Tips om me-time en ruimte te creëren in een druk leven

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 7 juni 2023 by Barbara

tips-me-time-in-een-druk-leven-mamameteenblog.nl_

Al sippend aan mijn kopje thee bedenk ik mij hoe de afgelopen 2 jaar zijn gegaan. Wat een vreemde tijd is het geweest. Met veel onrust en chaos, maar ook met veel nieuwe inzichten. Er is veel veranderd afgelopen tijd. Sommige dingen tijdelijk en andere permanent. Behalve dat onze emigratieplannen in de war zijn gegooid is, lijken zekerheden thuis ook in de war te zijn geweest. Manlief werkte grotendeels thuis, en onze oudste is nu een tweedeklasser op de middelbare. De andere twee kids op de basisschool hebben al een paar keer een periode thuisonderwijs gehad. Eigenlijk was en is er niet meer een vast schema waar op te bouwen is en was.

De eerste maanden was ik eigenlijk alleen maar brandjes aan het blussen en achter iedereen (kids en manlief) aan het rennen. Ook voor hun was het verwarrend en nieuw. Thuisonderwijs voor 3 kids, manlief thuiswerkend en ook Mamameteenblog draaiend houden. En dan heb ik alleen nog maar een paar van de prio’s genoemd, want er zijn nog zoveel meer zaken die mijn aandacht vroegen. Sommige met een naam, maar ook onnoemlijk veel klusjes zonder naam.

Wanneer manlief mij hoorde zuchten van de drukte en vroeg waarom ik het dan zo druk had of heb, kon ik al die klusjes niet eens benoemen. Ze waren altijd vanzelfsprekend en prettig onzichtbaar voor iedereen. Maar nu kregen ze een hoofdrol in mijn brein, omdat ik er niet aan toe kwam.

Meer overzicht, meer grip?

Toch lijkt het weer wat makkelijker te gaan, omdat het zo is of omdat ik er aan gewend begin te raken. Mijn idee was en is om in de komende tijd mijn agenda beter te plannen. Overzichtelijker maken door het in mijn agenda te schrijven. Door na te denken hoeveel tijd het huishouden bijvoorbeeld kost in een week en dat dan in stukjes te hakken en in te plannen. Bijvoorbeeld elke dag een uur het huishouden. Zo lijkt het alsof ik meer grip krijg. Geen idee of het werkt, maar het is een begin. Van daaruit kan ik dan de rest weer plannen. Tenslotte is elke week en dag anders.

Mijn 5 regels voor meer houvast en me-time

Ook heb ik mijn 5 regels om aan de dag structuur te geven weer even afgestoft en op de koelkast gehangen.

 • Gezond eten
 • Drink genoeg water en /of thee
 • Genoeg slapen
 • Genoeg bewegen
 • En mentale zorg of ontspanning

Deze 5 richtlijnen zorgen dat ik goed voor mijzelf zorg. En ik kan ze zo uitgebreid en gezellig maken als ik wil of als kan. Maar zodra ik deze regels voor mijzelf laat varen, merk ik dat ik onrustig en moe word.

Het liefst ga ik er dan even uit. Dat is voor mij de ultieme me-time. Een dagje of een nachtje. Zeker nu dat weer kan. Met manlief of met een vriendin. Heerlijk! Voor een nachtje weg is een hotel aan de kust altijd fijn en anders een hotel met wellness. Een van mijn favoriete uitjes is toch wel een naar wellness centrum met een fijne massage. Zodra ik hier tijd voor inplan kan ik mij er al zo op verheugen. En daarna voel ik mij altijd echt opgeladen.
Maar als het even niet lukt met de planning om er tussenuit te gaan, heb ik een eigen me-time kit opgesteld. Een lijstje met kleine geluksmomentjes of bezigheden waar ik blij van word. Waar ik even tot mijzelf kan komen of mijn hoofd even kan ontspannen.
Op drukke dagen dwing ik mij dan om minimaal 30 minuten aan mijzelf te geven.

Mijn persoonlijke me-time lijstje

Mijn me-time lijstje moet aan paar voorwaarden voldoen. Het moet binnen straal van een kilometer van mijn huis uitvoerbaar zijn. Het is iets wat ik alleen moet doen. Het moet direct uitvoerbaar zijn en het mag niet doelloos internetten zijn of social media.
Ik bedenk mij ’s morgens al wanneer ik eventueel wat tijd kan inzetten en waar ik dan zin heb, afhankelijk van de tijd die er is.

Oké, dan nu de lijst!

 • Tasje gevuld met lekkere producten voor een Mini-Spa 30 minuten in de badkamer.
  Voorbereiding: Vul een toilettas met nagellak, gezichtsmaskertje, haar maskertje, bruisbal voor in bad of een fijne douchegel.
 • Dertig minuten muziek luisteren of een podcast met mijn koptelefoon op
  Maak een playlist in je favoriete muziek of podcast app. Bijvoorbeeld Spotify.
 • Heerlijk kopje thee of koffie drinken op je favoriete plek in huis, deze is ook goed te combineren met alle andere me-time momentjes.
  Voorbereiding: zorg dat je favoriete thee of koffie in huis hebt.
 • Even langs de pluktuin voor een mooi boeket
  Voorbereiding: Eigenlijk niet nodig, zelfs met regen is het een feestje in de pluktuin, moeten er trouwens wel bloemen staan.
 • Een half uurtje een goed boek luisteren of lezen met een headset.
  Voorbereiding: Zorg dat er een boek binnen handbereik ligt.
 • Dertig minuten buiten wandelen
  Voorbereiding: Weet welke routes er zijn om in 30 minuten te wandelen.
  En eventueel met oordopjes een Spotifyplaylist of podcast luisteren.
 • Een nieuw recept uitproberen
  Voorbereiding: Zorg dat alle ingrediënten in huis zijn van een eventueel recept dat ik wil maken.
 • Een feelgood movie of serie kijken op bed met mijn tablet.
  Voorbereiding: Zorg dat mijn tablet is opgeladen
 • Een tekening maken in Procreate (voor de digitale tekenaars onder ons een echte aanrader)
  Voorbereiding: Zorg dat mijn tablet is opgeladen en mijn Apple Pencil
 • Mijn planten of moestuin verzorgen (op mijn Instagramaccount zie je wel eens wat voorbijkomen)
  Voorbereiding: Geen

Tot zover mijn me-time lijstje! Ik vul het lijstje aan met leuke ideeën of haal er ideetjes vanaf die ik uiteindelijk nooit doe. Ik zorg wel dat er niet meer dan 10 mogelijkheden op staan om het overzichtelijk te houden en de keuze niet te moeilijk te maken.

Zorgen voor jezelf

De bovenstaande manieren helpen mij om goed voor mezelf te zorgen, en zo kan ook weer beter voor anderen zorgen. Daarnaast maakt het de dag nog een beetje leuker.

En heb je het artikel al gelezen over de relaxfauteuil? Klinkt ook ontspannen, toch?

Hoe zorg jij dat je het leuk voor jezelf houdt in onrustige tijden?

Tips om me-time en ruimte te creëren Mamameteenblog.nl


Plaats een reactie