Tips voor een gezellige woonkamer met een groot gezin

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 30 april 2023 by Barbara

Een woonkamer gezellig inrichten met een groot gezin kan best een uitdaging zijn. Dat kan ik helemaal beamen met een gezin van 5. Je wilt elkaar de ruimte kunnen geven, maar zelf ook genoeg leefruimte hebben. Het moet een praktische indeling zijn, maar ook gezellig. Voor een goede basis zijn er enkele manieren om een prettige leefruimte te creëren en de ruimte in je woonkamer zo goed mogelijk te benutten. Ik ben zelf altijd van de plannetjes maken en ook hier is dat handig bij. Hieronder volgen een paar fijne tips voor het maken van een plan, die voor mij goed werken om je huis te laten voldoen aan de behoefte van je gezin. En het ook echt een thuis maakt.

gezellige woonkamer mamameteenblog.nlgezellige woonkamer mamameteenblog.nlgezellige woonkamer mamameteenblog.nlgezellige woonkamer mamameteenblog.nl

De basis van je gezellige woonkamer

De vorm van de woonkamer bepaalt vaak de indeling. De basis in de woonkamer is vaak opgedeeld in twee gedeeltes; een zithoek of leefhoek met een zitbank en een eettafel waaraan gegeten of gewerkt wordt.

Dat geldt ook bij ons. Onze woonkamer is niet extreem groot en is L-vormig met een open keuken. Omdat we een langwerpige woonkamer hebben, hebben we een paar jaar geleden gekozen voor een (kleine) hoekbank. Een heerlijke bank, waar lekker op geleefd, gegamed, tv gekeken etc. wordt. Dat werkt echt perfect en deze indeling is voor ons praktisch en gezellig.

Ondertussen is ons gezin doorgegroeid en zijn we alweer rustig aan het kijken naar een andere bank, de kinderen zijn groter geworden. Er is behoefte aan een grotere bank. Of een bank in combinatie met een paar fauteuils. Maar onze voorkeur is één groot model waarop iedereen lekker kan zitten. Een optie waar we naar kijken is een Harvink bank. Een duurzaam nederlands merk met een tijdloos design waar ik van houd. En een paar mooie hoekbanken.

Zo zal de basis met een andere bank niet veranderen omdat de indeling blijft. Qua ruimte zal het wel wat schelen, maar deze wordt met de extra zitruimte teruggewonnen.

Voor de aankleding is een groot voerkleed een aanrader. Behalve warme voeten kan het ook een warmere sfeer geven. Ik zie mijn Harvink bank er al op staan :).

De keuken bij de woonkamer betrekken

Het tweede gedeelte in de woonkamer is de eethoek. De langwerpige eettafel staat bij ons aan de andere kant van de woonkamer en betrekt de keuken bij de woonkamer. Er wordt veel gezeten, geleerd, gewerkt en voor veel gegeten aan tafel. Het is een plek waar veel natuurlijk licht valt en we een mooi uitzicht op de tuin hebben. En dat maakt dat er vaak iemand zit.

Het is een lichte houten tafel voor zes personen met houten stoelen. Het oogt rustig en past goed bij onze andere meubelen van hout en natuurlijke materialen.

De open keuken heeft allemaal dichte kastjes en geen glazen deurtjes. Dit voorkomt dat het onbedoeld wat onrustig of rommelig kan ogen.

Zorg voor genoeg opbergruimte

Eigenlijk is alle bergruimte zoveel mogelijk dicht en zonder glas bij. Uit ervaring weet ik dat elke open plek een verzamelplek kan worden van spulletjes. En met vijf personen in huis oogt alles al snel wat rommelig door al die rondslingerende spulletjes. Met dichte kastdeurtjes is dat snel verholpen, alles is snel uit het zicht en het ziet er meteen wat rustiger en opgeruimder uit.

Toen de kinderen klein waren hadden we ook mooie houten verrijdbare kisten voor hun speelgoed. Ideaal om alles snel op te ruimen.

Maar echt opruimen moet natuurlijk wel een keer. Ook met dichte deurtjes en kistjes. 🙂
Door genoeg opbergplekken te creëren komen we hier een heel eind. Denk bijvoorbeeld aan een dichte tijdschriften bak in de vorm van een poef. Heb je meteen een extra zitplek of bijzettafeltje.

Of aan een salontafel met bergruimte. Dat werkt ook fijn om de spelcomputer en alle controllers in te doen, trouwens.
Maar echt opgeruimd worden, moet het natuurlijk wel een keer. Ook met dichte deurtjes en kistjes. Niet ieders hobby hier in huis. Dus de beste tip om zo min mogelijk te hoeven ruimen is natuurlijk om eens lekker te ontspullen. Dat scheelt echt het meeste werk en geeft veel meer rust in de woonkamer. Op de site van Marie Kondo heb ik veel tips gevonden om te ruimen die mij zeker hebben geholpen.

En lees hier hoe ik een aantal van mijn spullen heb verkocht voor onze verhuizing naar Suriname (die door Corona even on hold staat).

Kies voor een rustige basis voor je inrichting

Deze tip kreeg ik van een styliste en is zo logisch: Kies altijd eerst voor een rustige basis in je interieur qua kleur. Je kunt met accessoires gek doen als je wilt. Je kunt een muur paars verven en paarse kussen op de bank leggen, bij wijze van spreken. Maar kies dan voor een rustige kleur bank. Of andersom als je dat wilt. Maar een rustige basis geeft je makkelijk de ruimte om af en toe te spelen met eventuele woontrends of behoeftes van je gezin.

Zo werkt in onze woonkamer een rustige bank het prettigst. De rest is redelijk makkelijk aan te passen of vervangbaar en met accessoires zijn er veel mogelijkheden.

De juiste accessoires in je gezellige woonkamer

Er zijn tegenwoordig zoveel leuke woonaccessoires. Soms weet je gewoon niet meer wat je moet kiezen. Tenminste ik kan elke maand wel een compleet nieuwe stijl creëren met allemaal leuke spulletjes.
Toch weet ik mij tegenwoordig wel aardig in te houden. Zo laat ik me niet meer zo snel meer verleiden tot een impuls aankoop. En ik heb in mijn hoofd of op papier er een project van gemaakt. (ja, daar is weer een plannetje)

Zo zijn de seizoenen het moment om eventueel iets aan te passen, op bijvoorbeeld de eettafel, of te wisselen met iets wat in de kast staat. Maar geen grote extra spullen, dit om te zorgen dat de leefruimte de we hebben ook echt te behouden.

En zo heb ik een gezellige woonkamer die past bij de woontrend waar ik blij van wordt en een huis die voldoet aan de behoeftes van een groot gezin.

Heb jij ook een gezellige woonkamer?


Tips voor een gezellige woonkamer met een groot gezinMamameteenblog.nl

Plaats een reactie