Last Updated on 16 augustus 2024 by Barbara
In een buurt vol jaren 30 huizen is er altijd wel een buurman aan het klussen. De geluiden van het zagen, timmeren en schuren klinken in onze buurt vertrouwd. Maar vandaag raak ik mijn concentratie kwijt van alle klusgeluiden. Ik sluit mijn laptop en ik staak mijn poging voor een nieuw artikel. Tijd voor een pauze en een kop koffie. We wonen in een heel prettige buurt met buren die hun huis allemaal netjes bijhouden. De geluiden van het klussen hoor je dan ook regelmatig uit de tuinen komen wanneer een buur bezig is om zijn paleis op te knappen. Het hoort erbij. Toch hebben 1 op 10 Nederlanders in hun leven te maken met geluidsoverlast van de buren. Wat is burenoverlast en wat kun je eraan doen?
Inhoud
Buren horen erbij in de stad
Het wonen in een stad brengt buren met zich mee. Vaak dichterbij dan je wenst. De oude huizen in de stad hebben soms belachelijk dunne wanden. Iets waar ik me meer dan ooit bewust van werd toen onze kinderen geboren werden. Stuk voor stuk flinke huilers die de buren ongetwijfeld moeten hebben horen huilen. Niemand heeft er ooit iets over gezegd. Daar ben ik ze nog steeds dankbaar voor.
Wat is burenoverlast?
Burenoverlast is het herhalend gedrag door één of meer bewoners waardoor één of meer van de omwonenden in het woongenot worden belemmerd. (bron: mensensamenleving/info.nu)
Nu hebben we echt fantastische buren, dus van overlast geen sprake. Toch hebben we in het verleden in eerdere woningen echt wel eens last gehad van een buurman. Eén die zijn dag- en nachtritme omdraaide, met alle daarbij passende geluiden. Lastig als we lagen te slapen en de buurman speelde zijn favoriete schietgame boven ons hoofd.
Ik denk dat de meeste mensen wel eens te maken hebben gehad met geluidsoverlast van de buren. Iets wat in de meeste gevallen met een tactvol gesprek is op te lossen. Of zoals in ons geval zichzelf oploste toen de buurman fulltime aan de slag ging met een baan overdag.
Maar wat als je het niet kunt oplossen?
Wat als een vloerkleed niet helpt op de houten vloer tegen het geluidsoverlast? Of oordoppen? Wat als een gesprek niet helpt en het een stressfactor wordt in je leven? Dan kun je de onderstaande stappen volgen om tot een oplossing te komen.
- Zorg dat je voor jezelf inzichtelijk hebt wat het geluidsoverlast precies inhoudt.
- Maak een overzicht van de tijden wanneer er geluidsoverlast is. En maak zo mogelijk een geluidsopname van de geluidsoverlast.
- Zoek uit wat de richtlijnen zijn in de VVE (bij een eigen huis) of een huisreglement (bij een huurhuis).
- Maak een melding bij de conciërge of een wijkagent. Waarschijnlijk ben je niet de enige die stress ervaart van de situatie. Er is zelfs een kans dat er al stappen worden ondernomen om de situatie op te lossen.
- Ook kun je een melding maken bij de gemeente of via de verhuurder. Die via de wet stappen kunnen ondernemen.
- En als laatste kun je een advocaat in de hand nemen om te zorgen dat ieder zich aan de wet houdt. Deze stap is wel het kostbaarst voor je portemonnee.
Burenoverlast op televisie
Ik moet wanneer ik dit artikel schrijf ook denken aan het tv-programma de rijdende rechter. De slag om het gelijk tussen de buren. Zoals die keer dat er nieuwe vloer bij de buren was gelegd. De plaatsvervangende schaamte bekruipt me ervan wanneer ik het kijk. Het voelt dan bijna alsof ik voor ramptoerist speel.
Het maakt wel weer heel dankbaar voor mijn buren. Dat dan weer wel.
Heb jij fijne buren?