Tips voor het kopen van een headset voor kinderen

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 2 mei 2022 by Barbara

Fijn die tablets en mobieltjes in huis. Zo kun je af en toe een beetje rust afdwingen bij je koters en kunnen zij op deze manier fijn een filmpje kijken op een tablet of smartphone. Maar, en dit is een hele grote, maar kan dat geluid uit! Alsjeblieft! Na 2 minuten een gillende Spongebob of iets dergelijks word ik lichtelijk neurotisch. Hoe ideaal is het om hier een koptelefoon voor aan te schaffen, maar hoe vind je nu een goede koptelefoon die geschikt is voor kinderen? Waar moet je op letten? En niet onbelangrijk, hoe bescherm je het gehoor van je kinderen? Hoe handig zijn deze tips voor het kopen van een headset voor kinderen.

Tips voor het kopen van een headset voor kinderen mamameteenblog

Typen Headsets

Tegenwoordig zijn er veel verschillende types koptelefoon die je kunt aanschaffen voor je kind. Belangrijk is om je af te vragen voor welk doel je hem wilt aanschaffen. Is het voor het sporten, voor het gamen of is het alleen bedoeld om zo nu en dan een filmpje te kijken, thuis of op vakantie? Je kunt je keuze namelijk precies daarop aanpassen. Bekijk hier alle modellen en types headsets. Hierna leg ik uit waar je op kunt letten bij het maken van je keuze.

Decibel

Het is de belangrijkste factor om rekening mee te houden bij het kopen van een koptelefoon voor je kind, de volumeregelaar. Deze beschermt het gehoor van je kind. Wettelijk is de norm vastgesteld op 85 decibel, deze norm geldt voor volwassenen. De oren van een kind zijn echter veel gevoeliger, daarom is het goed deze norm bij kinderen te verlagen. Helaas kun je als ouder niet of nauwelijks controleren wat het volume is dat bij een headset op dat moment ingesteld staat. Het is dan ook handig om een model te kiezen dat het volume kan limiteren tot een bepaald maximaal aantal decibel.

Houd er als ouder rekening mee dat voor kinderen oordopjes altijd worden ontraden, het advies is namelijk om de geluidsbron niet te dicht te houden bij de gevoelige delen van het oor en dat geldt dus zeker voor kinderen. Door oordopjes te gebruiken is de kans op mogelijke gehoorschade namelijk veel groter.

Ook interessant in dat kader: zie ook mijn eerdere blog over het gebruik van media bij jonge kinderen. 

Draadloze Headset

Bij kinderen is het fijn om een draadloze headset te hebben. Niet alleen mijd je het risico van draden die een kind kunnen hinderen en in het ergste geval zelfs kunnen wurgen. Handig om mee te nemen in de overweging voor een draadloze headset is vooral hier het doel waarvoor hij gekocht wordt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan actieve games of bij het hardlopen, waarbij draden in de weg kunnen zitten.

Een nadeel kan zijn dat er wel een beperking in de afstand  zit tussen het device en de draadloze koptelefoon.

Volumeregelaar

Hoe belangrijk het is om een volumeregelaar op je koptelefoon te hebben is hiervoor besproken. Dit om te voorkomen dat een headset het gehoor zou kunnen beschadigen. Voor verschillende modellen kun je de site van headset-verkoper.nl bekijken.

Gewicht

Er is een verschil in gewicht tussen een headset voor een volwassen persoon of een kind. Het is voor een kind veel comfortabeler om een lichtere koptelefoon te dragen. Bij een te zwaar model kunnen vermoeidheid en nekklachten optreden.

Comfort

Voor een goed comfort is niet alleen het gewicht van belang, maar ook de mogelijkheid tot het aanpassen van de hoofdband van een headset. Deze kan dan ook een tijdje met je kind “meegroeien” en is daardoor duurzamer.

Afmetingen

De afmetingen van de headsets zijn handig voor de gebruiksvriendelijkheid. Denk hierbij aan de verstelbare band, maar ook aan de grootte van de on-ear modellen.

Aantrekkelijkheid

Bij het uitzoeken van een headset is het van belang, tenminste bij mijn kinderen, dat deze er ook een beetje leuk uitziet. De kleur en afbeelding heeft veel waarde bij het uitzoeken van een model.

Conclusie voor het kopen van een headset voor je kind

Er zijn verschillende modellen beschikbaar die speciaal ontworpen zijn voor kinderen. Bij het uitzoeken van eentje voor je kind is het belangrijk om rekening te houden met de volgende punten: volumeregelaar, draadloze uitvoering, gewicht, comfort, afmetingen en, ook niet onbelangrijk, de aantrekkelijkheid van het design voor je kind. Koptelefoons zijn kortom ideale accessoires in de wereld van vandaag die ons ouders én kinderen veel gemak kunnen opleveren.

Heel veel succes bij het uitzoeken van de juiste headset voor je kind!

1 gedachte over “Tips voor het kopen van een headset voor kinderen”

Plaats een reactie