De waterdichte vakantie checklist voor ouders

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 15 januari 2023 by Barbara

Als ouder ken je het wel: de kriebels die in je buik opspelen als je voor de eerste keer gaat vliegen met een baby of met jonge kinderen. Er zullen allemaal vragen bij je vast opkomen zoals: Gaat mijn baby/kind last krijgen van zijn of haar oortjes? Of wat gaat mijn baby/kind ervan vinden om te vliegen? En wat moet ik doen als mijn baby/kind het helemaal niet fijn vindt? Wat moet ik doen als mijn baby/kind het helemaal niet fijn vindt? Dat zijn natuurlijk allemaal logische vragen. Dan komt er ook nog de stress bij van de spullen die je extra mee moet nemen. Naast de gewone spullen die je normaal meeneemt zoals een paspoort, kleding en zonnebrandcrème (in de meeste gevallen), heeft WelkeKoffer.nl een aantal artikelen op een rij gezet die je kan overwegen om zeker mee te nemen. Hier volgt de waterdichte vakantie checklist voor ouders.

inpaklijst vakantie ouders mamameteenblog.nl

(Zwem-) luiers

Als je bij de gate van een vliegveld staat wil je je niet bedenken dat je de luiers bent vergeten. Met een baby en/of kinderen zijn luiers vaak wel handig om mee te nemen. Maar hoeveel luiers moet je nu mee op vakantie nemen? Je koffer gaat er namelijk wel aardig vol van zitten als je er al een aantal meeneemt. Luiers zijn in alle landen verkrijgbaar, maar in het ene land wat moeilijker dan in het andere land. Kom je op je vakantie in een grote stad, koop dan daar nog even snel wat luiers. Zit je op vakantie toch nogal afgelegen? Dan neem je er zelf wat meer mee. Het is in ieder geval handig om even op Google te zoeken voordat je op vakantie gaat. Hebben ze in de dichtstbijzijnde supermarkt luiers? Zijn ze in dat land makkelijk verkrijgbaar? Zo weet jij snel of je er veel of weinig mee hoeft te nemen!

Voor zwemluiers is het al een stuk makkelijker. Deze MOET je zeker meenemen op je zonvakantie. Zwemluiers zijn namelijk niet in alle landen verkrijgbaar. Bepaal hoeveel keer je ongeveer gaat zwemmen en neem 1 extra zwemluier mee. Stel het is zo lekker zonnig dat je bepaalt om nog een dagje te gaan, dan is het ook handig als je er 1 extra bij hebt. Ze zijn in Nederland makkelijk verkrijgbaar in de supermarkt maar je kunt ook hier kijken voor een duurzamere oplossing, namelijk de herbruikbare zwemluier. Het is misschien iets duurder, maar je hebt er zoveel langer plezier van ;)).

Zonnewering

Baby’s en kinderen zijn vaak wat gevoeliger. Vergeet dus niet om zonnewering voor jouw kindjes mee te nemen. Wat verstaan we onder zonnewering?

 • Zonnebrandcrème
 • Zonnebril
 • Petje

Voor zonnebrandcrème is het handig als je de 50+ zonnebrandcrème meeneemt. Nogmaals, je kinderen zijn vaak wat gevoeliger voor de straling. Een zonnebril en een petje spreekt voor zich.

DEET of alternatief anti-muggenmiddel

Het probleem van de luiers en de zon is opgelost. Maar daarnaast heb je ook nog al die vervelende insecten die je kinderen plagen op vakantie. Je hebt verschillende middelen hiervoor. Er zijn verschillende meningen over het gebruik van DEET. Zoals dat het een gif is die effect kan hebben op de gezondheid van je kindje. Toch zijn er gebieden waar DEET aangeraden wordt ook voor jonge kinderen, denk aan gebieden waar Malaria heerst en Dengue. Laat je daarom goed informeren bij een huisarts of een travelclinic. Mocht je kiezen voor DEET dan kun je dit ook voor jezelf gebruiken.

Wat is DEET precies? Dat is een stof die ervoor zorgt dat de geursensoren van insecten (voornamelijk muggen) op hol slaan, waardoor deze jou niet meer ruiken. Kijk goed bij het kopen van een DEET-product welk percentage erin zit. Tip: Mijn ervaring is dat op de plek van bestemming de lokale bevolking vaak nog het beste weet wat wel en niet werkt tegen ‘hun’ muggen.

Wil je een alternatief meenemen voor DEET voor je kindje, dan kun je denken aan bijvoorbeeld polsbandjes die een bepaalde geur of stof verspreiden waar muggen niet van houden. Hier heb ik zelf nog geen ervaring mee, maar lijkt een zeer goed alternatief te zijn.

Tenslotte is voorkomen altijd beter dan genezen, maar denk ook aan een anti-jeuk middel tegen de muggenprik. Pepermuntolie werkt echt heel goed tegen de jeuk, maar je hebt er ook speciale zalfjes voor. Verkrijgbaar bij de apotheek of drogist.

SOS-polsbandje

Je zou denken dat het jou nooit overkomt. Maar wat nu als je wel je kind kwijtraakt op vakantie omdat je toevallig 10 seconden even niet oplet? Dan is het handig als je kinderen een SOS-polsbandje omhebben. In zo’n bandje kun je je naam en 06-nummer zetten zodat anderen jou kunnen bellen. Deze polsbandjes zijn er in alle verschillende kleuren (zelfs met leuke prentjes voor je kind) en maten. Altijd handig toch? Deze zijn ook vrij van weekmiddelen.

Overige tips voor je vakantie

Deze artikelen zijn vaak toch wel het belangrijkst om mee te nemen in je koffer als je als ouder met je baby/kinderen op vakantie gaat. Hieronder zie je nog een kleine lijst staan met overige artikelen die handig zijn. Sommige zijn fijn om mee te nemen, maar hebben geen verdere uitleg nodig. Andere spullen hoeven niet, maar kun je toch nog overwegen:

 • Een inentingsboekje of kopie
 • ORS voor baby’s (kijk even op Google als je niet weet wat het is)
 • Billendoekjes
 • Snoetenpoetsers
 • Baby paracetamol (bv. de zetpillen)
 • Tekenpen
 • Zwembandjes
 • Slabbetjes of luierdoeken
 • Neusspray (helpt tegen last van de oortjes bij verkoudheid en in het vliegtuig)

Daarnaast is het altijd handig om in het vliegtuig iets van een spelletje mee te nemen wat je kind leuk vindt om te doen. Hou het wel stil, dat is namelijk fijn voor andere reizigers. Dit was het advies van WelkeKoffer.nl!

Ga je op een verre reis, dan zijn deze tips ook nog handig!

Afbeelding: Shutterstock/ Inara Prusakova

Plaats een reactie