Cadeautip: Hoe vind je het juiste overhemd voor hem?

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 30 april 2022 by Barbara

Het overhemd is een kledingstuk dat niet meer uit het huidige modebeeld is weg te  denken. Iedereen heeft wel een overhemd in zijn kast hangen. Zowel voor mannen als vrouwen is het een gewild kledingstuk. Zowel passend in een klassieke kledingstijl als in een moderne kledingstijl. Maar wat weten we eigenlijk van het overhemd en hoe vind je een goed overhemd voor hem?

Hoe vind je het juiste overhemd mamameteenblog

Wist u dat?

De geschiedenis van het overhemd gaat een eind terug in de tijd en kwam ongeveer vanaf de 18e eeuw in opkomst bij de adel. Het overhemd zoals we dat nu kennen zien we pas halverwege de 20ste eeuw verschijnen. Toen werd het ook gezien bij het gewone volk. De uitvoering was wel met grotere, verwisselbare boorden en brede manchetten. Maar in de loop van de tijd werd dit allemaal teruggebracht naar de huidige proporties.

Het woord is afgeleid van het feit dat in vroegere tijden het overhemd over een hemd gedragen werd. Hoe verzinnen ze het, nietwaar? Daarnaast zijn we in Nederland één van de weinige landen die een apart woord hebben voor dit kledingstuk.

Voor meer leuke weetjes: Wikipedia

Waar let je op bij het kiezen van het juiste overhemd?

Zijn er regels voor het dragen van een overhemd? Wat is voor jou het beste overhemd? Waar gebruik je het voor? Hieronder volgen een paar richtlijnen die je kunt gebruiken bij het kiezen van het juiste overhemd.

Pasvorm van een overhemd

Een goede pasvorm staat of valt met de lichaamsbouw en persoonlijke voorkeur. Tegenwoordig zijn de meest gangbare modellen:

  • Een slimfit model
  • Een getailleerd model
  • Een recht model

Bij het uitkiezen van het model van jouw voorkeur is het goed om in gedachten te houden, dat het shirt mooi aansluit, zonder dat de knopen gaan wijken. Ook de lengte van het overhemd is van belang, dus niet te veel stof aan de onderkant, die je in de broek moet stoppen of te weinig stof, die continue uit de broek komt bij elke beweging.

De boord moet mooi aansluiten rond de hals of nek en niet te strak zitten. Dit kun je uittesten door een vinger tussen de boord en de nek te plaatsen zonder dat dit ongemakkelijk voelt.

Stof

Een goed overhemd heeft een goede kwaliteit stof. Maar welk materiaal stof kies je dan.                                                  

De meest gangbare kwaliteit stoffen zijn:

  • 100% Katoen, hier geldt, hoe zachter de stof hoe beter de kwaliteit.

  • Linnen,  deze stof is het meest geschikt voor warmere klimaten of temperaturen.

De manier van weven is ook van invloed op de kwaliteit van het overhemd.

Er zijn verschillende wevingen:

  • Twill: Twill heeft een schuine lijn en een stevige greep.

  • Poplin: Poplin is een stof uit gelijkmatige, fijne en stevige katoenen garens die in platbinding geweven zijn.

  • Visgraat: Visgraat is bij de meeste bekend en een keperweefsel dat de verspringing periodiek afwisselt.  Dit zorgt voor een duidelijke schuine lijn die in driehoekjes loopt.

Boord

De maat en vorm van een boord is afhankelijk van het wel of niet dragen van een stropdas of een strik. Maar ook met de vorm van je gezicht of kaaklijn, de lengte van je nek en het draagcomfort.
Bij een breed gezicht met een kortere nek is het advies een lager boord met korte punten te dragen. Voor een smaller gezicht met een langere nek is een hoge staander en weggesneden punten beter passend.

En bij het dragen van een volle stropdas is een weggesneden boord het mooist. Daarnaast heb je de een hoge boord, dubbelknoops  of een contrasterende binnenboord die je ook goed kunt dragen zonder stropdas of strik en een wat meer casual uitstraling geeft. Deze hemden kun je bijvoorbeeld vinden bij Overhemden.com, specialist in overhemden.

Ook leuk om te lezen: hoe krijg je de kraag van een overhemd schoon?

Kleur

Kunnen we nog iets over de kleur zeggen? Eigenlijk is alles mogelijk bij de casual kledingstijl. Maar voor de klassieke en formele uitstraling gelden er andere regels. Hier geldt: “wanneer je wil opvallen, doe dat dan eerder met een bijzondere das dan met een overhemd”. Praktische kleuren zijn vooral de kleuren wit en lichtblauw, maar je kunt ook variëren met een streep of een ruit. Rust uitstralen  bij de informele kledingstijl is hier het keyword.

Mouwlengte

Als laatste, maar niet minst belangrijk is de mouwlengte. Wees bewust van je eigen lichaamsbouw en je wensen hierin. Er zijn enkele verschillende soorten mouwlengtes verkrijgbaar. Standaard heeft een overhemd een mouwlengte 5 en een overhemd met een extra lange mouw een mouwlengte van 7.

De lengte van je mouw meet je door het opmeten van de ruimte tussen de rand van je schouder tot aan de rand van het manchet. Waarbij een lengte 5 wil zeggen dat de lengte van de mouw tussen de 50 en 59,9 centimeter is en bij een mouwlengte 7 de lengte van de mouw tussen de 70 en 79,9 centimeter is.

Comfort is belangrijk

Met deze richtlijnen over het kopen van een overhemd kom je een heel eind om een comfortabel overhemd te vinden. Bij overhemden.com vind je de shirts van Arrow, welke hier in Huize B als erg prettig worden ervaren.

Strijken

En niet onbelangrijk: hoe strijk je een overhemd in 3 stappen!

Afbeeldingen: Shutterstock.com

Plaats een reactie