Inspiratie voor een mooi tafelstuk bloemen of planten

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 30 april 2023 by Barbara

Zachtjes knijp ik mijn ogen dicht en kijk tussen mijn wimpers door mijn woonkamer rond. Het is een trucje wat ik heb geleerd op de opleiding bij kunstgeschiedenis. Als je tussen je wimpers kijkt, wordt alles een beetje blur en zie je voornamelijk vormen en schimmen. Op die manier zie ik makkelijk welke plekken er wat donker zijn of juist heel licht. Ideaal wanneer ik weer wat wil veranderen in de woonkamer of wanneer ik iets wil toevoegen, zoals een mooi tafelstuk.

tafelstuk met bloemen mamameteenblog.nl

Dit trucje gebruik ik een paar keer per jaar in de woonkamer. Vaak aan het begin van een nieuw seizoen of wanneer ik een bui heb om de hele boel om te gooien. Andere kleuren op de muur, meubels verplaatsen, andere planten en nieuwe accessoires. Alles wordt kritisch onder de loep genomen.

Tussen mijn wimpers door glurend zie ik dat de kussentjes op de bank wel wat aandacht mogen hebben. Misschien een andere kussensloop eromheen?
Ik zie ook dat de palm enorm is gegroeid. Hier en daar wat uitdunnen zou geen kwaad kunnen, of misschien verplaatsen naar de slaapkamer en een nieuwe plant hier neerzetten? Mijn blik glijdt langs de eettafel naar de kast en weer terug naar de eettafel. Ik mis hier wat.

Een mooie plant met bloemen in een schaal als tafelstuk | Winter

De eettafel is bij ons een echte leeftafel, we eten er met elkaar minimaal 1 keer per dag, maar sinds Corona veel vaker. Ook is dit mijn werkplek. Ik zit hier heel wat uurtjes weg te tikken achter mijn MacBook. Afgelopen tijd is het wat druk aan tafel geweest en heb ik mijn tafelstuk weggezet om niet meer terug te plaatsen. Tijd voor iets nieuws. Ik bedenk me dat ik op mijn Pinterest account ook een bord heb met Centerpieces. Ik heb hier wel wat leuke ideetjes gevonden. En het is mij meteen duidelijk waar ik naar op zoek ga. Grijns.

Een boeket, een mooi bloemstuk of een soort combi heeft mijn voorkeur.
We hebben een rechthoekige tafel voor 6 personen. De plant of bloemen zullen wel een keer of wat verplaats of verschoven worden wanneer we gaan eten bijvoorbeeld. Een niet te zware pot is wel zo handig.

Ik heb een leuke online plantenwinkel gevonden waar ik nog meer leuke ideeën terug vindt. Voor nu ga ik voor een langwerpige schaal met een paar witte, mooie orchideeën erin, al dan niet gecombineerd met mos of varentjes.

Het voordeel van de orchideeën is dat ze langer blijven staan dan een boeket. Handig voor in de winter, dan zijn de bloemen vaak ook weer wat duurder. Ook is de kleur wit neutraal genoeg om bij ons interieur te passen en het licht ook de ruimte wat op, wanneer het buiten wat vroeger donker wordt.

Een mooi bloemstuk op tafel | Zomer

In de zomer doe ik het vaak weer anders. De bloemen zijn dan veel betaalbaarder. Je kunt mooie boeketten kopen in de grotere plantencentra of online bloemen bestellen, maar zelf bloemschikken vind ik het leukst.

Een mooie vaas is je basis. De vorm van de vaas bepaalt ook de vorm van het boeket. Mocht je het lastig vinden kun je een leuke workshop bloemschikken doen of je neemt de vaas mee naar de bloemist en geeft aan wat je graag zou willen. Dan heb je niet alleen een mooi bloemstuk, maar ook de basis van je boeket. Van hieruit kun je makkelijk bloemen toevoegen of vervangen zo nodig. En dat kun je best lang volhouden, weet ik uit ervaring.

Ook de pluktuin bij ons om de hoek heeft in de zomer veel mooie bloeiers die ik zelf kan plukken. Het voordeel hiervan is dat ik de lengtes vaak zelf kan bepalen.
De kinderen worden altijd blij wanneer ik ze meeneem naar de pluktuin. En natuurlijk plukken ze dan ook een eigen vaasje.

Een dienblad of sierschaal met accessoires | Lente

Wat ik altijd leuk vind en waar ik in het voorjaar veel mee doe, is een mooi dienblad neerzetten met 1 grote vaas of fles. In de fles zet ik een mooie bloesem tak. Daarnaast zet ik kleinere vaasjes of flesjes met lentebloeiers. Denk aan hyacinten of tulpen verdeeld over meerdere flesjes.

Door het een beetje speels neer te zetten op het dienblad krijg je een mooi tafelstuk, waar je met een paar nieuwe bloemen meteen een andere uitstraling hebt.

Takken voor op tafel | Herfst

In de herfst probeer ik vaak met mooie takken, droogbloemen, grassen en mos een stuk te maken voor op tafel. Met een mooi dienblad, schaal of een houten plank maak ik een tafelstuk. Verder vul ik dit aan met een lekkere geurkaars en dennenappels die we buiten hebben gevonden. Ziet er altijd heel gezellig uit.

Zeg het met bloemen en planten met een tafelstuk

Ze zeggen wel eens: Je zegt het met bloemen! En dat klopt ook wel bij mij. De ene keer kies ik voor heel uitbundig en de andere keer meer voor een wat rustiger geheel op tafel. Maar je kunt met planten en bloemen goed een bepaalde sfeer neerzetten in je huis. Wanneer ik tussen mijn wimpers doorkijk weet ik ook meteen hoe groot het moet zijn. Het lijkt wel of ik dan de verhoudingen in huis beter zie. En vaak klopt het dan ook, wanneer het tafelstuk of een mooie plant er staat.

Hopelijk heb ik je zo een beetje tips en ideetjes of inspiratie mogen geven voor een mooi tafelstuk in je woonkamer of misschien wel voor je trouwen.

Inspiratie voor een mooi tafelstuk bloemen of planten Mamameteenblog.nl
Bol AlgemeenBol Algemeen

Plaats een reactie