Last Updated on 16 augustus 2024 by Barbara
Het is pas januari en ik vergeet dan vaak dat de echte winter nog moet beginnen. Want in mijn hoofd ben ik dan al plannen aan het maken voor de moestuin en dus met de tuin! Heerlijk! Het trekt me echt een beetje de donkere, koude dagen door. Intussen zijn we ook aan het kijken hoe we de tuin een beetje kunnen aanpassen naar een meer duurzame tuin.
Wat kan er anders, wat kan er aangepast worden of moet vervangen worden voor een duurzamer exemplaar?
Vaak is hier nog een grote slag in te slaan en zijn er veel manieren om hier aanpassingen in aan te brengen
Zo hebben we vorig jaar een lijstje gemaakt met punten die we wilden aanpakken.
Hieronder deel ik ons lijstje, misschien kan ik jou ook inspireren en heb je meteen wat inspiratie of tips, wanneer jullie de tuin willen verduurzamen.
Inhoud
Koop een loungeset of tuinmeubels die lang mee gaan
Toen we hier een aantal jaar geleden naartoe verhuisde, waren de aanschaf van tuinmeubelen en een fijne zitplek de eerste grote aankopen voor onze tuin. We kochten een houten tuintafel en een mooie loungeset. En na al die jaren is de loungeset nog steeds mooi.
Afgelopen maand hebben we wel nieuwe loungekussens gekocht, want die waren na 10 jaar (!) een beetje versleten.
De loungekussens die bij deze sets horen kun je vaak jaren later nog los verkrijgen en gaan heel lang mee (zeker 10 jaar zonder kleine kinderen die erop springen).
Goed onderhoud van je tuinmeubelen is natuurlijk ook belangrijk.
Door deze in de winter goed af te dekken met een afdekhoes, beschut zetten of binnen te zetten en niet te laten drogen in de felle zon blijft het veel langer mooi
Onderhoud de set door het goed schoon te houden en zo nodig regelmatig te behandelen met olie, verf of was, dan heb je er het langst plezier van.
Gebruik minder water in een duurzame tuin
Het eerstvolgende wat er op het lijstje stond is een regenton. En die staat er nu! Met de moestuin is het gewoon erg prettig om de plantjes regenwater te kunnen geven.
Ook zet ik vaak wat emmers buiten als er in de zomerse plensbuien voorbijkomen om extra water op te vangen. Iets waar mijn jongste dankbaar gebruik van maakt om mee te spelen, maar eigenlijk bedoelt is voor de plantjes.
Daarnaast dek ik de grond af tussen de planten. Bijvoorbeeld met wat hooi. Op deze manier verdampt het water minder snel en houd de grond beter vocht vast. Ik heb hier echt een wereld van verschil in gemerkt. Zo ben je nog zuiniger met water. Plantjes blij, wij blij.
Moestuin in de stad
Het volgende op het lijstje was een moestuin. En zoals gezegd hebben we nu een bescheiden moestuin. Na jaren eindelijk een paar tegels uit de tuin gehaald en gewoon begonnen. Ook altijd gedroomd van een mooie moestuin? Maar woon je in de stad? Dat hoeft geen belemmering te zijn Echt niet! Lees hier mijn artikel over mijn moestuin in de stad.
Biologisch mest
Wat nu hoog op mijn lijstje staat is een wormenbak. Het idee van de bak is dat hier wormen compost maken van keukenafval, zoals aardappelschillen, appel en bananenschillen, eierenschalen etc. Op die manier maak je je eigen compost die je kunt gebruiken voor je planten.
Ik heb er zelf nog geen. Ik vind ze zelf nog best prijzig om te kopen. Zelf maken kan ook, maar ben bang dat de geur dan te sterk wordt. Zo een hele grote stadstuin hebben we ook weer niet. 🙂
Dus ik ben nog op zoek. Mocht je een goed idee of tip hebben, dan hoor ik het graag. Wil je zelf een keer een wormenbak maken, ik heb hieronder een YouTube filmpje die dit haarfijn uitlegt.
Plaats meer bloeiers voor een duurzame tuin
Een ander punt op mijn lijstje zijn de planten. Het is goed om na te denken welke planten je in de tuin wilt hebben staan. Veel planten uit het tuincentrum komen van oorsprong niet uit Nederland. Voor de planten geen probleem, maar voor de insecten wel. Ze zijn toch minder op elkaar afgestemd als de planten die van nature ook in jouw omgeving voorkomen. Dus kies voor bloeiende inheemse planten! En wanneer je kiest voor meer bloeiende planten in de tuin, zul je merken dat er meer vlinders en hommels je tuin zullen bezoeken!
In onze tuin probeer ik veel bloeiers te planten in het voorjaar. Daar doen de insecten zich ook te goed. Zo hebben we regelmatig kolibrievlinders in de tuin en ook veel soorten hommels. Echt een feestje om ze te zien rondzoemen.
Bestrijd ziektes en ongedierte op een natuurlijke manier
Je kunt veel vinden online over hoe je een plaag of een ziekte kan bestrijden. En heel vaak veel simpeler dan je denkt. Ik heb hier een artikel geschreven over hoe je bijvoorbeeld op verschillende manieren mieren kunt bestrijden.
Tips en inspiratie voor een duurzame tuin
Hopelijk heb ik je zo een beetje kunnen inspireren met mijn lijstje om ook jouw tuin meer te verduurzamen. Er staat nog veel meer op. Maar mocht je nog tips voor mij hebben, laat ze achter in de comments. Daar wordt ik altijd blij van.