Cyberpesten bij kinderen | Wat is kun je er tegen doen?

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Last Updated on 21 november 2022 by Barbara

Na veel wikken en wegen (en een beetje gezeur) was het zo ver, onze dochter kreeg een smartphone. Met een tweedehands model en een Sim-only maakte ze haar entree op het wereldwijde web. En dat ging minder vanzelfsprekend dan we hadden verwacht. Want hoe maak je je kind veilig wegwijs in de digitale wereld? Hoe leg je uit wat de gedragsregels zijn op social media en hoe je omgaat met cyberpesten?

Cyberpesten bij kinderen, wat is het en wat kun je doen om je kinderen te beschermen? Lees hier de tips en trucs.
mamameteenblog.nl
#cyberpesten #pesten #opvoeden #smartphone

Abonnement met telefoon of Sim Only

Nu de knoop was doorgehakt en er een mobiele telefoon voor onze dochter aangeschaft werd, moest er ook besloten worden of er een abonnement of een SimOnly gekocht werd. Het voordeel van een Sim Only is dat er een duidelijke grens zit aan het gebruik van internet of bellen. En dat je ook de mogelijkheid hebt om een maandelijks opzegbaar abonnement te kiezen. Bij het kiezen voor een abonnement met telefoon, waarbij de telefoon 250 euro of duurder is, registreert het Bureau Kredietregistratie (BRK) het bedrag van je telefoon als lening. Het BKR houdt in een persoonlijk dossier al jouw afgesloten leningen bij. Voor ons op dit moment niet wenselijk.

De keus van de Sim Only past voor nu het beste bij ons. Zeker omdat het ook voor onze dochter ook nieuw is om een smartphone tot haar beschikking te hebben. Eerst haar maar eens op een goede manier wegwijs maken op het internet.

Gedragsregels op het internet

Op Wikipedia kun je de 10 geboden van het internet of te wel de Nettiquette lezen. Grappig om een keer te lezen, maar voor de meeste niet echt verrassend. Tenslotte is het niet heel anders als in het echte leven. En als volwassenen weten we ook allemaal dat er gevaren zijn op het internet en dat we veilig met onze persoonlijk gegevens moeten omgaan. Iets waarvan ik merk dat ik mijn dochter ook echt moet leren wat deze veiligheid inhoud, want van nature ziet ze deze gevaren echt niet. En daarnaast is er ook een ander belangrijk onderwerp wat we met haar bespreken en dat is cyberpesten.

Wat is Cyberpesten?

Cyberpesten is een onderwerp wat we steeds vaker terugzien in de media. Maar wat is cyberpesten precies? Het is een manier van pesten die nog niet zo lang bestaat en bij alle leeftijden die online actief zijn gebeurt. Meestal gebeurt het pesten via de mobiele telefoon of via internet. Denk aan hierbij aan dreigende berichtjes via WhatsApp of andere social Media. Hierdoor is het ook minder zichtbaar als het pesten in het ‘echte leven’, omdat het veel anoniemer kan.

Misschien valt het bij jou wel mee en is het nog niet voorgekomen in je directe omgeving? Nee, eerlijk gezegd bij mij ook niet, toch gebeurt het veel vaker gebeurt dan ik dacht. De cijfers geven aan dat ruim 10 procent van de leerlingen(jongens en meisjes) in groep 8 van de basisschool in 2016 heeft aangegeven in de afgelopen maanden gepest te zijn. Actuelere cijfers kon ik niet zo snel vinden, maar ik vond dit best een hoog percentage.

En ik besefte dat er dus best een reële kans is dat mijn dochter hiermee in aanraking komt. En dat maakt ook dat ik nog meer besef hoe goed is om haar uit te leggen wat het is, waarom het gebeurt en wat je kunt doen om het te voorkomen.

Zie in het filmpje hieronder welke vormen het kan aannemen!

De gevolgen van cyberpesten zijn groter dan bij het ‘gewone’ pesten. Want je kunt je als kind moeilijker verdedigen, het is een publieke vernedering omdat iedereen het kan lezen en het blijft heel lang actief omdat het lastig is om iets van internet te verwijderen. Voorkomen is dus beter dan genezen!

Gevolgen cyberpesten

Zoals gezegd de gevolgen kunnen heftiger zijn dan je misschien zou vermoeden. Zowel op emotioneel vlak (depressieve gevoelens, gevoelens van minderwaardigheid, onzekerheid, eenzaamheid en angsten), sociaal vlak (afzondering en moeilijk andere mensen meer vertrouwen) en op fysiek vlak (stressklachten of eetstoornissen) kunnen er symptomen ontstaan.

Voor ons ouders dus goed om op letten op signalen bij onze kinderen die zouden kunnen duiden op een situatie van cyberpesten. Zodat als het gebeurt je er zo snel mogelijk bij wilt zijn.

Waarom cyberpesten

Maar voordat we spreken wat je eraan kunt doen, is het goed om te weten wat de redenen kunnen zijn van het cyberpesten. Met een oorzaak is het ook makkelijker om de grootte van het probleem in te schatten en een eventuele oplossing te vinden.

De redenen dat iemand een cyberpester kan worden is bijvoorbeeld omdat de persoon zelf niet lekker in zijn vel kan zitten of misschien zelf ervaring heeft met gepest te worden. Ook aandacht vragen of jaloezie zijn beweegredenen om te gaan pesten.

Verveling, vergelding voor een bepaalde situatie of dat het een prettig gevoel van macht/ controle kan geven over andere personen kunnen ook motivaties van een pester zijn.

En geen deze oorzaken praten het cyberpesten goed, maar kan wel inzichtelijk maken waar je de oplossing moet zoeken.

Wat kun je doen tegen cyberpesten

Dus wat kun je doen om cyberpesten te voorkomen? Bespreek de onderstaande tips met je kinderen. Deze tips helpen bij het voorkomen van het cyberpesten, maar ook om het cyberpesten aan te pakken.

  • Reageer NOOIT op de vervelende berichten die je ontvangt.
  • Geef NOOIT je adres, achternaam en/of telefoonnummer.
  • Gebruik ALTIJD een nickname (schuilnaam)
  • Bewaar ALTIJD de berichten, zodat deze als bewijs kunnen worden aangeboden.
  • Reageer NOOIT op een nummer dat niet wordt herkent.
  • Chat alleen als men de ander kan blokkeren.
  • Houdt ALTIJD inlognamen en wachtwoorden geheim.
  • In het uiterste geval: Verander het nummer en geef het nieuwe nummer ALLEEN aan betrouwbare mensen.
  • Meld het cyberpesten op school en in de klas en meld je aan via het formulier van Pesten.nl.
  • Via Pesten.nl krijg je informatie en tips wat je nog meer kunt doen en kun je bij verschillende organisaties terecht voor extra bijstand.
  • Doe aangifte bij de politie indien nodig.

Wat kun je als ouder doen?

Als ouders hebben wij al een paar regels thuis opgesteld met betrekking tot het social media, bijvoorbeeld dat ze zich niet bij verschillende onnodige app-groepen aansluiten en zeker niet als er mensen in zitten die je niet kent.

Daarnaast mag ze niet zonder onze toestemming een foto of filmpje delen van zichzelf op social media. En helemaal geen filmpjes van andere mensen of bekenden. Ook hebben wij een Google app family link account. Hierop zien we precies welke apps ze veel gebruikt en hoe lang ze hierop zit. Via deze app kun je daar ook grenzen in aangeven. Tot nu toe ervaren we deze app als zeer prettig en een echte aanrader.

Online kwam ik ook de volgende handige tips tegen mocht je als ouder met Cyberpesten in aanraking komen.

  • Wanneer je kind wordt gepest, blijf dan rustig. Zorg dat je kind zich veilig voelt om zijn verhaal bij jou kwijt te kunnen.
  • Geef aan dat je kind zich niet schuldig hoeft te voelen.
  • Verbied het internetgebruik niet.
  • Neem je kind serieus maar kijk ook of de zorgen terecht zijn. Misschien is het bericht niet speciaal voor jouw kind bedoeld of is het niet kwetsend bedoeld.
  • Probeer samen met je kind het zelfvertrouwen en de weerbaarheid te vergroten.
  • Ook als je kind zelf de pester is, is het belangrijk om hierbij te steunen en hier serieus mee om te gaan. Er is in dit geval extra hulp beschikbaar via verschillende organisaties en stichtingen online.

Voorkomen of genezen?

Voorkomen is in alle gevallen altijd beter dan genezen, nietwaar? Vandaar dat we met onze kinderen regelmatig de leuke dingen van het internet delen, maar we ook de verantwoordelijkheden bespreken van het actief zijn op het internet bespreken.

Spreken jullie vaak met jullie kinderen over het internet en cyberpesten?

Artikel bevat afbeeldingen van Shutterstock/ Yakobchuk Viacheslav

Plaats een reactie