep kinderen meer overgewicht heeft.

Bron:

Het volledige onderzoek en meer je hier teruglezen:


1. https://kairos-kr.nl/2008%2002%2023%20Totale%20tekst%20voor%20op%20site.pdf
2. Pagani L, et al “Prospective associations between early childhood television exposure and academic, psychosocial, and physical well-being by middle childhood” Arch Pediatr Adolesc Med 2010; 164: 425-31.
3. Childhood Obesity: It’s Not the Amount of tv, It’s the Number of Junk Food Commercials; https://www.sciencedaily.com/releases/2010/02/100209095753.htm?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+sciencedaily+%28ScienceDaily%3A+Latest+Science+News%29

Tips en trucs om minder televisie en tablet te kijken

Daar het niet haalbaar is om beeldscherm gebruik helemaal te verbieden, tenzij we de televisie en tablets de deur uitdoen, hebben wij twee regels opgesteld.

Belangrijk: Lees hier alles over cyberpesten. 

De eerste regel is dat ze per dag maar een half uur op de tablet mogen. En op woensdag en op zaterdag maar een uurtje tv mogen kijken. Dit alles mag niet tijdens het eten, ook niet voor ons volwassenen.

De tweede regel is dat zondag tabletdag is. Dit betekent dat ze de hele dag tablet mogen kijken incl. 1 de lunch. Het grappige is, dat ze het helemaal vergeten en dat ze eind van de dag ineens roepen dat ze ‘recht’ hebben op tablet kijken. Ik bezie die laatste vraag als een bevestiging dat mijn kind nog geen psychosociale achterstand aan het ontwikkelen is. #grapje

Praktijk ervaring

Nu is natuurlijk de vraag of het werkt?
We zijn in deze regels natuurlijk af en toe best wat flexibel. Maar zoals mijn middelste dochter wel eens probeert: ze kunnen de half uurtjes niet sparen en nee, we verplaatsen de tabletdag niet naar maandag.

Hier in Suriname hanteren we dezelfde regels, maar het is opvallend dat er veel minder televisie wordt gekeken. Dat komt waarschijnlijk dat bijna alle programma’s in het Engels zijn. Daarnaast hebben we hier geen ongelimiteerde internet en dat maakt ook het tabletgebruik minder interessant.

Ze vragen er niet eens naar! Het gevolg is dat ze daardoor wel veel meer samen spelen. Leeftijd valt dan weg en ze verzinnen de leukste spelletjes om te spelen. Fantasie komen ze duidelijk niet te kort. Op dit moment spelen ze trouwens ontdekkingsreiziger. Zo leuk om te zien!

Conclusie van de regels van de televisie en internetgebruik

We zijn blij met onze regels voor het kijken van televisie kijken en het tabletgebruik. Het werkt voor ons en de kinderen heel goed!
Verder hopen we dat het minder gebruik van televisiezender tablet zich voortzet, dan kijken ze nog minder en dat televisie en internetgebruik kunnen we alleen maar toejuichen!

Lees ook:

2 gedachten over “Televisie en internetgebruik | Welke regels hebben wij in huis?”

  1. Heel goed dat je het tv kijken beperkt. Dat doen we hier ook al hebben we wel Netflix. Aan tafel hier ook geen tv en zo vaak mogelijk buiten spelen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie