Een mobiele telefoon

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 7 augustus 2023 by Barbara

Het is woensdagmiddag en we zitten lekker te lunchen aan tafel. Er is gezellig een vriendinnetje mee van school en boven ons broodje ei kletsen we heel wat af met elkaar. Weet je wat ik ga vragen voor mijn rapport, zegt het vriendinnetje, een mobiele telefoon! O, echt waar, zeg ik en tegenover mij zie ik mijn oudste dochter ineens rechtop aan tafel zitten met oren als schoteltjes, meeluisterend naar dit geweldig interessante onderwerp, want dit is een hot item bij ons thuis. Net als: ‘mag ik een eigen sleutel?’ en ‘mag ik alléén naar huis fietsen van school?’.

een mobiele telefoon mamameteenblog.nl

Een mobiele telefoon voor een dame met een mening

Anyway, de telefoon dus. Wat voor telefoon zou je willen dan, even polsen dacht ik zo. Nou, zegt ze, ik wil wel een Samsung.

Ja, zegt ze, mijn moeder heeft nog een Samsung liggen, maar dat is met van die drukknopjes en ik vind dat niet zo leuk. Nee, ik ben meer van het nieuwe soort. Zozo, een dame met een eigen mening.

Ja, roept mijn dochter ineens, helemaal gelukkig dat ze een bondgenoot heeft gevonden, ik wil wel een Samsung III! Triomfantelijk kijkt ze de tafel rond of iedereen wel gezien en gehoord heeft dat ze ook een mening heeft en dat die ook gehoord mag worden. Ik kijk haar aan en glimlach en zeg, ja meis, ik heb je gehoord. De dames keuvelen even verder over mobiele telefoons en wie wat heeft.

Een retourticket naar Thailand

Ach, zegt het vriendinnetje, ik hoef niet de nieuwste, ik wil gewoon een Samsung IV. Met een uitgestreken gezicht kijkt ze me aan, ik moet een beetje grinniken, maar hou dit nog net binnen. Hoe duur zijn die telefoons dan? Vraag ik haar.

O, zegt ze, 444 euro. Dat is wel een hoop geld, zeg ik, daar kun je bijna een retourticket voor kopen naar Thailand. Mijn dochter schikt ervan, Thailand is wel heel ver, zegt ze. Hoelang kun je dan naar Thailand, vraagt ze voor de zekerheid. O, zeg ik, heel lang! Het vriendinnetje is er al over uit, ze hoeft niet naar Thailand, een mobiele telefoon, dat is het!

De feiten

Ik laat de feiten even inzinken en begin over het onderhoud van een telefoon. Want wat als je hem kwijtraakt? O, dan bel ik mijzelf, is het antwoord. Oké, dat is een goede oplossing. En als je hem per ongeluk laat vallen? Ja, dat is niet handig, dat moet je niet doen, krijg ik terug als antwoord. Dat klopt inderdaad ook. En wat wil je dan doen met een telefoon? Stomme vraag natuurlijk, want als antwoord krijg ik: nou hetzelfde wat jullie doen. Eh, nou oké dan.

De concentratie ebt een beetje weg en in overleg willen ze lekker op hun kamer spelen. Al keuvelend als bondgenoten gaan ze de trap op naar boven. Tijd om te beoordelen voor mijzelf. Want oef, eerlijk gezegd had ik gedacht dat ik dit soort gesprekken nog lang niet hoefde te voeren. Nou ja, niet voordat  de middelbare school in zicht kwam. Lekker naïef blijkbaar.

Gelukkig ken ik de moeder heel goed van het vriendinnetje en weet ik hoe ze tegenover mobiele telefoons staat. Misschien kunnen we samen als bondgenoten nog wat tegengas geven en nemen ze nog een jaartje genoegen met een speelgoedtelefoon, een setje nepsleutels en haal ik haar nog even lekker op van school. Want acht jaar vind ik echt nog vééls te jong voor al dat grote-kinderen-gedoe. Dat doen we later wel.

Of ben ik te naïef?

Note*: De foto is passend voor het onderwerp van het blogje, maar dit is geen foto van mijn dochters noch van iemand die ik ken, maar via een site met vrije afbeeldingen verkregen.

4 gedachten over “Een mobiele telefoon”

 1. Hoi Barbara, wat een leuke blog! Op Squla proberen we een community op te starten waar ouders dit soort onderwerpen kunnen bespreken. Ik ben erg benieuwd of je dochter het voor elkaar heeft gekregen om toch een mobiel te krijgen en hoe je nu denkt over een mobiele telefoon op een jonge leeftijd. Zou je over dit onderwerp een berichtje willen achterlaten op Squla Community om onze community op gang te brengen? Hier zou je ons en andere moeders erg mee helpen!

  Beantwoorden
 2. Vanaf het moment dat ze alleen verder weg van huis zijn zou ik zeggen. Dus als ze zelf naar een sportclub fietsen, of als ze naar de middelbare school gaan. Maar iedereen moet dat natuurlijk zelf bepalen.

  Beantwoorden
 3. Hoe oud zijn ze? Vanaf groep 7 doen smartphones vaak wel hun intrede. Maar je kunt prima voor zo’n 90 euro een iPhone 4 of zo op marktplaats halen.

  Het nieuwste model is beslist niet nodig.

  Beantwoorden
 4. Wat een leuk verhaal. De middag gaat zo om met “grote mensen” gesprekken. En hoe kun je zo’n gesprek in een andere richting keren? Daar moet je eerst een cursus volgen, haha, met zo’n wijsneus!

  Beantwoorden

Plaats een reactie