Waarom je een klus aan het dak nooit mag uitstellen

Last Updated on 16 augustus 2024 by Barbara

Er zijn van die klusjes in huis die je best even uit kunt stellen. Schilderwerk binnenshuis? Je loopt geen schade op als je dat niet meteen aanpakt als je een beschadiging ziet. Een lamp die het niet goed meer doet? Lastig, maar als jij ermee kunt leven is het geen probleem het zo te laten. Er zijn echter ook van die klussen die je echt niet kunt laten wachten. Het schilderwerk buiten, bijvoorbeeld. Houd je dat niet bij dan rot het hout snel weg. En wat dacht je van een lekkende leiding? Ook niet iets om gewoon even te laten. Ook een beschadiging of slijtage aan je dak hoort hierbij. Want gaat het helemaal boven op je huis mis, dan kun je daar uiteindelijk op iedere verdieping last van krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijk schade bij ernstige sneeuwval of wind.

Waarom je een klus aan het dak nooit mag uitstellen mamameteenblog.nl

Het dak van je huis beschermt je

Natuurlijk, vrijwel ieder onderdeel van je huis is belangrijk. Zonder ramen of muren zou het niet prettig leven zijn. Maar het dak, dat neemt een belangrijke plek in. Het is tijdens de bouw vaak al een belangrijk moment, het moment waarop het dak wordt geplaatst. Nu is de woning afgesloten, voorzien van een bovenkant. Nu wordt het echt een huis.

Een goed dak beschermt jou en je woning tegen alles wat van boven komt. Tegen regen en sneeuw, maar ook tegen wind en de zon. Waar een kapot raam vaak gevolgen heeft voor één specifieke ruimte, is dat met een dak niet het geval. Gaat er hier iets mis, dan heb je daar in het hele huis last van. Het begint in de ruimte direct onder het dak, uiteraard, maar een lek dak kan uiteindelijk gevolgen hebben voor het hele huis. Komt er regen van bovenaf het huis binnen en wordt dit nergens opgevangen, dan gaat het zich door het hele huis verspreiden, tot de begane grond aan toe.

Zorg goed voor je dak

Alhoewel het dak een heel belangrijke functie heeft, besteden we er vaak maar weinig aandacht aan. Riskant, want hiermee nemen we een behoorlijk risico. Er zijn heel wat huizen waar een verouderde dakbedekking op ligt, met de eerste barstjes er al in. Het is een kwestie van tijd voor het hier mis gaat.

Zodra je merkt dat er iets mis is aan je dak, moet je in actie komen. Dit is geen klus die je uit kunt stellen, nee, doe je dat dan zit je al met schade. Vervang je je dakbedekking, doe dit dan meteen goed. Ga voor een EPDM-dak, dat gaat namelijk vele malen langer mee dan traditionele soorten dakbedekking. Je brengt de EPDM met speciale EPDM lijm aan, er is geen brander nodig, en de folie blijft doorgaans zonder problemen tot wel 50 jaar zijn werk doen. Af en toe even checken of er toch geen beschadigingen zijn, maar verder heb je er jarenlang geen omkijken meer naar. Wel zo’n prettig idee.

Slim verduurzamen door meteen te isoleren?

Bij de verhuizing naar ons huidige jaren 30 huis, wisten we dat het dak meteen aangepakt moest worden. We keken zo tussen de dakpannen door naar buiten. Bij de aanpak hebben we deze meteen goed geïsoleerd, net als dat we dat bij de rest van huis hebben gedaan. Het blijft nu lekker aangenaam op zolder met het koude weer. Dat scheelt veel stookkosten en dat is goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.
Er zijn trouwens mogelijkheden dat je hier subsidie voor ontvangt. Dit kun je nakijken op de site van het RVO.