Hoe vind je het juiste overhemd mamameteenblog

Cadeautip: Hoe vind je het juiste overhemd voor hem?

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Het overhemd is een kledingstuk dat niet meer uit het huidige modebeeld is weg te  denken. Iedereen heeft wel een overhemd in zijn kast hangen. Zowel voor mannen als vrouwen is het een gewild kledingstuk. Zowel passend in een klassieke kledingstijl als in een moderne kledingstijl. Maar wat weten we eigenlijk van het overhemd en hoe vind je een goed overhemd voor hem?

Hoe vind je het juiste overhemd mamameteenblog

Wist u dat?

De geschiedenis van het overhemd gaat een eind terug in de tijd en kwam ongeveer vanaf de 18e eeuw in opkomst bij de adel. Het overhemd zoals we dat nu kennen zien we pas halverwege de 20ste eeuw verschijnen. Toen werd het ook gezien bij het gewone volk. De uitvoering was wel met grotere, verwisselbare boorden en brede manchetten. Maar in de loop der tijd werd dit allemaal teruggebracht naar de huidige proporties.

Het woord is afgeleid van het feit dat in vroegere tijden het overhemd over een hemd gedragen werd. Hoe verzinnen ze het, nietwaar? Daarnaast zijn we in Nederland één van de weinige landen die een apart woord hebben voor dit kledingstuk.

Voor meer leuke weetjes: Wikipedia

Waar let je op bij het kiezen van het juiste overhemd?

Zijn er regels voor het dragen van een overhemd? Wat is voor jou het beste overhemd? Waar gebruik je het voor? Hieronder volgen een paar richtlijnen die je kunt gebruiken bij het kiezen van het juiste overhemd.

Pasvorm

Een goede pasvorm staat of valt met de lichaamsbouw en persoonlijke voorkeur. Tegenwoordig zijn de meest gangbare modellen:

  • Een slimfit model
  • Een getailleerd model
  • Een recht model

Bij het uitkiezen van het model van jouw voorkeur is het goed om in gedachten te houden, dat het shirt mooi aansluit, zonder dat de knopen gaan wijken. Ook de lengte van het overhemd is van belang, dus niet te veel stof aan de onderkant, die je in de broek moet stoppen of te weinig stof, die continue uit de broek komt bij elke beweging.

De boord moet mooi aansluiten rond de hals of nek en niet te strak zitten. Dit kun je uittesten door een vinger tussen de boord en de nek te plaatsen zonder dat dit ongemakkelijk voelt.

Stof

Een goed overhemd heeft een goede kwaliteit stof. Maar welk materiaal stof kies je dan.                                                  De meest gangbare kwaliteit stoffen zijn:

  • 100% Katoen, hier geldt, hoe zachter de stof hoe beter de kwaliteit.

  • Linnen,  deze stof is het meest geschikt voor warmere klimaten of temperaturen.

De manier van weven is ook van invloed op de kwaliteit van het overhemd.

Er zijn verschillende wevingen:

  • Twill: Twill heeft een schuine lijn en een stevige greep.

  • Poplin: Poplin is een stof uit gelijkmatige, fijne en stevige katoenen garens die in platbinding geweven zijn.

  • Visgraat: Visgraat is bij de meeste bekend en een keperweefsel dat de verspringing periodiek afwisselt.  Dit zorgt voor een duidelijke schuine lijn die in driehoekjes loopt.

 

Boord

De maat en vorm van een boord is afhankelijk van het wel of niet dragen van een stropdas of een strik. Maar ook met de vorm van je gezicht of kaaklijn, de lengte van je nek en het draagcomfort.
Bij een breed gezicht met een kortere nek is het advies een lager boord met korte punten te dragen. Voor een smaller gezicht met een langere nek is een hoge staander en weggesneden punten vaak goed passend.

En bij het dragen van een volle stropdas is een weggesneden boord het mooist. Daarnaast heb je de een hoge boord, dubbelknoops  of een contrasterende binnenboord die je ook goed kunt dragen zonder stropdas of strik en een wat meer casual uitstraling geeft. Deze hemden kun je bijvoorbeeld vinden bij Overhemden.com, specialist in overhemden.

Ook leuk om te lezen: hoe krijg je de kraag van een overhemd schoon?

Kleur

Kunnen we nog iets over de kleur zeggen? Eigenlijk is alles mogelijk bij de casual kledingstijl. Maar voor de klassieke en formele uitstraling gelden er andere regels. Hier geldt: “wanneer je wil opvallen, doe dat dan eerder met een bijzondere das dan met een overhemd”. Praktische kleuren zijn vooral de kleuren wit en lichtblauw, maar je kunt ook variëren met een streep of een ruit. Rust uitstralen  bij de informele kledingstijl is hier het keyword.

Mouwlengte

Als laatste, maar niet minst belangrijk is de mouwlengte. Wees bewust van je eigen lichaamsbouw en je wensen hierin. Er zijn een aantal verschillende soorten mouwlengten verkrijgbaar. Standaard heeft een overhemd een mouwlengte 5 en een overhemd met een extra lange mouw een mouwlengte van 7.

De lengte van je mouw meet je door het opmeten van de ruimte tussen de rand van je schouder tot aan de rand van het manchet. Waarbij een lengte 5 wil zeggen dat de lengte van de mouw tussen de 50 en 59,9 centimeter is en bij een mouwlengte 7 de lengte van de mouw tussen de 70 en 79,9 centimeter is.

Comfort is belangrijk

Met deze richtlijnen omtrent het kopen van een overhemd kom je een heel eind om een comfortabel overhemd te vinden. Bij overhemden.com vind je de shirts van Arrow, welke hier in Huize B als erg prettig worden ervaren.

Strijken

En niet onbelangrijk: hoe strijk je een overhemd in 3 stappen!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Overhemden.com

Afbeeldingen: Shutterstock.com

 

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
slank geheim mamameteenblog.nl

Het geheim van slanke mensen, in dit artikel onthuld!

3 manieren hoe etiketten lezen je daarbij helpt. Een aantal jaren geleden was ik voor de zoveelste keer aan de lijn. Op dieet. Aan het opletten. Geef het een naam. Ik wilde gewoon afvallen en horen bij de slanke mensen. One way or another. Een onderdeel van mijn strategie is dat ik de etiketten vrij

Lees verder »
trouwlocatie inspiratie mamameteenblog.nl

Tips en inspiratie voor de styling van de trouwlocatie

Je bruiloft is een van de mooiste dagen van je leven. Bij het organiseren van deze dag komt veel kijken. Zo zijn er beslissingen over de datum, kleding, de gasten en de trouwlocatie. Laat dat laatste 1 van de belangrijkste dingen zijn die je op tijd moet regelen voor de huwelijksdag. Je trouwlocatie is afhankelijk

Lees verder »
voorkomen hoofdluis mamameteenblog.nl

Hoofdluis verslaan en voorkomen! Hoe?

De vakantie is weer voorbij en ik kan er niets aan doen, maar ik mijn blik is dan extra gericht op kinderen die krabben op hun hoofd. Mijn eigen kinderen, maar ook de klasgenootjes, vriendjes en vriendinnetjes die komen spelen. Na onze eigen ervaring met hoofdluis, nu al 2 keer, weet ik wat een werk

Lees verder »
kinderkamer inrichten mamameteenblog.nl

Kinderkamer inrichten anno 2020? Waar moet je op letten?

Een kinderkamer inrichten vind ik echt heel erg leuk om te doen. Maar ik ben ik geen styliste. Regelmatig heb ik mijzelf in de vingers gesneden met verkeerde keuzes of ben ik meegegaan in tijdelijke hypes. Maar er zijn wel een paar regels die houvast geven voor het inrichten van een kinderkamer. Door je te

Lees verder »
geheimen relaxfauteuil mamameteenblog.nl

De vijf geheimen van een relaxfauteuil

Wanneer we op visite gaan met onze koters, mag je 2 x raden waar onze kinderen in gaan zitten? Juist in de meest comfortabele stoel van het huis, de relaxfauteuil. De stoel die je zo lekker kan ronddraaien en waar een hendeltje aan zit. Amusement ten top. Ongemanierd natuurlijk die kinderen van mij, maar ze

Lees verder »
musthaves schooljaar mamameteenblog.nl (1)

De 5 musthaves voor het nieuwe schooljaar

Het is halverwege de vakantie hier en zo langzamerhand beginnen we ook weer na te denken over de voorbereidingen voor het nieuwe schooljaar. Het is het tweede jaar dat we alle drie de kids op school hebben en met de oudste in groep 8 wordt het al heel wat serieuzer. Het woord middelbare school valt

Lees verder »

Plaats een reactie

Lees vorig bericht:
energie vergelijken mamameteenblog.nl
De Financiele Man: de energierekening, vergelijken loont.

Bij ons een jaarlijks terugkerend ritueeltje: het uitkiezen van een energieleverancier. Kan de energierekening nog lager dan vorig jaar? Loont...

Sluiten