Last Updated on 16 augustus 2024 by Barbara
Voor de maand januari heb ik dit heerlijke, gezonde visrecept: dorade uit de oven. De dorade is een vis die heel veelzijdig is en dan op veel verschillende manieren te bereiden is. De vis is ongeveer 25 centimeter groot en je hebt zeker genoeg aan 1 vis per volwassen persoon. De vis is makkelijk zelf schoon te maken, maar beter is het om het door de visboer te laten doen. Ik koop zelf mijn vis op de Haagse markt, wat op zich al een aanrader is om een keer naar toe te gaan, hier ligt de vis mooi uitgestald en kun je goed zien of de vis vers is.
Inhoud
De Vis Dorade
Eerst wat meer info over de Dorade. De vis een familielid van de zeebrasems en valt onder de halfvette vissen. Er zijn drie soorten dorades. Je hebt de Dorade Grise, die ook wel de zeekarper wordt genoemd. Daarnaast heb je de Dorade Rose, die beter bekend staat als de goudbrasem. Deze vis is iets losser van structuur. Tot slot heb je de Dorade Royal. Deze vissen worden in het Middellandse Zeegebied gevangen. De vis wordt het hele jaar door aangevoerd en is dus makkelijk verkrijgbaar het hele jaar door.
De dorade is op veel verschillende manieren te bereiden, zoals bakken (in de oven of pan) of grillen(op de barbecue of grillpan). Het visrecept voor dorade wat ik hier geef, is een mooie basis die je zowel in de oven als op de barbecue kunt gebruiken. Ik ben zelf nogal enthousiast over dit recept, het is namelijk echt heel lekker en ook nog eens makkelijk.
Het Visrecept: Dorade uit de oven
- Bereidingstijd: 30 minuten
- Oventijd (200 ºc): 30 minuten
Benodigdheden:
- ovenschaal
- grillplaat
Ingrediënten:
- Dorade (1 per persoon)
- Olijfolie
- Grof zeezout
- Citroen
- Peterselie, vers
- Munt, vers
- Koriander, vers
Bereiding:
- Maak de vis schoon, zover dat nog nodig is. Hier volgt een filmpje, mocht je wat extra info nodig hebben.
- Snijd de huid aan beiden kanten 3 x schuin in. En wrijf de vis in met het grove zeezout en olijfolie.
- De citroen doormidden snijden en knijp de ene helft van de citroen uit boven de vis en snijd de andere helft in plakjes.
- Vul de vis met de verse kruiden en met de citroen.
- Leg de vis in de ovenschaal en braad de vis in de oven voor 30 minuten.
Dorade in de grillpan
Mocht je deze vis willen bereiden op de grill/ grillplaat of op de barbecue dan kun je de dorade na de bereiding in de folie wikkelen. Leg de vis in de grillpan of de barbecue voor ongeveer 20-25 minuten.
Tip:
Een echte topper om deze vis mee te combineren is met deze lekkere rijstsalade.
Eet smakelijk!
Daarnaast kun je me volgen op Facebook, Twitter of Instagram
Meer inspiratie nodig voor een lekker recept:
- Zuurdesembrood bakken bij warm weer of in de tropen | Het recept
- Zo maak je de lekkere, gezonde gerechten voor jouw kind! [TIPS]
- Recept voor een heerlijke vegan sinaasappelbananencake
- Met deze 5 tips krijg je weer een schone barbecue
- Wanneer kies je voor rood, en wanneer voor wit?
- Een kookboek schrijven? Zó doe je dat!
Prachtige foto’s, krijg er trek van!
Dank je wel, het is ook erg lekker 😉