Praktische woontips voor meer koelte en schaduw in de tuin

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 15 mei 2024 by Barbara

Met wat meer zon, nu de lente begint, voel ik mij altijd zoveel beter. Echter weet ik dat ik met mijn tuin richting het zuiden het behoorlijk warm, zeg maar heet kan worden in de tuin. En dan is schaduw in de tuin net wat je nodig hebt om het aangenaam te houden. Schaduw zorgt niet alleen voor verkoeling voor mijzelf en mijn gezin, maar het beschermt ook mijn planten tegen de hitte van de zon. Met de toenemende hittegolven en warme zomers die we door klimaatverandering kunnen verwachten, is het echt nodig om een plekje te hebben in de tuin waar je even kunt ontsnappen aan de brandende zon. Hier volgen een aantal tips en trucs die ik gebruik om meer schaduw en koelte in mijn tuin te krijgen.

schaduw in tuin mamameteenblog.nl

Waarom schaduw zo belangrijk is in de tuin

Schaduw in de tuin is belangrijk voor je planten en jezelf. Planten drogen snel uit of verbranden als ze te lang of te veel in de volle zon staan. En ook wij hebben een plek nodig om te ontspannen zonder te smelten in de hitte van de zomer. Klimaatverandering zorgt voor steeds warmere zomers, waardoor er meer noodzaak is voor schaduwrijke plekken. Gelukkig zijn er meerdere manieren om je tuin om te toveren tot een oase van rust en koelte.

Creëer natuurlijke schaduw met bomen

Een van de meest effectieve en natuurlijke manieren om schaduw te creëren, is door bomen te planten. Bomen bieden niet alleen schaduw, maar zorgen ook voor een aangenamere luchtcirculatie en een koeler microklimaat in je tuin. Maar welke boom kies je dan?

De juiste boom kiezen voor schaduw

Kies bomen die snel groeien en brede kruinen hebben, zoals de plataan of de esdoorn. Deze bomen kunnen snel een groot deel van je tuin van schaduw voorzien. Voor kleinere tuinen zijn sierbomen zoals de Japanse esdoorn of een krentenboompje perfect. Deze bieden voldoende schaduw zonder te veel ruimte in beslag te nemen.

De voordelen van bomen in de tuin

Bomen zijn niet alleen praktisch, maar ook mooi en voegen zoals dat heet: esthetische waarde toe aan je tuin. Ze trekken ook vogels en andere dieren aan, wat je tuin veel levendiger maakt. Bovendien zorgen de bladeren in de herfst voor een prachtig kleurenpalet. Mijnkinderen genieten daar echt van!

Schaduwdoeken en parasols

Schaduwdoeken en parasols zijn echt de ideale manier om op een snelle en flexibele manier schaduw te creëren. Je kunt een schaduwdoek of parasol kopen in verschillende maten, kleuren en stijlen, waardoor je ze makkelijk kunt aanpassen aan de stijl van je tuin.

Het gebruik van schaduwdoeken

Schaduwdoeken kunnen op verschillende manieren worden bevestigd, zoals aan muren, palen of speciale frames. Ze zijn ideaal voor het tijdelijk creëren van schaduw boven zitgedeeltes, speelruimtes/ zwembadjes voor kinderen of over kwetsbare planten. Een voordeel is dat ze makkelijk kunnen worden opgerold of verwijderd wanneer je meer zon wilt toelaten of als de intensiteit van de zon wat minder wordt in de herfst.

Parasols voor flexibiliteit en schaduw

Parasols bieden een andere makkelijke manier voor meer schaduw. Ze kunnen makkelijk worden verplaatst naar waar je ze op dat moment nodig hebt, zoals bijvoorbeeld boven een eettafel of zithoek. Wil je een zweefparasol kopen, kies dan voor een parasol met een kantelbare functie zodat je de schaduwhoek kunt aanpassen naarmate de zon beweegt, dat is echt ideaal!

schaduwboog in tuin mamameteenblog.nl

Pergola’s en klimplanten

Ik vind pergola’s altijd heel elegant in een tuin, maar ze bieden ook een prima manier om schaduw te creëren. Door klimplanten, zals een mooie roos of blauwe regen aan je pergola toe te voegen, krijg je op een heel natuurlijke manier schaduw.

Bouw je eigen pergola

Een pergola kan eenvoudig zelf worden gebouwd met houten palen en balken. Plaats de pergola boven een terras, looppad of overkapping en laat de klimplanten hun werk doen. Kies voor klimplanten die snel groeien en dicht blad vormen.

Gebruik schaduwrijke tuinaccessoires

Niet alle schaduw in je tuin hoeft van boven te komen. Accessoires zoals tralies, rozenboog en zelf schaduwrijke tuinmeubels kunnen een groot verschil maken.

Plaats de tralies of rozenbogen strategisch in je tuin om een schaduwrijke hoekjes te creëren. Ze kunnen ook goed dienen als ondersteuning voor klimplanten. Schaduwrijke pergola’s kunnen ook goed worden gecombineerd met schaduwdoeken of gordijnen voor extra schaduw.

Tuinmeubels voor schaduw

Kies voor tuinmeubels die zelf schaduw bieden, zoals grote ligstoelen met een ingebouwd zonnescherm. Tafels met parasolgaten zijn ook handig, zodat je gemakkelijk een parasol kunt toevoegen wanneer nodig.

Waterpartijen voor verkoeling

Water heeft een enorm verkoelend effect en kan ook echt helpen om de temperatuur in je tuin een paar graden te verlagen. Een vijver, fontein of zelfs een kleine waterval kan al verschil maken.

Het effect van water

Waterpartijen zorgen voor verdamping, wat de lucht in je tuin afkoelt. Bovendien geeft het een rustgevend geluid en dat helpt mij om meer te ontspannen.

Vijvers en fonteinen

Een vijver met waterlelies en riet zorgt niet alleen voor een koele plek, maar trekt ook wilde dieren zoals kikkers en libellen aan, wat je tuin een stuk interessanter maakt. Fonteinen heb ik nooit gehad, maar zijn voor kleinere tuinen een ideale manier om wat verkoeling te geven. Denk dan bijvoorbeeld aan een muurfontein die al een heel gezellig effect kan geven en nog praktisch is ook!

Conclusie

Meer schaduw en koelte in de tuin creëren hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met een paar slimme aanpassingen en toevoegingen kun je de tuin omtoveren tot een gezellige plek om te ontspannen, ongeacht hoe heet de zomers worden. Bomen, schaduwdoeken, pergola’s, schaduwrijke accessoires en waterpartijen zijn allemaal goede manieren om een koelere tuin te krijgen. Dus ga aan de slag, experimenteer met deze tips en geniet van een heerlijke, schaduwrijke tuin!


Praktische woontips voor meer schaduw in de tuin mamameteenblog.nl

Plaats een reactie