De schatkist en de vuilniszak

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 13 maart 2023 by Barbara

Het is een mooie ochtend en samen met mijn dochter Celeste loop ik richting een afspraak. Onderweg genieten we van al het moois in de natuur en van wat aandacht voor elkaar. Met een grote zus boven zich, moet ze zich aardig laten gelden en dat is iets wat niet echt in haar aard ligt. Maar nu is er even alleen mama en gelegenheid om al haar hersenspinsels op mama af te vuren. Zo ook de vraag wat er eigenlijk met al onze vuilniszakken gebeurt.

de-schatkist-en-de-vuilniszak

De Vuilniszak

Ik leg haar uit dat een vuilniszak in principe verbrand wordt, dan neemt het minder plek in. En dan, vraagt ze. Eh, dan kun je er asfalt van maken, voor de snelweg bijvoorbeeld. Och wat zielig, zegt ze.
Waarom vind je dat, vroeg ik haar. Dan worden al die doden beestjes die we weggooien ook verbrand en asfalt. Oef, even snel denken, welke doden beestjes hebben we weggegooid? Een dode muis? Onze andere kat is alweer 2 jaar dood en bij de dierenarts achtergelaten, een vogeltje? Of die dode bij? Ik weet het niet meer, en gelukkig gaat ze daar ook niet op in.

De Schatkist

De volgende vraag gaat een kant op die ik eigenlijk ook wel lastig vind. Want, mama, alle mensen worden toch begraven? Eerst worden ze toch in een schatkist gelegd en dan begraven? Ze kijkt me aan met vragende ogen. Ik moet even lachen om het woord ‘schatkist’, maar bevestig het volledig. Inderdaad schat, wanneer iemand dood gaat, wordt deze persoon in een schatkist gelegd. Laten we eerlijk wezen, zover zit ze er niet naast. Afgelopen tijd hebben we best wat dierbaren moeten missen en de gedachten dat ze allen nu in een schatkist liggen, bevalt mij eigenlijk wel.

Mama, zegt ze, als ik doodga wil je mij dan in de jurk die ik nu aan heb in de schatkist leggen? Eh, slik, die had ik  niet zien aankomen. Eh, natuurlijk schat.

*Stilte*

K3

Of kun je ook verbrand worden als je dood bent? Pff, ik wil het geloof hier niet meer over hebben, maar ik voel dat ik geen keus heb. Ik antwoord haar en zeg dat dat inderdaad ook kan, maar dat dan cremeren heet. Nou, zegt ze, dan lig ik toch liever in een schatkist. Met mijn mooiste jurk of zal ik dan toch mijn K3 jurk aantrekken? Ik vind die K3 jurk ook erg mooi staan, zeg ik. Ja hè, maar K3 is ook zo leuk, de liedjes en de jurkjes.

Welk liedje vind jij het leukst, vraag ik haar. Lafaard, denk ik, snel op een ander onderwerp overgaan.

Daar zijn die engeltjes, zegt ze, met een stalen gezicht. En ik denk, nee! O ja, en 10.000 luchtballonnen, roept ze luid en begint spontaan te zingen. Van de zenuwen begin ik gewoon mee te zingen, en nee, ik ben geen natuurtalentje als het om zingen gaat, maar ik vond het fantastisch klinken.

1 gedachte over “De schatkist en de vuilniszak”

Plaats een reactie