Duurzaam autorijden, kan dat eigenlijk wel?

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 26 januari 2023 by Barbara

De lente komt eraan! We willen er op uit. En met de lockdown of gedeeltelijke lockdown is een autoritje soms onze enige optie als we het wandelen een beetje zat zijn in de buurt. Maar met de lockdown is ook bewustzijn gegroeid, ons milieu wordt niet beter van al die plezier ritjes. En ik vraag me dan ook af of je duurzaam kunt autorijden? Het antwoord is eigenlijk nee. Autorijden blijft vervuilend. Maar er zijn wel manieren om duurzamer te rijden.

duurzaam autorijden mamameteenblog.nl

Ik heb er hieronder 7 manieren beschreven die je makkelijk kunt toepassen.

Zuiniger autorijden

Een nieuwe trend is: Het nieuwe rijden. De hoeveelheid brandstof die een auto verbruikt hangt af van het soort auto waarin je rijdt maar ook, en dat is niet onbelangrijk, van je persoonlijke rijstijl.
Jouw rijstijl heeft ook zeker invloed.
Lees hier 15 manieren om je eigen te maken voor een zuinigere rijstijl.

Voorkom files

Slecht voor het milieu is het om stil te staan en de motor draaiende te hebben. Het is daarom beter om filerijden te vermijden. Check dus altijd de files via Google Maps of via de ANWB app. Het scheelt tijd en geld om je goed voor te bereiden voordat je de weg opgaat. Weet je nog de campagne van A naar Beter?

Rustiger autorijden

Rustig autorijden is vele malen beter voor het milieu. Interessant weetje is dat wanneer je tachtig procent van de maximum snelheid zou rijden, je al snel zoā€™n zestig procent van je verbruik bespaart. Dat scheelt dus aanzienlijk in je portemonnee, maar is ook natuurlijk veel prettiger voor je hart.

Laat de auto eens staan en pak de fiets

Een flauwe inkopper, maar zeker effectief. Wees bewust wanneer je de auto gebruikt. Is het echt nodig of kan ik op de fiets of lopend dat boodschapje halen? Is het verder weg, dan kun je misschien makkelijker met het openbaar vervoer. Voorkomt ook weer parkeerstress.

Verduurzaam je auto

Heb je bijvoorbeeld je trouwe vierwieler toch vaker nodig dan gedacht? (Er zijn tenslotte onvoorziene omstandigheden waarom je toch vaker de auto nodig kan hebben.) Dan zijn er wel een paar manieren om je auto te verduurzamen. Zo kunnen de autobanden misschien wat beter op spanning worden gebracht. Dit kan je brandstof schelen en minder slijtage geven. Beide gunstig voor jou en het milieu.

Kies voor een groenere brandstof

De overheid stimuleert het gebruik van brandstof die vriendelijker is voor het milieu, die een plantaardige basis hebben. Bijvoorbeeld biodiesel en E10, een mengsel van benzine en ethanol zijn zulke brandstoffen. Je kunt al op veel plaatsen biobrandstoffen tanken in Nederland. Check wel eerst of jouw auto ervoor geschikt is bij je dealer of verzekeraar.

Je auto delen met anderen

Met een auto verzekeren ben je er vaak nog niet aan kosten. Denk bijvoorbeeld ook aan onderhoud. Wanneer ik aan onze auto denk, dan staat hij merendeel stil voor de deur. Zeker nu we allemaal thuiswerken, gebruik ik de auto denk ik het meest voor de wekelijkse boodschappen. Zonde toch?

Ik vraag me af of we hem straks na de lockdown echt veel meer gaan gebruiken. Ja, misschien voor de familiebezoekjes. Maar dan kunnen we misschien ook wel een auto huren of een auto delen. Dat laatste hoeft niet eens zo een gek idee te zijn. Het is beter voor het milieu en voor je portemonnee. Controleer wel of je auto een WA-verzekering of hoger nodig heeft bij je verzekeraar. Dat voorkomt problemen.

Met een abonnement op een deelautosysteem maak je gebruik van een vaste locatie of je laat een auto op je eigen locatie neerzetten. Veel bekende aanbieders voor een autodeelsysteem is bijvoorbeeld Greenwheels, die auto’s zie ik hier veel in de buurt staan.

Het is echt het onderzoeken waard of dit voor jouw situatie een gunstige oplossing zou kunnen zijn.

Hoe bewust ben jij als het op autorijden aankomt?

1 gedachte over “Duurzaam autorijden, kan dat eigenlijk wel?”

  1. Autorijden, ik hou ervan. Ik ben wel zuiniger gaan rijden, maar vind dat daar ook grenzen aan zijn. Als op een tweebaansweg de maximumsnelheid 100km/u is, dan vind ik dat je het niet kunt maken om 80 te gaan rijden als daar geen inhaalmogelijkheid is. Je hoort met het verkeer mee te rijden. Bij een vierbaansweg (2×2) kun je daar natuurlijk veel flexibeler mee omgaan. Als je stress krijgt van de maximumsnelheden in NL, dan vraag ik me stiekem af of je niet moet stoppen met autorijden, maar dat is mijn mening. Autorijden hoort geen stress op te leveren, dat maakt je een gevaar.

    Mijn auto delen zou ik niet snel doen. Buiten dat ik ‘m dus niet altijd tot m’n beschikking heb als ik ‘m zou delen, vind ik het ook ingewikkeld hoe je ermee om moet gaan.
    hoe verdeel je de kosten, hoe dek je schade af. Vertrouw ik die ander voldoende om dat los te laten?
    Misschien als ik een ‘random barrel’ had. Maar mijn Alfa… neeeeeee šŸ™‚

    In de toekomst zou ik wellicht elektrisch rijden overwegen. Maar gezien de enorme investering de daartegenover staat als je iets meer wil dan een rugzakformaat auto, zie ik dat niet snel gebeuren. Mijn auto is 9jr oud, die mag voorlopig gezellig blijven. Ook word ik bloednerveus van die actieradius, haha. Je kunt niet ‘even tanken’, zoals met benzine.

    Beantwoorden

Plaats een reactie